Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğe göre sertifika ayrımı yapılmaksızın sürücü adaylarına emniyet kemeri simülasyon eğitimi verilecek. Amaç, sürücülere emniyet kemeri takma alışkanlığını kazandırmak. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.
#EhliyetVatandaşlar tarafından ehliyet sınavı olarak adlandırılan Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursiyerleri Sınavı’nın (MTKS) 2018'de düzenlenecek son etabının tarihi merak konusu oldu. Ehliyet alarak sürücü olma hayali kuran kişilerin araştırdığı ehliyet sınavları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yıl içinde 5 kez düzenleniyor. Peki, 2018'in son ehliyet sınavı ne zaman?
#Ehliyet Sınavı Ne Zaman?Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), yeterli eğitim vermediği tespit edilen sürücü kursları için başlattığı ceza uygulaması kapsamında, kursiyerleri direksiyon eğitimi ön sınavında başarılı olan ancak asıl sınavdaki başarı oranı yüzde 55'in altında kalan kurslar, bir dönem kursiyer kaydı yapamayacak.
#Sürücü KursuMilli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, araçların otomatik şanzımanlı olanları ile eğitim alıp sınavda başarılı olanların sertifikalarında sadece "otomatik şanzımanlı araç kullanabileceği" belirtilecek. MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Faruk Yelkenci de, sürücü kurslarının taban fiyatın altında kayıt yapamayacağını vurguladı.
#EhliyetMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), artan trafik kazaları nedeniyle her geçen gün daha da zorlaştırdığı ehliyet sınavlarına ilişkin olarak bu defa farklı bir adım attı. Bakanlık, acemi sürücülere büyük kolaylık sağlayan yokuş kalkış desteği ve park sensörü bulunan araçların, sürücü kurslarında ve ehliyet sınavlarında kullanılmasına vize verdi.
#EhliyetMEB'in ehliyet sınavlarını en iyi yapan il, geçen sene olduğu gibi bu yıl da Denizli oldu. Bu ili sırasıyla İzmir, Antalya ve Çorum izledi. MEB, Şırnak, Hakkari, Siirt gibi direksiyon uygulama sınav sonucu yüksek olan, yani sınavları iyi yapamayan il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerindeki yetkiyi almak için düğmeye bastı.Bu uygulamayla Türkiye geneli direksiyon sınavlarındaki başarı ortalaması yüzde 63,7'ye düştü ve yüzde 58 olan AB ortalamalarına yaklaştı.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), trafik kazalarını azaltmak, bilinçli sürücülerin eğitilmesi için Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'ni 2013 yılında yenileyerek, ehliyet almayı zorlaştıran bir düzenleme getirdi. Yapılan değişiklikle birlikte bakanlık gerekli görülmesi durumunda, direksiyon eğitimi dersi sınav yürütme komisyonlarının iş ve işlemlerinin kontrol ve denetimi amacıyla bazı bölgelere temsilci gönderdi. Yönetmelikten önce Türkiye genelinde direksiyon sınavlarına ilk girişte başarı yüzdesi yüzde 95 iken, yönetmeliğin uygulanmaya başladığı Temmuz ayından itibaren bu başarı oranı yüzde 60'lara kadar düştü. Yönetmelikten önce neredeyse kursa kayıt yaptırıp sınavlara giren herkes ehliyet sahibi olurken bakanlık temsilcilerinin bulunduğu sınavlarda 10 kişiden 4’ü ehliyet alamadı. Böylece trafik tartışmalarından sık sık yaşanan "Ehliyetini bakkaldan mı aldın" sözü tarih oldu.
#Direksiyon Sınavı ZorlaştıDanıştay, bir yıl süreyle sürücü kurslarında çalışmayan sertifikalı lise mezunlarının direksiyon eğitmeni olarak çalışmasını yasaklayan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği’nin geçici birinci maddesinin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Kararla birlikte artık lise mezunu eğitmenlerin de sürücü kurslarında mesai yapabileceğini belirten Sürücü Kursları Konfederasyonu Başkanı Dursun Önal, kararın ülke genelinde yaklaşık 6-7 bin sertifikalı lise mezunu direksiyon eğitmenlerinin ilgilendirdiğini söyledi.
Ehliyet almak için sürücü kursuna başvuranlar 'parmak izi' belgesi verecek. Direksiyon sınavını geçemeyenler, her başarısızlığın ardından kayıtlı oldukları kurstan 2 saat direksiyon eğitimi alacak. Çalışanının sigorta primini yatırmayan sürücü kursları, borçlarını kapatana kadar yeni kursiyer kaydı yapamayacak.
#EhliyetSürücü adayları, ehliyet almayı zorlaştıran yeni düzenlemeye göre ilk direksiyon sınavına girdi. Direksiyon eğitimi sınavına girecek adaylar, değerlendirme kriterleri arasında ilk kez yer alan “aracı geri viteste kullanma, araçların arasına park etme” yeteneklerine göre de değerlendirilecek.
#EhliyetMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), ehliyetle ilgili yeni düzenlemeye gitti. Direksiyon sınavlarının sürelerinin arttığı, puanlama sisteminin kaldırıldığı, hata yapanın sınavının bitirileceği yeni düzenlemede teorik ders süreleri de azaltıldı. Sürücü adaylarına gece direksiyon dersi verilecek ancak gece sınav yapılmayacak. Düzenleme ile “her türlü şartta araç kullanabilen kişi” sürücü belgesi alacak. Yıl sonuna kadar tüm illerde elektronik sınava geçilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ehliyetle ilgili yeni düzenlemeye gitti. Direksiyon sınavlarının sürelerinin arttığı, puanlama sisteminin kaldırıldığı, hata yapanın sınavının bitirileceği yeni düzenlemede teorik ders süreleri de azaltıldı. Düzenleme ile "her türlü şartta araç kullanabilen kişi" sürücü belgesi alacak.