Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanlığı, 29 Mayıs 2013’te; özel motorlu taşıt sürücüleri kurslarının işleyişiyle ilgili usul ve esasları düzenlemek amacıyla bir yönetmelik çıkardı. Yönetmelikteki sürücü kurslarında direksiyon eğitmeni olarak çalışacakların şartları şöyle sıralandı: "Direksiyon eğitimi dersi için; üniversitelerin direksiyon eğitimi ile ilgili alanlarından ön lisans veya lisans mezunu olup öğreticilik yapacağı sınıftan sürücü belgesi sahibi olmak. Yüksekokul mezunu olup öğreticilik yapacağı sınıftan en az üç yıllık sürücü belgesi sahibi olmaları koşuluyla Bakanlık veya Milli Eğitim müdürlüklerince verilmiş ‘Direksiyon Eğitimi Öğreticiliği Belgesi’ne sahip bulunmak (Herhangi bir sınıftan ‘Direksiyon Eğitimi Öğreticiliği Belgesi’ bulunanlar başka bir sınıf sürücü belgesi aldığında bir yıl sonra yeni sertifika grubunda eğitim verebilir."
Sürücü Kursları Konfederasyonu Başkanı Dursun Önal, yönetmeliğin direksiyon eğitmenlerinin şartını düzenleyen, 'Bu yönetmeliğin yayımı tarihinden önce, özel motorlu taşıt sürücüleri kurslarında yöneticiler hariç en az bir yıl eğitim personeli olarak görev alan veya halen görevde bulunan eğitim personelinin özlük hakları saklıdır' şeklindeki yönetmeliğin geçici birinci maddesinin iptali için Danıştay’a müracaat etti. Müracaatı değerlendiren Danıştay 8. Dairesi, geçici birinci maddenin yürütmesinin durdurulmasına hükmetti.
3 BİN 400’Ü AŞKIN SÜRÜCÜ KURSUNU YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR
Türkiye genelinde 3 bin 400’ün üzerinde sürücü kursunda yaklaşık 40 bin kişinin istihdam edildiğini belirten Sürücü Kursları Konfederasyonu Başkanı Dursun Önal, geçtiğimiz yıl çıkartılan yönetmelikle bir yıl süre ile çalışmayan sertifika sahiplerinin haklarının ellerinden alındığını söyledi.
Önal, şunları kaydetti: "Bu temelsiz mantığa karşı açtığım davayı kazandım. Danıştay, ilgili geçici birinci maddeyi iptal etti. Kararla birlikte; önceki yıllardan sertifikalı olan lise mezunları direksiyon ‘Usta Öğreticisi’ olarak atanabilecek, trafik eğitmenliği sertifikası olup da sürücü kursunda çalışmamış olanlarda atanabilecek. Bir yıldır sürücü kurslarında çeşitli sıkıntılar yaşanıyordu. Sürücü kurslarında eğitmenlik yapmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı kursları bitirip, sertifika alanlar eğitmenlik yapabiliyordu. Lise mezunları direksiyon öğretmenliği, üniversite mezunları da trafik öğretmenliği yapmak üzere belge almışlardı. Bakanlık geçen Mayıs ayında çıkardığı yönetmelikle ‘Direksiyon eğitmenleri eğer bir yıl süreyle geçmişte bir sürücü kursunda çalışmamışsa yeniden çalışmaya başvuramazlar’ kararı verdi. İnsanların elinde sertifikaları var; ancak çalışamıyorlardı. Danıştay, hu hukuksuzluğa ‘dur’ dedi. Ülke genelinde tahminlerimize göre bu durumda yaklaşık 6-7 bin kişi bulunuyor. Üniversite mezunu direksiyon eğitmenleri, lise mezunlarına verdiğimiz maaşları beğenmiyorlardı. Hem pratik uygulamaları olmadığı için çeşitli sıkıntılar yaşanıyordu. Sürücü kursları eleman bulamaz hale gelmişti."