Güncelleme Tarihi:
Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, sürücü kurslarına yönelik taban fiyat uygulamasının, sektörü ciddi anlamda düzenleyeceğini belirtti. İllerde oluşturulacak 7 kişilik komisyonun, eğitim maliyetlerini, araç giderlerini, sınavlarda görev alan eğitimcilerle uzman öğreticilerin maliyetlerini hesaplayıp o ille ilgili enflasyonu da dikkate alarak bir taban fiyat belirleyeceğini söyleyen Yelkenci, "Kurslar, bu taban fiyatın altında kayıt yapamayacak" dedi.
EHLİYET TÜRÜ 8’DEN 17’YE ÇIKARILDI
Yelkenci, bugün yürürlüğe giren, MEB Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklere ilişkin bilgi verdi. Karayolları Trafik Kanunu'nun ardından Karayolları Trafik Yönetmeliğindeki değişikliklerin MEB'in yönetmeliğine yansıtıldığını ifade eden Yelkenci, ehliyet türünün 8'den 17'ye çıkarıldığını, uluslararası düzenlemelere uygun yeni sürücü belgelerinin 180 ülkede geçerli olacağını bildirdi.
ADAY SÜRÜCÜLÜK UYGULAMASI 1 OCAK’TA BAŞLIYOR
Bunun yanı sıra, 1 Ocak'ta hayata geçecek aday sürücülük uygulamasıyla, ehliyet alanlara artık 2 yıl "aday sürücü ehliyeti" verileceğini söyleyen Yelkenci, alkollü araç kullanma, hız sınırlarını aşma, kırmızı ışıkta geçme gibi ihlalleri 3 kez tekrarlayan aday sürücülerin ehliyetlerine el konulacağını belirtti.Yelkenci, " Psikolojik değerlendirme sonucu, 'sürücü belgesi almasında, sürücülük yapmasında bir sakınca yoktur' kararı verilirse belgelerini alabilecekler" dedi.
TEKNOLOJİYİ TAKİP ETMEK ÖNEMLİ
Otomatik vitese ilişkin düzenlemenin de hayata geçtiğini belirten Yelkenci, "Sürücüler, 'otomatik şanzımanlı araçlarda geçerlidir' ibaresiyle, otomatik şanzımanlı türevi olan her araç türünde, binek, kamyon, kamyonet vesairede bu belgeleri kullanabilecekler. Manuel şanzımanlı araç kullanmak istedikleri zaman uygulama derslerinin yarısını alarak bu araçları da kullanabilecekler" diye konuştu.
Teknolojiyi takip etmenin önemli olduğuna işaret eden Yelkenci, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eğer park sensörü, park etmeye yardım ediyorsa, bu zaten fiiliyatta olan bir şeydir. Bazı araçlar kendi park ediyor. Teknolojik değişimleri dikkate almak zorundayız. Elbette ki bayan sürücüler, çoğunlukla otomatik vites kullanıyorlar. Belki kullanımı daha kolay, belki başka sebeplerden dolayı. Özelikle büyük şehirlerde, trafiğin yoğun olduğu şehirlerde artık bayan sürücüler de erkek sürücüler de otomatik şanzımanlı araçları tercih ediyor.
Trafiğin 10 kilometre hızla seyrettiği veya sürekli dur-kalkların olduğu bir trafikte, insanlar artık otomatik vitesli araçları tercih ediyor. Bu da başka bir sebep. Büyük bir, teknolojik kolaylık. Teknolojide son yıllarda gerçekleştirilen büyük yenilikler, değişikliklerle artık otomatik şanzımanlı araçlar daha güvenilir. Eskisi gibi arıza çıkarmıyor, manuel şanzıman gibi. Dizel yakıtlı türleri çıktı. Dolayısıyla, aslında bundan 5 sene öncesi için, bayanların çok tercih etTiği bir tür diyebiliriz. Ama artık herkes tercih ediyor. Dolayısıyla bu bir talepti."
ADAYLARIN ÖN SINAVA ALINMASINI TALEP ETTİK
Adaylara, en az 14 saat direksiyon eğitimi verilmesini istediklerini anlatan Yelkenci, kurslardan adayları ön sınava almalarını da talep ettiklerini söyledi.
Geçen yıl "kursiyerlerle sözleşme zorunluğu" getirildiğini ve kursların dönem açabilmeleri için de sözleşmelerin modüle konulmasını istediklerini bildiren Yelkenci, sözleşme zorunluluğu ve ön sınav düzenlemesinin sürücülerin faydasına olacağını dile getirdi.
Adayın hazır olmaması durumunda, tekrar eğitimine devam edeceğini açıklayan Yelkenci, "Arabayı stop ettiren sürücü adaylarının sınavları bitiyordu. Yeni yönetmelikle beraber, bunu ikiye çıkardık. Hiçbir şey değişmez tabu değildir. Bazı uygulamaları arazide uygulamada gördükçe değiştiriyoruz, değiştirmeye de devam edebiliriz" dedi.
SINAVDA ARTI 5 DAKİKA
Sınav süresini 30 dakikadan, 35 dakikaya çıkardıklarını anlatan Yelkenci, "Bu artı 5 dakika, sınavın başında kullanılacak. 5 artı 30 şeklinde. Sürücüler, araca binip direkt sınava başlıyorlardı. Bu 5 dakika aracın bölümlerini, donanımlarını, lastiklerini, direksiyonunu, göstergeleri vesaire sorarak geçecek. Aday, hem bilgilerini göstermiş hem de heyecanını yenmiş olacak. Sürücü adayı, heyecanı yüksek dozda yaşayan adaylar olduğu için bu kişilere, bu şekilde yardımcı olacağız" diye konuştu.
Trafik adabı dersinin de artık sürücü kurslarındaki dersler arasına girdiğini bildiren Yelkenci, "Artık 4 saat trafik adabı dersi olacak. Dersi başaramayanlar, sürücü belgesini alamayacak. Teorik eğitim bölümünü geçememiş olacak" dedi.
Sürücülerin kuralları bildiğini ancak başkalarının haklarına saygı gösterme konusunda eksikliklerin bulunduğunu söyleyen Yelkenci, sürücülerin ceza almayacağını düşünerek trafik polisinin olmadığı yerlerde elektronik denetleme sistemi de yoksa kırmızı ışıkta geçmeyi denediğini anlattı.
"Yani kural bu işi çözmüyor" diyen Yelkenci, kırmızı ışıkta geçen kişilerin, yayaların ve diğer sürücülerin hakkını gasbettiğini içselleştirmesi halinde, trafikte birçok sorunun çözüleceğini vurguladı.
7 KİŞİLİK KOMİSYON TABAN ÜCRETİ BELİRLEYECEK
Değişikliklerin sürücü eğitimine büyük katkılar getireceğini söyleyen Yelkenci, sürücü kurslarında taban fiyat uygulamasının da başlayacağını belirtti. Kurslardan, adaylara en az 34 saat teorik, en az 14 saat de trafikte araç kullanımıyla ilgili dersler verilmesini istediklerini dile getiren Yelkenci, şunları söyledi:
"Müteşebbisler, sürücü kursu açan ve bu alanda gerçekten hizmet isteyen insanlar, belli maliyetlere katlanarak hizmet ediyorlar. Fakat birileri çıkıyor diyor ki, 'eğer teorik dersleri, trafik eğitimi dersini almazsan seni şu kadar liraya kaydedebilirim.' Bu iki türlü problem. Birincisi, eğer fiyatı indirirse, diğer sürücü kurslarıyla haksız rekabet ortamı oluşmuş oluyor. Bunu istemiyoruz. İkincisi, bu verilmesini istediğimiz eğitimin, verilmediği anlamına geliyor. Bunu kontrollerimizde, denetimlerimizde de tespit ediyoruz. Bu noktada da tedbirlerimizi alıyoruz.
Bu anlamda taban fiyat uygulamasının sektörü ciddi anlamda düzenleyeceğini düşünüyoruz. Bunu yapmak için yönetmeliğimizde, 'illerde, valinin veya valinin uygun göreceği bir vali yardımcısı başkanlığında ilgililerden oluşan 7 kişilik komisyon oluşturulacak' diyoruz. Komisyon, eğitim maliyetlerini, araç giderlerini, sınavlarda görev alan eğitimciler ve uzman öğreticilerin maliyetlerini, o ille ilgili enflasyonu da dikkate alarak o ile ait bir taban fiyat belirleyecek. Kurslar, bu taban fiyatın altında kayıt yapamayacak."