Güncelleme Tarihi:
MEB'in direksiyon sınavlarını zorlaştırdığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikten önce Türkiye genelinde direksiyon sınavlarına ilk girişte başarı yüzdesi 95 iken, yönetmeliğin uygulanmaya başlandığı 2013 Temmuz ayından itibaren bu başarı oranı yüzde 72'ye düşmüştü. Aradan geçen bir buçuk yıllık sürede ise başarı oranı yüzde 63,7'e geriledi ve yüzde 58 olan AB ortalamalarına yaklaştı.
MEB'in verilerine göre, direksiyon sınavını en iyi yapan il Denizli olarak belirlendi. Kentte sınava giren her yüz kişiden 48'i sınavı geçebildi. Denizli'yi İzmir ve Antalya izledi.
Direksiyon sınavlarını iyi yapan iller şöyle sıralandı:
Direksiyon sınavını iyi yapan iller (yüzde)
Denizli 48,9
İzmir 53,5
Antalya 54,3
Çorum 54,6
Ordu 55,0
Burdur 55,2
Uşak 55,5
Mersin 55,7
K.Maraş 55,9
Edirne 56,9
MEB'in verilerine göre, ehliyet sınavlarında en düşük başarı B sınıfı ehliyetlerde görüldü. 2014 yılı içinde sınava ilk girenlerin ancak yüzde 63,7'sine ehliyet verildi. D ve E sınıfı ehliyetlerdeki oran yüzde 81,1; H sınıfı ehliyetlerdeki başarı oranı yüzde 83,4; A1 ve A2 sınıfı ehliyetlerdeki başarı oranı ise yüzde 85 oldu.
YÜKSEK ORAN
2014 yılında direksiyon uygulama sınav sonucu yüksek olan, yani sınavı iyi yapamayan illerin başında yüzde 90,3 ile Şırnak geliyor. Şırnak'ı yüzde 89,9 ile Hakkari, yüzde 89,5 ile Siirt, yüzde 85,2 ile Kars, yüzde 84,4 ile Muş, yüzde 83,7 ile Iğdır, yüzde 83,4 ile Bitlis, yüzde 82 ile Ardahan, yüzde 81,4 ile Diyarbakır ve yüzde 79,8 ile Tunceli izledi.
MEB DÜĞMEYE BASTI
MEB, denetimlerin artırılmasıyla birlikte, hem teorik hem direksiyon sınavlarının daha iyi yapılması için düğmeye bastı. Bakanlık, özellikle sınav sonuçları yüksek olan 23 ili mercek altına aldı. Bu kapsamda, geçen hafta MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci ve ekibinin katılımıyla, il ve ilçe milli eğitim müdürlerine yönelik Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursu Uygulamaları ve Özel Öğretim Kurumları konulu seminer düzenlendi. Katılımcılara 2013'te uygulanmaya başlanan ve ehliyet sınavlarını zorlaştıran yönetmelik ve yönergelerde yapılan değişiklikler anlatıldı, denetimlerin daha da artırılacağı belirtildi.
BAŞARI YEKTİ KAYBETTİRECEK
Denetimlerini artırılmasıyla birlikte sınavları iyi yapamadığı tespit edilen illerden sınav yapma yetkisi geçici süre alınarak başka bir ile verilecek veya o ildeki ilçe il milli eğitim müdürlüğünden sınav yetkisi alınarak il müdürlüğüne devredilecek. İl ve ilçe milli eğitim müdürlükleri, sınavları daha iyi yapacak duruma geldiğinde sınav yapma yetkisi de geri verilecek.