Turizm sektörü nitelikli eleman bulma konusunda sıkıntılar yaşıyor. Personel sorunu yabancı ülkelerden istihdam edilerek çözülmeye çalışılıyor. İstihdamın yanında artan kiralardan dolayı personelin barınma ihtiyacı da çözüm bekleyen konular arasında. Sektör temsilcileri için lojman ihtiyacı gündemde olurken, bazı oteller de konut kiralama yoluna gidiyor.
#TurizmSanayiciler makine operatörü ve kaynakçı, müteahhitler sıvacı ve boyacı, turizmciler garson, terziler ve marangozlar çırak bulamıyor. Yeni neslin ücret ve çalışma saatleri nedeniyle yanaşmadığı bu meslekler, üretimi tehdit eder hale geldi. İşverenler ise nitelikli eleman bulunamadığından düşük kapasiteyle çalıştıklarını söylüyorlar.
#İSOTürkiye’de 1 milyon 200 bin kişinin çalıştığı turizm sektöründe, istihdam sorunu yaşayan otelciler çareyi Endonezya’dan ve Türki Cumhuriyetler’den gelen çalışanlarda buldu. Daha maliyetli olmasına rağmen bu yolu seçmek zorunda kaldıklarını belirten sektör temsilcileri, “İşsizlik bürosuna, belediyenin istihdam bürolarına başvuruda bulunuyoruz hatta muhtarlıklara bile kâğıt asıyoruz. Ancak yine de çalışacak kimseyi bulamıyoruz” dedi.
#İstihdamSon dönemde aileler de özel ev hizmetleri sektörü de bakıcı bulmakta zorlanıyor. Artan taleple birlikte fiyatların ocak ayından bu yana yüzde 60 arttığını belirten sektör temsilcileri, yaşlı ve çocuk bakıcısının aylık ortalama ücretinin 7-8 bin lira olduğunu söyledi. Pandemi nedeniyle kaçak çalışan firma sayısı da artmış durumda. Bu tip kurumlardan hizmet alanlara uygulanan cezai yaptırım ise 26 bin 786 TL.
#İstanbul Özel İstihdam Büroları DerneğiKurucuları M. Kemal Coşkunöz’ün ‘Bir işi yapıyorsam, en iyisi olmalıyım’ sözünün kendileri için çok önemli olduğunun altını çizen Coşkunöz Holding İnsan Kaynakları Direktörü Arzu Öneyman, eğitimci ve sanayici köklerinin faaliyet gösterdikleri coğrafyalara da katkı sağladığını söylüyor. Odağına insanı alan, tüm farklılıkları kucaklayan bir şirket kültürü benimsediklerini vurgulayan Öneyman, “Dört kuşağın bir arada çalıştığı ve genç popülasyonun yüksek olduğu ender kuruluşlardan biriyiz. Tüm bu farklı grupların harmoni içerisinde çalışması ve hatta birbirini daha da yukarı taşıması, kuvvetli bir iletişim ihtiyacını da beraberinde getiriyor” diyor.
#BURSATİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol "Ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan işsizlikle etkin ve sürdürülebilir mücadele için esnek çalışma modellerinin yaygın uygulanması şart. Bu sağlanırsa YEP'teki 3 yılda 3,2 milyon kişiye istihdam ve işsizliğin 2022'de yüzde 9,8'e düşürülmesi hedeflerine ulaşılması kolaylaşır" dedi.
#TİSKTürkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılı Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 88 bin kişi artarak 3 milyon 531 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0.1 puanlık artış ile yüzde 10.8 seviyesinde gerçekleşti. İstihdam edilenlerin sayısı 2018 yılı Temmuz döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 507 bin kişi artarak 29 milyon 265 bin kişi, istihdam oranı ise 0.2 puanlık artış ile yüzde 48.2 oldu. Özel istihdam büroları 2018’i istihdam piyasası açısından temkinli bir yıl olarak nitelendiriyor ve 2019’da da bunun devam edeceğini öngörüyorlar. Pek çok şirkette işe alımlar durmuş vaziyette, genel olarak ‘bekle ve gör’ durumu hakim. Özel istihdam büroları 2019’da da bu havanın devam edeceğini, dönemsel işlerin artışa geçeceğini düşünüyorlar. Hatta bu dönemde outplacement (işten çıkarılan çalışana sunulan iş bulma, yeniden işe yerleştirme danışmanlığı) hizmetlerinin de arttığı dikkat çekiyor. Özel istihdam bürolarının yöneticilerine istihdam piyasasını sorduk.
#İstihdamTÜİK verilerine göre istihdam edilenlerin sayısı 2017 yılı aralık döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 619 bin kişi arttı. İstihdam piyasası 2018’e de hızlı başladı. Özellikle finans, ilaç, perakende ve eğitim sektörleri hareketli bir ilk çeyrek yaşadı. Özel istihdam büroları, yakalanan bu ivmenin ikinci çeyrekte daha da artmasını bekliyorlar.
#İstihdamYaz aylarının bitmesiyle istihdam piyasası da hareketlenmeye başladı. Bu yıl istihdam açısından en hareketli sektörler otomotiv, bilişim, hızlı tüketim, perakende olurken en çok arananlar da her zaman olduğu gibi satış ve pazarlama kadroları oldu. Fakat bu yıl İK rolleri ve dijital roller de oldukça talep gördü. Hükümetin açıkladığı 1 milyonun üzerindeki istihdam artışı hedefinin de etkisiyle işe alım piyasası 2018’den umutlu.
#2018 İstihdam PiyasasıGeçiçi İş İlişkisi Kanunu çıktıktan sonra lisans alan ilk özel istihdam bürosu olan Adecco Group’un Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Bölge Başkanı Tibet Eğrioğlu, “Kanunun çıktığı ülkelerde işsizlik oranı yüzde 2 düşüyor bu da Türkiye’de 500 bin kişi anlamına geliyor. Söz konusu 500 bin kişiyi bu sektör 5 yıl içerisinde işe yerleştirmeyi hedefliyor. Geçici iş ilişkisine en çok ihtiyaç duyan sektörler ise şu anki perspektiften bakıldığında tarım, turizm ve inşaat olarak gözüküyor” diyor.
#Geçici İş İlişkisiKamuoyunda ‘kiralık işçi yasası’ olarak adlandırılan düzenleme yürürlüğe girdi. Böylece, sayıları 1.5 milyona ulaşan KOBİ’ler sürekli işçi çalıştırmak yerine, yoğun oldukları dönemlerde 7.5 milyon kişiye kadar geçici işçi çalıştırabilecek
#Özel İstihdam BürolarıTürkiye’de geçen yıl sadece 13 bin kişiyi işe yerleştiren özel istihdam büroları, geçen hafta çıkan ‘geçici iş’e olanak tanıyan yasadan sonra işsizliğin yüzde 2 azalmasını bekliyorlar. Bu da 600 bin kişinin iş bulması veya kayıt altına alınması anlamına geliyor. Fakat bu rakamlara çok da hızlı erişilmeyecek gibi görünüyor, zira adaylar, ‘geçici işe’ mesafeli bakıyor.
#Geçici İş İlişkisiTBMM’de kabul edilen ve kamuoyunda “kiralık işçilik” olarak bilinen düzenleme, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak dün Resmi Gazete’de yayınlandı. Böylece yasa yürürlüğe girmiş oldu. Tartışmalı yasa, çalışma hayatına birçok yenilik getiriyor.
#“Kiralık İşçilikSendikaların, 10 milyon kişinin kiralık işçi olacağı ve çalışanların iş güvencesinin kalkacağı iddiasıyla karşı çıktığı İş Kanunu’nda değişiklik yapan yasa Meclis’ten geçti. Çalışma hayatına önemli değişiklikler getirecek olan yasa ile özel istihdam bürolarının yetki alanı genişlerken, geçici iş ilişkisi kurulmasına da imkan tanınıyor. Yasa, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayından sonra Resmi Gazete'de yayınlanarak hayata geçecek.
#Resmi Gazete