Güncelleme Tarihi:
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ÇAĞDAŞ Hukukçular Derneği (ÇHD) Antalya Şubesi, 'İş Hukuku Mevzuatında Güncel Değişiklikler' konulu konferans düzenledi.
Antalya Barosu'nda düzenlenen ve avukat Mürsel Ünder'in konuşmacı olarak katıldığı konferansta, iş mahkemelerinde zorunlu arabuluculuk, kıdem tazminatı fonu, özel istihdam büroları, özel sözleşmeli personel ve idari başvurular konuları ele alındı. Konferansta, halk dilinde bilinen adı 'kiralık işçi yasası' olan ve 6 Mayıs gecesi TBMM'de kabul edilen Özel İstihdam Büroları (ÖİB) Kanunu görüşüldü.
2009 yılında ÖİB Kanunu'nun yine TBMM'den geçtiği hatırlatılan konferansta, zamanın cumhurbaşkanı tarafından işçinin emeğinin sömürülmesine ve insan onuruna aykırı durumlara neden olabilir gibi gerekçelerle veto edildiği ve yasalaşamadığı kaydedildi.
Konferansta, gündemin yoğunluğundan yararlanılarak ülkemizdeki 15 milyon civarındaki kayıtlı, 6 milyon civarında olduğu tahmin edilen kayıt dışı işçinin ve işçi sendikalarının haberi olmadan, hangi hükümleri getirdiği, hangi kazanımları yok ettiği öğrenilip, tartışılıp, anlaşılamadan milletin meclisi olması gereken TBMM'de yasanın gece yarısı kabul edildiği dile getirildi.
10 metrekare büyüklüğünde olması gereken ÖİB'lere kamu- özel işveren ayrımı yapılmadan tüm işverenleri, deniz- basın iş kanunu ayrımı yapılmadan 'tüm işçileri 8 aya kadar kiralama' yolu açıldığı belirtilerek, şu açıklamada bulunuldu:
“Kiralanan işçilerin ücretinden kiralayan işveren değil, sadece ÖİB sorumlu olacaktır. Kiralanan işçilerin 4857 Sayılı İş Kanunu'nun iş güvencesi hükümlerinden yararlanmaları mümkün olamayacaktır. Kiralanan işçilerin kıdem, ihbar tazminatları ile yıllık izin ücretleri yok edilmiştir. Kiralanan işçilerin bir işçi sendikasına üye hakları elinden alınmıştır. Kiralanan işçilerin iş kazası geçirmeleri halinde iş kazalarından da ÖİB sorumlu olacak, SGK'da iş kazalarında sadece ÖİB'ye gidebilecektir. Kiralık işçilere taşeron işçilerinden çok daha kötü şekilde ucuz iş gücü ve kölelik yolu açılmış olmaktadır. Sonuç olarak bu yasa ile kiralık işçiler, 4857 Sayılı İş Kanunu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun işçi lehine olan tüm hak ve kazanımlarını kaybetmiş olacaklardır."
FOTOĞRAFLI