İş cinayetlerine karşı mücadele

Güncelleme Tarihi:

İş cinayetlerine karşı mücadele
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2017 15:23

İş cinayetlerine karşı mücadele

Haberin Devamı

 

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA) - TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Antalya İl Koordinasyon Kurulu, '3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü'nde toplandı, ülkemizde yaşanan iş kazalarında yaşamlarını yitiren işçi sayısındaki hızlı artışa dikkat çekildi.

İnşaat Mühendisleri Odası'nda düzenlenen basın toplantısında koordinasyon kurulu adına açıklamayı Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Ali Keleş yaptı. Keleş, 3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak Kozlu'da yaşanan kazada 263 maden işçisinin yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Keleş, "Bugün, Zonguldak Kozlu Kömür Madeni Ocağı'nda 263 maden işçisinin toplu halde yaşamlarının yitirmelerinin yıldönümü. 2013 yılından beri de 3 Mart tarihi 'İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü' olarak gündeme geliyor. TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu olarak ülkemizin kanayan yarası haline gelen iş cinayetlerine bir kez daha dikkat çekme, iş kazalarında ölümlerin önlenmesi için mücadeleyi bir adım daha büyütme çabasındayız" dedi.

Ülkemizde iş cinayetleri ve kazaların sayısının artık tutulamaz hale geldiğini aktaran Keleş, şöyle devam etti:

"Cinayetlerin ve kazaların önlenmesi, meslek hastalıklarını ortaya çıkaran etkenlerin ortadan kaldırılması için gerekli çalışmalar ne yazık ki yapılmıyor. Cinayetlerin, kazaların ve meslek hastalıklarının önü alınamazken, emekçilerin sendikal ve grev hakları da OHAL veya milli, güvenlik gerekçe gösterilerek bir bir ellerinden alınıyor. Tüm bunların yanında en önemli konulardan birisi de kamu kurumları ve 50 kişiden az işçi çalıştırılan iş yerlerinde uzman ve hekim çalıştırma zorunluluğunun 1 Temmuz 2017 tarihine ertelenmesidir. İş cinayetlerinin önlenmesi, iş güvenliğinin sağlanması ve meslek hastalıklarının tespit edilmesi için 'uzman' ve 'hekim' unsurlarının tüm iş yerlerinde görev yapması gerekmektedir."

İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ DEVLET VE İŞVERENİN GÖREVİ

İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanmasının öncelikle devletin ve işverenin görevi olduğunu kaydeden Ali Keleş, "İşyerlerinde sağlık-güvenlik alanlarında görev verilen mühendis ve mimarların görevlerinin bir danışmanlık hizmeti olduğu da kabullenilmelidir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanına ilişkin düzenlemelerin, denetimlerin yalnızca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülmesi, doğru kararların alınmasının önünde bir engeldir. Bu nedenle düzenleme ve denetleme; ilgili bakanlığın yanında Sağlık Bakanlığı, üniversiteler, sendikalar, TTB ve TMMOB'den oluşan idari ve mali yönden bağımsız bir statü tarafından yerine getirilmelidir" diye konuştu.

20 BİN İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Ali Keleş, 2002 yılından 2017 yılı başına kadar iş cinayetlerinde hayatlarını kaybeden işçi sayısının 20 bine ulaştığına da dikkat çekti. Keleş, OHAL uygulamaları kapsamında denetimsizliğin önüne açacak düzenlemelere, iş cinayetlerinde devletin ve işverenin suçundan uzman olarak görev yapan teknik elemanların sorumlu tutulmasına, özel istihdam büroları, zorunlu bireysel emeklilik sigortasına, iş davalarındaki hukuksuzluklara karşı olduklarını da ifade etti.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!