Türkiye deprem bölgesindeki her cana ulaşmak için ayakta. En büyük ihtiyaç koordinasyon. İş insanları “Her sektör kendi sınavını veriyor” diyerek kamudan gelen talepler doğrultusunda hazırlıklarını yaptı. Bir grup ihtiyaç malzemesi yola çıktı, bir grup da planlı bir şekilde hazır tutuluyor. İlaç ve tıbbi cihaz firmalarına Sağlık Bakanlığı’ndan liste gönderildi. Serum, antibiyotik, soğuk algınlığı ilaçları başta olmak üzere uzun bir ihtiyaç var; tıbbi cihazda da kan ısıtma ve oksijen cihazları, ventilatör isteniliyor. Türkiye genelindeki özel hastaneler ise devletten gelen talep üzerine yoğun bakım yataklarının yüzde 20’sini bölgeye göndermek üzere hazır tutuyor. Çadırda stoklar tükendi, fabrikalar uyumadan üretim yapıyor.
#KahramanmaraşYapılan tüm uyarılara rağmen, bazı özel hastane ve laboratuvarlar ücret karşılığı koronavirüs testi yapmaya devam ediyor. Aradığımız bir hastane “Test, muayene dahil 510 lira” diyor. Bir laboratuvar ise 100-150 dolar fiyat veriyor.
#GazetehaberleriYargıtay Hukuk Genel Kurulu, SGK ile özel hastanelerin davalık oldukları onlarca dosyayı ilgilendiren bir karar verdi. Sigortalı yakının kimliğini kullanarak özel hastanede muayene olan hamile kadına ilişkin özel hastanenin gönderdiği faturaya SGK ‘Usulsüz işlem’ dedi ve 10 bin TL ceza kesti. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ise “Gebelerin tedavileri zaten ücretsiz” diyerek 10 bin liralık cezayı iptal etti.
#GazetehaberleriBir taraftan döviz kuru nedeniyle tıbbi cihaz ve sarf malzemelerinin fiyatı artırınca, diğer taraftan da Tabipler Birliği 2019’da hekim fiyatına yüzde 26 zam yapınca özel sağlık sigortasının primleri yeni senede yüzde 35’in üzerinde zamlandı. Sigortacılar, “Bir stent için hastaneye bin lira ödüyorduk, şimdi 7 bin lira ödüyoruz” diyor.
#YazarGazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ‘hayati’ olanlar dışındaki ameliyatlar malzemesizlik nedeniyle durduruldu. Çocuk ve yetişkin 10 cerrahi bölüm başkanlığına giden yazıda, ‘hayati öneme haiz işlemler’ dışındakilerin ertelenmesi istendi. Halen benzer sorunu yaşayan, hizmetlerini yavaşlatan pek çok üniversite, kamu ve özel hastane var.
#AmeliyatGeçtiğimiz yıl haziran ayında "Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin ortalamasıdır" başlıklı bir yazı kaleme alan Psikiyatrist Doktor Ahmet Koyuncu hakkında açılan davanın ilk duruşması yapıldı. 2 yıla kadar hapis istemi ile yargılanan Koyuncu hakkındaki davada mahkeme ‘durma’ kararı verdi. Eğer Erdoğan 3 ay içinde şikâyetçi olmazsa dava düşecek. Sanık Koyuncu ve avukatının girdiği davanın duruşma salonunun önünde davacı olarak ‘Mağdur Recep Tayyip Erdoğan” ifadesi yer aldı.
Özel hastanelere yeni ruhsat verilmemesi nedeniyle başlayan ‘ruhsat ticareti’ dönemi 1 Ocak’ta bitiyor.Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Reşat Bahat, “Süre azaldığı için panik halde ruhsat alım-satımı var, daha da kötüsü şu anda özel hastanelerin yüzde 30’u değerinin altında satmak için sırada” diye konuştu.
#RuhsatSağlık alanında yaşanan suiistimalleri önlemek üzeri, 1 Eylül'de uygulamaya girecek olan biyometrik kimlik doğrulama sisteminde tartışmalar bitmedi. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun başlangıçta sadece Japon Fujitsu firmasından almayı planladığı 'avuç içi damar izinden kimlik doğrulama' sistemi, 2500 dolarlık fiyat üzerine hem hastanelerin hem de diğer firmaların tepkisini çekince konu TÜBİTAK'a taşındı. Fujitsu'nun Türkiye için özel kara kutu geliştirdim fiyatı bu yükseltiyor, tezi üzerine kara kutu geçen yıl sonunda TÜBİTAK'a gönderildi. Ancak TÜBİTAK, kutuyu inceleyip rapor haline getirmeyince, SGK piyasayı parmak damar izinden kimlik doğrulama sistemi üreten 4 firmaya daha açtı. Ama piyasa Fujitsu'nun şartlarıyla 4 firmaya açılınca, fiyatlar 500 dolar yerine 1500 dolara inebildi.
#DolarSosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), hastaneleri çeşitli kriterlere göre puanlayıp A’dan E’ye uzanan gruplara ayırması, sektörde sıkıntı yarattı. “A” dışında kalan puan ve grupların, “kalitesiz” gibi algılanması, sınıflamayı yapan komisyon üyelerinin de dikkatini çekti. Hastanelerin itirazları da dikkate alınarak, puan ve gruplarda değişikliğe gidilebilecek.
Dünyada 29 milyon hemşire olduğunu ve bu alanda büyük bir açık bulunduğunu belirten Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayişe Karadağ, “Hemşire açığı sadece sağlık değil aynı zamanda bir ekonomi sorunu. DSÖ’ne göre yetersiz bakım orta gelirli ülkelerde yaklaşık 1.6 trilyon dolarlık verim maliyeti yaratıyor. Bu aynı zamanda bir istihdam fırsatı. Gençler hemşire olmak istiyor. Daha çok gencin bu alana girmesi hem maliyetleri düşürür hem de istihdamı artırır” dedi.
#Koç ÜniversitesiBeklenen büyük İstanbul depremi için Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği bir rehber hazırladı. Rehberde, “Tüm hastaneler ilaç, medikal malzeme ve gıda stokları yapmalı. Korunaklı nakit kasaları, telsiz, dron ve ATV’ler alınmalı” gibi çarpıcı hazırlık öneriler sıralandı.
#İlaçSağlık Bakanlığı, 2022 yılı sağlık istatistiklerini yayımladı ve Türkiye’nin sağlık gerçeği ortaya çıktı. Nedir gerçek? Hasta bir toplumuz ve her geçen yıl daha da hasta oluyoruz. Aslında bu tespit, bana değil; Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Dr. Reşat Bahat’a ait.
#Sağlık BakanlığıCumhurbaşkanlığı Kabine'sinde yer alacak isimler belli oldu. Fahrettin Koca Sağlık Bakanı görevine yeniden seçildi. Fahrettin Koca hayatı ve biyografisi de vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Peki, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kimdir? Fahrettin Koca kaç yaşında ve nereli, hangi okuldan mezun oldu? İşte hayatı ve biyografisi!
#Yeni Sağlık BakanıCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’la birlikte 18 kişilik kabineyi neredeyse sıfırdan kurarak yeni isimlere yer veren Erdoğan, mevcut bakanlardan sadece Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'la yola devam etme kararı aldı...
#Fahrettin KocaTürkiye turizmini çeşitlendirmek açısından büyük önem taşıyan sağlık turizminde yıllık 2.5 milyar dolar gelir elde ediyor. Ancak yapılan çalışmalarla dünyadaki 100 milyar dolarlık sağlık turizmi pazarından Türkiye’nin çok büyük bir pay alabileceği ifade ediliyor. OHSAD Başkanı Reşat Bahat, “Pandemi döneminde daha ziyade güzellik ve estetik ağırlıklı tercih edilirken, şimdi kanser, kalp hastaları, göz hastaları, tüp bebek hastaları da ülkemizi tercih ediyor. Türkiye’ye güven çok yüksek çünkü iyi bir sistemi ve doktorları var” dedi.
#Sağlık