Usta şair Hidayet Karakuş, ‘Özel Coğrafya Dersleri-Çakıl Taşı’ (Bilgi Y.) kitabını zenginleştirerek yeniden yayımladı. Karakuş, şiir yazarken diline özen göstermeyi, titizlenmeyi de şiire sayar. Böylece ortaya kırışıksız bir gökyüzü gibi duru ve çarşaf gibi uzanan bir denizin pırıltısını taşıyan şiirler çıkar.
#Hidayet KarakuşMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması sürecinde son aşama olan ‘sözlü sınav’ sonuçlarını açıkladı. Atama tercihleri, 14 Kasım’da başlayacak ve 20 Kasım saat 16.00’ya kadar sürecek. Sonuçlar ise 23 Kasım’da açıklanacak.
#KPSSMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile eğitim sistemine ilk kez geniş şekilde yansıtılan “farklılaştırılmış eğitim” kapsamında özel eğitim ihtiyacındaki kaynaştırma/bütünleştirme öğrencilerinin, sınıflarda akranlarıyla öğrenme süreçlerinin zenginleştirilmesini sağlamak için yeni stratejiler belirlendi.
#Türkiye Yüzyılı Maarif ModeliMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), yasal statü verilmesini öngören uluslararası anlaşma karara bağlanana kadar Charles De Gaulle ve Pierre Loti okullarının ana sınıfları ve ilkokullarının birinci sınıflarına 1 Ocak 2024'ten itibaren 2024-2025 eğitim öğretim yılı ve sonrasını kapsayacak şekilde yeni Türk öğrenci kaydedilmeyeceğini, aynı şekilde ara sınıflara da yeni nakil öğrenci alınmayacağını bildirdi.
#Milli Eğitim BakanlığıOsmanlı ve Balkan tarihi üzerine hazırladığı eserlerle dünya çapında saygınlığı olan ve "Tarihçilerin Kutbu" olarak nitelendirilen Prof. Dr. Halil İnalcık, vefatının sekizinci yılında anılıyor. Yayımlanmış yüzlerce makalesi ve onlarca kitabı bulunan, tarih alanındaki çalışmalarıyla dünya çapında tanınırlığa ulaşan ve "Tarihçilerin Kutbu" olarak anılan İnalcık, 25 Temmuz 2016'da Ankara'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
#Halil İnalcıkUmut Kaşan’la Vitrin’de bu hafta Hisar Eğitim Danışmanlık Kurucu işletmecileri Melis Sarp Jajova ve İsmail Jajov ile Yurtdışında özellikle de Makedonya’da üniversite eğitimi almak üzerine bilgilendirici ve keyifli bir sohbet gerçekleştirdim…
#1“Seviyorum İşte”, “Vurgun”, “Şarkılara Sordum”, “Çiçekler Yasta” gibi unutulmaz şarkılarıyla Türk sanat müziği tarihine adını altın harflerle yazdıran Metin Milli, 80 yaşında Ankara’da yaşamını yitirdi. 1999 yılında müzik dünyasına veda eden sanatçı, “Bu sektöre malzeme olmamak için ekrandan uzak duruyorum” demişti.
#Metin MilliMüzisyen Hasan Yükselir’in kızı Dijle ve oğlu Fırat’la Anatolia Senfoni Orkestrası eşliğinde gerçekleştirdiği İstanbul konseri, ‘Toprak / Gelenekten Geleceğe’, içinde bir uzun çalar ve CD’si olan albüm olarak çıktı. “Mesleğimi çocuklarımla birlikte icra etmek bir başka güzellik” diyen Yükselir’in bu albümünün adını doğanın temel elementlerinden birinden alması tesadüf değil. Projenin ilk albümü ‘Yel’ de bu elementlerden biriydi. Bundan sonraki iki çalışma da adlarını diğer temel elementlerden alacak. Böylece yel, toprak, su ve ateşten oluşan dörtleme tamamlanmış olacak.
#Hasan Yükselir-Dijle Yükselir-Fırat YükselirEski bir Nürnbergli olan oyuncu Mehmet Ulay ile Nürnberg’de bir araya geldik. Uzun yıllar Türk-Alman dostluğunu pekiştirmek için çaba sarf ettiğini anlatan Ulay, “Ankara Sanat Tiyatrosu, ‘Otlak’ oyununda merhum Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e hakaret ettiğim iddiasıyla kapatılmıştı. O dönemde darbe olduğundan tiyatro yapma imkânım kalmamıştı. İşsiz kalınca Dışişleri Bakanlığı’nın konsolosluk memur sınavlarına katıldım. Sınavı kazandım ve Nürnberg Başkonsolosluğu’nda çalışmaya başladım” diyor. Ulay, memurluk yaparken oyunculuğa devam ettiğini, memurluktan sonra bir ara ticarete atıldığını ancak tiyatro için ondan da vazgeçtiğini söylüyor.
#NürnbergAlmanya’nın Main nehri kıyısındaki çok kültürlü kentlerden Offenbach’ta gerçekleştirilen geleneksel müzik festivali ‘MainWeltmusik’in (Main Dünya Müzik Festivali) sekizincisi bugün müzikseverlerle buluşuyor. Tanınan besteci ve yorumcu Hasan Yükselir’in Genel Sanat Yönetmenliği’ni yürüttüğü festivale bu kez beş ülkeden müzisyenler katılıyor.
#Almanya KonserMEB personel alımı başvuruları ile ilgili son dakika açıklama geldi. Milli Eğitim Bakanlığı 750 müfettiş yardımcısı alımı ile üst kadrolarını genişletmeye hazırlanıyor. Bakanlık, il milli eğitim müdürlüklerinde istihdam edilmek ve Bakanlığa bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarının rehberlik, işbaşında yetiştirme, denetim, değerlendirme, inceleme, araştırma ve soruşturma hizmetlerini yürütmek üzere Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Müfettişleri Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda yarışma sınavı yoluyla 750 ‘Eğitim Müfettiş Yardımcısı’ alımı yapacak. Yarışma sınavı ile gerçekleşecek olan alım süreci, yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamadan oluşacak. Peki,Milli Eğitim Bakanlığı 750 personel alımı başvuruları ne zaman? İşte, başvuru şartları ve tarihleri.
#MebTeknoloji ve insanoğlunun beklentilerinin her dönem değiştiğini, değişmeye de devam ettiğini söyleyen İsmail Kızılbay, “Yapay zeka, otomasyon, yazılım, robotik, virüs bilimi bugün telaffuz ettiğimiz geleceğin gözde meslek alanları arasında” diye konuştu.
#1Muazzez İlmiye Çığ, kariyeri ve hayatı ile merak ediliyor. Osmanlı Devleti bünyesinde dünyaya gelen Türk vatandaşı bir sosyologdur. Ailesi köken olarak Kırımlı göçmenlerden olup babası Kırım'dan Amasya, Merzifon'a, annesi ise Kırım'dan Bursa'ya göçmüştür. Peki, Muazzez İlmiye Çığ kimdir? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#İlmiye ÇığMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) hazırlanan öğrencilere yönelik, çalışma sorularının öğretmenler tarafından çözülüp anlaşılmayan bölümlerin canlı yayında interaktif olarak cevaplanacağı YKS Kampı'nı 14 Şubat'ta başlatacak.
#OrtaöğretimKanal D’nin sevilen dizisi “Yargı”da Eren Komiser’i canlandıran Uğur Aslan, istediği rolü kaptığını söyledi. Diziye dahil oluş hikayesinden aile hayatına dair merak edilenleri yanıtlayan oyuncu, yeni müzikal projesi “Afara Bir Arabesk Müzikali”ni de anlattı.
#Uğur AslanDünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan Paris Sorbonne Üniversitesi Coğrafya Bölümü’nden 1994 yılında mezun olan Tuncelili Hava Arslan (48), doğduğu topraklara dönerek tarım işine girdi. Hava Arslan, Karabörk köyünde babasına ait tarlada yağ bitkilerinden aspir üretimine başladı.
#SorbonneTrabzon’un dar, parke taşlarla döşeli yollarından bir çocuk aşağıya, denize doğru koşuyordu. Az sonra sahilde dalgaların getirdiği ‘ganimet’ balıkları yakalayacak, ufka bakıp hayallere dalacaktı. İleride ne olacağını bilmiyordu ama her ne olacaksa onda en iyisi olmaya kararlıydı! Sokağa atılan hamsi limonlarıyla top sektiren bu çocuk, bugün A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörlüğü görevini yürüten Şenol Güneş’ti… Güneş, “Ufkum Kaçkar Dağları ile Yoroz Burnu arasıydı, hayallerim ufkumdan büyüktü. Her zorluktan ders çıkardım” diyor.
#Şenol GüneşÖğretmen, bir bilimi öğretmeyi meslek edinmiş kişilere verilen isimdir. Öğretmenler eğitim kurumlarında çalışarak öğrencilere ders veren kişilerdir. Öğretmen olmak isteyen kişilerin belirli bir eğitim almaları ve kendilerinden yerine getirmeleri istenilen şartları gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Öğretmen olmak için hangi fakülteler tercih edilebilir? Mezun olduktan sonra iş imkanları nelerdir? Ne kadar maaş alırlar? Gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Öğretmen Nedir?Kültürlerin ortaya çıkarılması ve bir ülkenin kültürel zenginliğine ve mirasına katılması oldukça önemlidir. Çünkü bir ülkenin kültürel mirası ne kadar gelişmiş olursa, toplumda aydın nüfus ve refah seviyesi de o derece fazla olur. İşte bu kültürel mirasa katkı sağlayacak ürünlerin bulunması konusunda arkeologlara büyük iş düşmektedir. Peki, arkeologlar ne iş yapmaktadır ve arkeolog olmak için ne yapmak gerekir? İşte bu konu hakkında merak edilenler.
#Arkeolog Nedir?