Paylaş
Asıl mesleği öğretmenlikken tutkusu fotoğrafa sarılan Çorbacıoğlu, “20 yıldır fotoğrafla yatıp fotoğrafla kalkıyorum. Fotoğrafı bir yaşam biçimi olarak seçtim. Bugün fotoğrafa adanmış bir hayatı yaşıyorum” diye konuştu. Düzenlediği fotoğraf turları sayesinde yaşadığı coğrafyanın tanıtım elçisi gibi çalışan usta isim, “Fotoğraf turizmi nitelikli ve gelir seviyesi yüksek grupların ağırlandığı bir alan. Gelenler yüksek takipçili isimler ve burada çektikleri fotoğrafları kendi platformlarında paylaşıyor. Kısaca hem bıraktığı dövizle hem de kendi içerisindeki tanıtım gücü ile fotoğraf turizminin ülkeye katma değeri oldukça yüksek” sözleriyle sektörün önemini anlattı.
HOBİYDİ İŞE DÖNÜŞTÜ
Fotoğraf turları ile dünyanın önemli isimlerini bölgeye çekmeyi başaran Nuri Çorbacıoğlu ile hikâyesini, fotoğraflarını ve fotoğrafın turizmini konuştuk:
“Üniversite yıllarında seçmeli ders olarak fotoğrafı almıştım. Öyle başladı. Ama o zaman için şuursuz fotoğraf çektiğimi düşünüyorum. Okulun ardından Denizli’de öğretmenlik mesleğine atıldım. Denizli Mehmet Çakır Fotoğraf Sanat Evi hayatımda mihenk taşı oldu. Mehmet Çakır sayesinde fotoğraf hayatımın odağına oturdu. Sonrasında Kayseri’ye gittim, TED Koleji’nde 10 yıl boyunca tarih ve coğrafya öğretmenliği yaptım. Öğretmenliğin yanında fotoğraf hep oldu. Ulusal ve uluslararası fotoğraf yarışmalarını takip ettim. Fotoğraf öğretmenlikle birlikte hobiydi, bugünse tek işim ve profesyonel bir hal aldı.
BÖLGEYE GELEN BENİ BULUYOR
Fotoğraf turizmi yapıyorum. Beni sektöre taşıyan yine fotoğraflarım oldu. Yaşadığım bölgeyi, Kayseri’yi, Kapadokya’yı, çevresini fotoğrafladım çoğunlukla. Paylaşımlarım sayesinde fotoğraf meraklıları sosyal medyadan beni buluyorlardı. Eşe dosta gönüllü fotoğraf turları ile fotoğraf mihmandarlığı yapıyordum. Bir şeyi keşfettim. Yalnızca eşim dostum değil fotoğraf tutkunlarının büyük bir ilgisi vardı buraya. Bölgeye gelen beni bir şekilde bulmaya çalışıyordu. Meslektaşlarımın tavsiye ve yönlendirmeleriyle profesyonel olarak mihmandarlık yapmaya başladım.
FOTOĞRAFÇILAR İÇİN CENNET
Kayseri’de yılkı atları fotoğraflarım beni dünyaya tanıtmıştı. Dünya’da neredeyse bu kadar çok atı aynı noktada görebileceğiniz başka bir yer yok. ABD’de veya Moğolistan’da kısa aralıklarda ya da büyük bütçeler harcayarak çekebileceğiniz fotoğrafları Kayseri’de yılın 365 günü yakalama şansınız var. Kapadokya’da balonların size sunduğu görsel zenginliği yine dünyanın başka bir yerinde görmeniz imkânsız. Tuz Gölü yanı başımızda ışığı, doğası ve barındırdığı flamingoları ile bambaşka. Aynı noktada bu kadar zengin bir görsel şölen, üstelik bu kadar kolay ulaşılabilir. Fotoğrafçılar için bu coğrafya cennetten bir köşe.
KATMA DEĞERİ YÜKSEK
Kayseri, Kapadokya başta olmak üzere tüm Türkiye’de 2 ila 12 kişilik küçük gruplar için fotoğraf turları organize ediyorum, Cappadocia Photo Tours markasını kurdum. Her geçen gün bu turlara yeni destinasyonlar ve içerikler ekleyerek buraya gelen insanların tekrar gelmesi için çabalıyoruz. Bölgede dünyanın dört bir yanından konukları ağırlıyoruz. Fotoğraf turizmi nitelikli ve gelir seviyesi yüksek grupların ağırlandığı bir sektör. Üstelik gelenler yüksek takipçili isimler ve burada çektikleri fotoğrafları kendi platformlarında paylaşıyor. Bu sayede deklanşöre bastıkları her noktanın tanıtımını da yapıyorlar. Kısaca hem bıraktığı dövizle hem de kendi içerisindeki tanıtım gücü ile fotoğraf turizminin ülkeye katma değeri oldukça yüksek.”
YILKI ATLARININ ALİ DAYISI
Kayseri’deki yılkı atlarını fotoğraflarıyla dünyaya tanıtan, bugünse dünyadan fotoğrafçıların bölgeye gelmesini sağlayan Nuri Çorbacıoğlu ile bu atların hikâyesini de konuştuk. Kayseri Hörmetçi’deki atların 40 yıllık bir geçmişi olduğunu hatırlatan Çorbacıoğlu, “Bu atların sahibi Ali Kemer. Özellikle traktör yaygınlaşınca bu atlar boşa çıkmış yıllar içerisinde. Atları Ali Kemer almış, beslemiş, sahiplenmiş. ‘Atçı Ali Dayı’ diye biliyor herkes. Atlar biz keşfetmeden önce vardı burada. Ali Dayı, bu atlara sahip çıkmasaydı yok olurlardı. Bugün onun sayesinde hem yaşıyor hem bizler için görsel bir zenginlik sunabiliyorlar” dedi.
NURİ ÇORBACIOĞLU KİMDİR?
1981 yılında Denizli’nin Çivril İlçesi’nde dünyaya gelen Çorbacıoğlu, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği mezuniyeti ardından öğretmenlik mesleğini 15 yıla yakın Türkiye’nin saygın dershaneleri ve özel okullarında sürdürdü. Halen Kayseri Nuh Naci Yazgan Üniversitesi’nde fotoğraf dersleri veren Çorbacıoğlu, fotoğraf turları organize ediyor ve bu alanda danışmanlıklar yapıyor. 10’dan fazla ülkede 100’e yakın ödül ve sergilemesi bulunan Çorbacıoğlu, 2012 yılında Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu (FIAP) tarafından, AFIAP unvanı ile onurlandırıldı. 20’ye yakın karma sergide yer alan sanatçının, ‘Yaşamdan Seçkiler’ ve ‘Güzel Atlar Ülkesi’nden Erciyes’e’ adlı iki kişisel sergisi bulunuyor. Çorbacıoğlu’nun ayrıca ‘İki Şehrin Dokusu’ adında, Bursa ve Kayseri fotoğraflarından oluşan bir de fotoğraf albümü yayınlandı. 2012 yılında kurduğu ‘‘Kayseri Fotoğraf Sanat Evi’nde fotoğraf meraklılarına bu sevgiyi aşılayan Nuri Çorbacıoğlu, son dönemlerde belgesel yapımcılığı, görüntü yönetmenliği ve yönetmenlik de yapıyor. Çorbacıoğlu’nun karelerine İnstagram’da @nuricorbacioglu hesabından ulaşabilirsiniz.
Paylaş