FESTİVALİ aslında tüm Main bölgesinde ve bir hafta süreyle gerçekleştirmek istediklerini belirten Yükselir, “Almanya artık çok kültürlü bir göç ülkesi olduğunu kabul etti. Biz de Main bölgesinde yaşayan farklı kültürlerden insanlar arasında müzik yoluyla kardeşce ilişki kurulmasını ve geliştirmesini hedefliyoruz. Müzik, farklı kültür arasında ilişki kurmanın en kolay yolu. Dünyanın tek ortak dili müziktir. Çünkü konuşma dilinin aksine, müzik dünyasında insanlar ilişki için engel tanımaz. Kim açık bir kalple bir nağme duyarsa, iletileni anlamaya başlar ve müziği yapanın dünyasına adım atar” diyor.
YAKLAŞIK 5 SAAT SÜRECEK
Yükselir ve arkadaşlarının 1996 yılında kurduğu kültür ve sanat derneği ‘Su Arts’ tarafından düzenlenen sekizinci festivale Türkiye, Almanya, Polonya, Ukrayna ve Portekiz’den müzisyenler katılıyor. Almanya ve Türkiye müziğinin her festivalin vazgeçilmezi olduğunu vurgulayan Yükselir, şu ana kadar gerçekleştirilen etkinliklere toplam 45 ülkeden 221 sanatçının katıldığını belirtti. Yaklaşık 5 saat sürecek olan program, festivale katılan ülkelerin müzisyenlerinin ve çalgılarının yan yana gelmesiyle oluşacak. ‘MainWeltmusik’ festival orkestrasının performansıyla başlayacak. 20’ye yakın müzisyen ve çalgının birlikte gerçekleştireceği bu bölüm artık festivalin simgesi haline gelen Pir Sultan Abdal'ın eseri ‘Dostum Dostum’un birlikte icrasıyla tamamlanacak. Ardından da her ülkenin müziğini temsil eden grupların performansları gelecek. Offenbach’ın merkezindeki tarihi Büsing Sarayı’nın konser salonunda gerçekleştirilecek olan festival, Hessen eyalet hükümeti ve Offenbach şehri yönetiminin desteğiyle, Eyalet Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı, Ulaştırma, Enerji ve İskan Bakanı Tarek Al-Wezir ile Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Felix Schwenke’nin himayesinde düzenleniyor. Bakan Wezir ve Başkan Schwenke’nin de festivale bizzat katılması bekleniyor.
ÇOK YÖNLÜ SANATÇIİlk kez 2014 yılında gerçekleştirilen ‘Dünya Müziği Festivali’ ‘MainWeltmusik’in Genel Sanat Yönetmeni Hasan Yükselir, yaşamını ve müzik çalışmalarını Frankfurt, Berlin ve İstanbul’da sürdürüyor. Çok yönlü bir sanatçı olan Yükselir, besteci ve yorumculuğunun yanı sıra, aynı zamanda bir tiyatrocu. Hem oyuncu olarak, hem de müziklerini yaparak çok sayıda tiyatro oyununda yer alan Yükselir’in sanat yaşamı Ankara’daki Gazi Üniversitesi Müzik Fakültesi’nde başladı. Üniversitenin Keman-Şan Bölümü mezunu oldu, ancak öğrenim sırasında geçirdiği bir kaza sonucu kemanı bırakıp, şana ağırlık vermek zorunda kaldı. Bu arada tiyatroya da başladı ve Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’ne bağlı Tiyatro Bölümü’nde master yaptı. Turgut Aldemir’den kompozisyon, Ankara Devlet Opera ve Balesi DOB Sevim Çıdamlı’dan şan dersleri aldı.
2019’DA ÇOCUKLARIYLA KONSER VERDİTürkiye, Almanya, Fransa, İsviçre, Hollanda, Avusturya, Belçika, İngiltere ve Kanada’da, Köln Senfoni Orkestrası, Berlin Schöneberg Senfoni Orkestrası, Vinorosso Senfoni Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Ankara Eskışehir Büyükşehir Senfoni Orkestrası, Anatolia Senfoni Orkestrası gibi birçok orkestrala konserler verdi. Üniversitenin tiyatro bölümünde, Ankara Deneme Sahnesi’nde, devlet ve özel tiyatrolarda çok sayıda oyunun, TRT için çeşitli belgesellerin müziklerini yaptı. Şerif Gören ve Tunç Başaran gibi tanınmış yönetmenlerin
sinema filmlerinin müzikleri onun elinden çıktı. ‘Yunus’tan Nazım’a’, ‘Bağlama Konçertinosu’, ‘Yer Altında Gül Deren Eller Gördüm’, ‘Sevda Ateşten Bir Gömlek’, ‘Mustafa Kemal’i Sevdim-Fikriye & Latife’, ‘Pir Sultan’dan Nazım’a’ gibi opera eserleri, müzikaller yazdı. 1993’te Almanya’ya gelen sanatçı, ‘MainWeltmusik Festivali’nden önce de Detmold’de ‘Sınır Tanımayan Şarkılar’ (Lieder ohne Grenzen) festivalinin Genel Sanat Yönetmenliği’ni yapmıştı. Beslediği ve yorumladığı eserleri içeren çok sayıda albümü olan sanatçının kızı Dijle ve oğlu Fırat da babalarının yolundan yürüdü. Müzikseverler Dijle, Fırat ve Hasan Yükselir’i en son 2019 yılındaki ‘İstanbul Konseri’nde birlikte izleyip, alkışlama şansı bulmuşlardı.
FESTİVALE KATILACAK
GRUPLAR VE MÜZİSYENLERWALDZITHERPUNK (ALMANYA)
Orkestra üyelerinin her biri birer multi-instrumentalist. Waltzitherpunk, Alman kültürünün köklerine, müziğin diliyle dokunan, halk müziği grubu. Almanya’nın unutulmuş enstrümanlarından biri olan ve doğa yürüyüşlerinde sıkça kullanılan ‘Waldzither’ ve diğer enstrümanlar eşliğinde her döneme uygun romantik, asi, devrimci ve çağdaş eserleri seslendirecekler.
TRIO FADO (PORTEKİZ)Grubun adını aldığı ‘Fado’, melankolik, kederli, özlem dolu, nostalji, mutluluk ve aşkın yanı sıra yaşama sevincini ifade eden bir müzik türü. Benzersizliği nedeniyle, 2011 yılında insanlığın kültürel mirası olarak kabul edilmiş ve Unesco’nun somut olmayan kültürel miras listesine dahil edilmiş. Berlin’de kurulan Trio Fado grubu, yıllardır yaptıkları müziği tutkuyla Avrupa’nın birçok yerinde gerçekleştirdikleri konserlerde icra ediyorlar. Başrollerini Bruno Ganz ve Jeremy Irons’ın paylaştığı, ‘Lizbon’a gece treni’ filmi için Trio Fado grubu solisti Maria Carvalho tarafından bestelenen ‘nunca é tarde’ şarkısını seslendirmişlerdi.
DİKANDA (POLONYA)1997 yılında kurulan gruba adını veren ‘Dikanda’, Afrika dilinde ‘aile’ anlamına geliyor. Polonya’daki azınlıkların müziğinden etkilenen grup, konserlerinde sıra dışı, güzel ve olağanüstü bir atmosfer yaratıyorlar. Orta Avrupa Romanları ve onların müzikleri, Polonya halkının hüznünü, polkalarını, mazurkalarını ve neşeli şarkılarını seslendirecekler.
LUIKU (UKRAYNA)Ukrayna’nın Kiev kentinden gelen Luiku grubunun müziği Transkarpatyan müzik kültürünün bir bireşimi. Transkarpatyan bölgesi halklarının dans ve müziklerini yorumluyorlar. Ukraynaca, Lehçe, Macarca, Rumence ve birçok Balkan ülkeleri dillerinde şarkılar söylüyorlar. Kışkırtıcı, tutkulu dans ve müziklerini Main bölgesinde bir arada yaşayan halklara sunacaklar.
TÜRKİYE Festivalin Genel Sanat Yönetmeni Hasan Yükselir her festivalde olduğu gibi sahneye çıkarak hem ‘MainWeltmusik’ okrestrası hem de bağlama virtüözü Vural Güler, Kültür Bakanlığı sanatçılarından Savaş Demir ve Piyanist Utku Asan’ın eşliğinde hem Anadolu’nun değişik yörelerinden türküleri ve hem de kendi bestelerini seslendirecek. Festivale aslında Türkiye’den katılacağı açıklanan piyanist Devrim Demir Yeşilpınar’ın önceki gün geçirdiği bir
trafik kazası nedeniyle gelemeyeceği, onun yerine bir süredir Frankfurt’ta yaşayan Piyanist Utku Asan’ın katılacağı öğrenildi.
FESTİVAL PROGRAMI
10.9.2022 Cumartesi
Giriş saati: 18.00
Başlangıç Saati: 19.00
Adres: Sheraton Hotel Offenbach- ‘Jacques Offenbach’ konser salonu, Am Buesing Palais, Berliner Str. 111, 63065 Offenbach am Main
Biletler adticket.de sitesinden veya (0180) 60 50 400 numaralı telefondan ve tüm ön rezervasyon ofislerinden temin edilebilir,
Daha fazla bilgi için:
www.mainweltmusikfestival.de
www.facebook.com/mainweltmusikfestival
www.instagram.com/mainweltmusikfestival