Başbakan Binali Yıldırım ve ekonomi kurmayları cuma gecesi iş dünyasının bazı temsilcileriyle 5 saati aşan sürpriz bir görüşme yaptı. Toplantıda Başbakan Yıldırım’ın iş dünyasından Türkiye’nin yurtdışındaki imajı için destek isteyerek, “Biz anlatmaya çalışsak da taraflı, yanlı zannediyorlar. Bu yüzden sizin çabanız daha inandırıcı olur. Her ortamda anlatın” dediği öğrenildi.
#Binali YıldırımTürkiye’de çeyreği 165, yarımı 328 lirayı buldu. Dışarıda onsu bir günde 35 dolar birden artarak 1737 dolara çıktı. Altındaki yükselişin nereye kadar süreceği merak konusu. Tırmanış beklenmese de ilk etapta 24 ayar altında 100 TL, Cumhuriyet Altını’nda ise 675 TL kritik önemde.
İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, Merkez Bankası’nın TL zorunlu karşılıkların altın olarak tesisini yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltmesinin ekonomiye fayda sağlayacağını belirterek, “Yastık altındaki 5 bin ton altının yüzde 10’unu dahi ekonomiye kazandırabilirsek bu 25 milyar dolarlık kaynak demek” dedi.
Küresel krizde güvenli liman olarak görülen altında son yıllarda görülen değer artışı, merkez bankaları dahil tüm bankaların ilgisini artırdı. İstanbul Altın Rafinerisi ve Gramaltın Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, altının karakter değiştirine dikkat çekerek, “Munzam oranlarının artırılması bankalara güzel bir fırsat sunuyor. Tahminim 3-5 yıl sonra altın, dolar ve Euro gibi aramızda dolaşacak. Ceplerimizde belki altın sertifikaları olacak. Altın sertifikaları belki çek yerine geçecek. Belki ticarette dönecek, vadeleşme altın sertifikasıyla olacak” dedi.
Küresel krizde güvenli liman olarak görülen altında son yıllarda görülen değer artışı, merkez bankaları dahil tüm bankaların ilgisini artırdı. İstanbul Altın Rafinerisi ve Gramaltın Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, altının karakter değiştirdiğine dikkat çekerek, “Munzam oranlarının artırılması bankalara güzel bir fırsat sunuyor. 3-5 yıl sonra altın, dolar ve Euro gibi aramızda dolaşacak. Ceplerimizde belki altın sertifikaları olacak. Altın sertifikaları belki çek yerine geçecek. Belki ticarette dönecek, vadeleşme altın sertifikasıyla olacak” dedi.
İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, munzam karşılıkların altın olmasıyla bankaların maliyeti düşük altını zorunlu karşılık olarak bırakıp, piyasaya daha yükseğe satabilecekleri dolar ve TL'yi aldıklarını belirterek, düzenlemeden sonra bankaların altına ilgisinin artmasıyla büyük kısmı yastık altından çıkan yaklaşık 80 ton altının Merkez Bankasının kasasına girdiğini söyledi.
Artan durgunluk endişeleri ile dün de bir rekor daha kıran altının onsu 1894 dolar oldu. Yılbaşına göre yüzde 33’lük bu artış içerde Cumhuriyet Altını’nı yüzde 53 primle 731 liraya taşıdı. İAR Başkanı Özcan Halaç, yastık altında 5 bin ton olarak tahmin edilen altın varlığının değerinin 300 milyar dolara yaklaştığına dikkat çekti.
Dünyanın yaşadığı finansal kriz sonrasında yatırımcıların daha fazla “güvenli liman” olarak gördükleri altında tüm zamanların rekoru kırılırken, Borsada 67.000 puan seviyeleri görülürken, 23,5 dolar civarındaki ons fiyatıyla son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaşan gümüş, yatırımcısına altın ve Borsadan daha fazla kazandırdı.