Güncelleme Tarihi:
BDDK bankaların, Cumhuriyet Altını ve ziynet altınlarının alım ve satımı ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsalarında işlem gören ve standart ve nitelikleri yetkili merciler tarafından belirlenen kıymetli madenleri esas alan sözleşmelerin alım ve satımını yapabilmesini öngören yönetmelik taslağını hazırladı.
Taslak yürürlüğe girerse, bankalar, Kıymetli Madenler Borsalarında işlem gören veya standartları ve nitelikleri Hazine Müsteşarlığı veya İstanbul Altın Borsası tarafından belirlenen ya da bu standartlara ve niteliklere uygunluğu bakımından, üretildikleri rafineriler itibarıyla kabul edilebilirlikleri İstanbul Altın Borsası'nca teyit edilen kıymetli madenlerin alım satımını yapabilecek.
HALAÇ: BANKA VE KUYUMCULAR ARASINDA SAVAŞ ÇIKARI
BDDK'ın kararını değerlendiren İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, bunun bankalar ile kuyumcular arasında bir çatışmaya neden olabileceği uyarısında bulundu.
Halaç, "BDDK'nın kime danıştı da böyle bir karar aldı bilmiyorum. Danışmadıkları ve araştırmadıkları apaçık belli. Kafalarına göre bankalara 'hadi sende ziynet eşyası al sen de cumhuriyet altını al' derse durduk yerde banka ile kuyumcular arasında savaş çıkaracak" dedi.
Halaç, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ziynet, Cumhuriyet altınları 22 ayar olduğu için para tanımlamasının kullanılmadığını, bugün darphanenin ürettiği bir ziynetin yurt dışında bir bankaya gönderilemeyeceğini ve borsada işlem yapılamayacağını belirtti.
YILDIRIMTÜRK: UYGULAMADA BAŞARILI OLUNACAĞINI SANMIYORUM
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali ise "Bunun birinci gerekçesi kayıt dışılığı önlemektir. Bu konuda çeşitli sektörlerde çalışmalar var. Bu çalışmaların yansıması diye düşünüyorum" dedi.
Taslağın sektörden çok büyük tepki alacağını ifade eden Yıldırımtürk, şöyle devam etti: "Ama uygulamada başarılı olunacağını sanmıyorum. Döviz büfeleri daha önce döviz alıp satıyorlardı. İşleri daralınca altın satma müsaadesi verildi. Ancak bu işlemler döviz büfelerinde daha soğuk yapılıyor. Yani müşteri ilişkileri daha soğuk. Kuyumcuda bir sarrafta bu işler daha sıcak. Nasıl mahallenin bakkalında ekmek ya da başka bir şey varsa altın alırken satarken de sarrafla ya da kuyumcuyla da böyle bir ilişki oluyor. Marketten ekmek alacağınızda ya da bir şey alacağınızda bu kadar sıcak bir ilişki olmuyor, aynen bunun gibi kuyumcudan ve sarraftan işlem yaparken daha sıcak ilişkiler olacaktır. Burada halk tasvip etmeyebilir ama ilerde altın yatırım aracı olmaktan çıkarsa Türkiye'de çok istikrarlı bir ekonomi olursa örneğin 2023'e kadar yeni jenerasyon altın almak yerine bankada tutabilir.”