Altın ithalatı artıyor

Güncelleme Tarihi:

Altın ithalatı artıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2011 11:36

İstanbul Altın Borsası'nın (İAB) açıldığı 1995'den itibaren yıllık ortalama 175-200 tonlarda seyreden altın ithalatı, fiyatındaki yükseliş ile birlikte 2009'da hız keserek en düşük seviyesine ulaşırken, talebin artmasıyla birlikte bu yıl tekrar yükselişe geçti.

İAB verilerine göre, 2009'da 37,6 ton, geçen yıl ise 42,5 ton olan altın ithalatı, bu yılın ilk yarısında 23,3 ton olarak gerçekleşti. Altın fiyatlarındaki yükselişe karşın Türkiye'nin altın ithalatı, geçen yılın ilk yarısına göre 2011'in aynı döneminde 14,4 kat artış gösterdi. İlk yarıdaki artışın, 2010'un aynı döneminde altın ithalatının düşük olması ve bu yıl artan hurda altın dönüşünden kaynaklandığı ifade ediliyor.

İAB Başkan Vekili Osman Saraç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011'in ilk yarısındaki artışın geçen yılki altın ithalatının “hayli” düşük olmasından kaynaklandığını belirterek, bu yıl yurt içi altın tüketimi ve mücevher ihracatında toparlanmanın söz konusu olduğunu söyledi.

Saraç, Darphane tarafından üretilen Cumhuriyet altını miktarının bu yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 73 artış kaydettiğine işaret ederek, “Bu miktar, 2010'un ilk 5 ayında 13,609 kilo iken bu yılın aynı döneminde 23,560 kiloya yükseldi. Değerli maden ve mücevherat ihracatında da 2011'in ilk çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34,6 oranında artış gerçekleşti. Geçen yılın ilk 3 ayında 260 milyon 682 bin dolar olan mücevherat ihracatı, 2011'in aynı döneminde 351 milyon 814 bin dolara yükseldi” diye konuştu.

Son birkaç yıldır Türkiye'de büyük miktarda hurda altın arzının gerçekleştiğini kaydeden Saraç, rekor düzeyde seyreden altın fiyatlarının halkın, elindeki mücevheratı kuyumcularda bozdurmasına neden olduğunu, bozdurulan mücevheratın yeniden külçe altın haline getirildikten sonra ham madde olarak gerek iç piyasadaki tüketimde gerekse de yurt dışına yapılan ihracatta kullanıldığını anlattı.

Saraç, “2010 yılında 122 ton gibi yüksek bir seviyede gerçekleşen Türkiye'nin hurda altın arzı, ithalatın 42,5 ton gibi düşük bir seviyede kalmasına neden oldu. 2011 yılında da rekor düzeyde seyreden altın fiyatlarının yine hurda altın arzını teşvik etmesi ve bu yıl 50 ton civarında bir altın ithalatı gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi.

“YASTIK ALTINDA 255 MİLYAR DOLARIMIZ YATIYOR”

İstanbul Altın rafinerisi (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç da altın fiyatlarındaki rekorlarla birlikte Türk halkının zenginleştiğini iddia ederek, “Yastık altı zenginiyiz. Türk bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü Mayıs 2011 itibariyle 1,1 trilyon lira iken, yastık altında 255 milyar dolarımız yatıyor. Yastık altında 5 bin ton altın olduğu tahin ediliyor. Bunun bir şekilde ekonomiye kazandırılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Halaç, altının yastık altından çıkartılarak ekonomiye kazandırılıp yurt dışına ihraç edilmesi halinde dış ticaret açığının önemli ölçüde kapanmasının sağlanacağını savunarak, fiyatın yüksek olmasından dolayı altına yatırım yönünde talep olduğunu, fiyatın daha da yükseleceği beklentisiyle satışın da sınırlı kaldığını söyledi.
İç piyasadaki hurda dönüşünün dışarıdan altın talebini azalttığına dikkati çeken Halaç, bu yıl altın ithalatında yatırım amaçlı artış olduğunu, ithal edilen rakamın yarısının gram ve Cumhuriyet altını şeklinde yatırıma gittiğini düşündüğünü kaydetti. Halaç, Türkiye'nin birkaç yıl öncesine kadar yılda ortalama 200 ton altın ithal ettiğini, bunun 2009'dan itibaren düşerek 40 tonlara kadar gerilediğini bildirdi.

Geçen yıl bu sıralarda 60 lira olan gram altının fiyatının şu anda 84 lira seviyesinde seyrettiğini anımsatan Halaç, fiyatlardan dolayı bazı insanların alım yönünde, bazılarının da satış yönünde beklemeye geçtiğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!