Kuzey Kafkasyalılar-Çerkesler'in, anavatanları olan Kuzey Kafkasya'dan başka topraklara sürgünedilmesinin yıldönümünü konu alan "Belleğin Sesi" belgeseli, izleyicilerle buluşuyor. Belgeselingösterim ve söyleşisi, 2 Mart 2024 tarihinde Sancar Marutlu Sivil Toplum Yerleşkesi SinemaSalonunda, saat 19.00'da gerçekleştirilecek.
#1Polonya’nın Ukrayna üzerindeki hâkimiyeti, aynı şekilde Rusya’nın Küçük Rusya (Malaya Rossiya) diye nitelendirilen Ukrayna üzerindeki hâkimiyeti, Ukrayna ulusunun ortaya çıkışının sureleri, tarihte Ukrayna-Rusya varlığının birbirinden bağımsız olarak gelişmesi gibi konular oldukça çetin cevizdir. Doğu Avrupa devletleri tarihî haritalar ve iddialar ileri sürmeye bayılırlar.
#RusyaEski Türk-Amerikan Dernekler Kurulu (ATAA) Başkanı Ergün Kırlıkovalı, Ermenilerin propaganda için kullandıkları kaynakların gerçeklikten uzak olduğunu belirterek, "Bunlardan ilki ve en meşhuru Hitler’in, İkinci Dünya Savaşı sırasında Polonya’ya saldırmadan önce komutanlarıyla yaptığı toplantıda sözde Ermeni soykırımıyla ilgili söylediği yine Ermeniler tarafından iddia edilen sözler." dedi
#Ergün Kırlıkovalı1903'te kurulan ve günümüzde 14 branşta faaliyet göster Beşiktaş Jimnastik Kulübü, 118. yaşını kutluyor. Futbol branşında ligde 15 kez şampiyonluğa ulaşan Beşiktaş, 9 kez Türkiye Kupası'nı kazandı . Siyah-beyazlılar, ligde 48 maçla en uzun süre yenilmeyen takım unvanının sahibi. Basketbolda 2 defa şampiyonluk yaşayan Beşiktaş, hentbolda ise 15 kez mutlu sona ulaştı.
#BeşiktaşTroya’nın 3 bin yıldır dilden dile dolaşan, içinde aşkı, cesareti, tutkuyu, intikamı, zaferi ve trajediyi destansı ölçüde barındıran bir hikâyesi var. Ama gerçekle mit kolayca ayırt edilemiyor. Hatta sadece antik kenti gezerek anlaşılabilecek bir hikâye de değil bu. Troya’yı anlamanın yolu biraz da çevresindeki topraklarda bugün ne yaşandığına bakmaktan geçiyor. “Bugün halen yaşayan bir Troya var” diyen kazı başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’ın rehberliğinde Arkeoköy’e dönüşen Tevfikiye ve Etnoköy’e dönüşen Çıplak Köyü’nü gezdik, son Troyalıların izlerini sürdük.
#Etnoköy ÇıplakBamsı Bey'in tarihi hayatı ve ne zaman öldüğü Kuruluş Osman dizisi ile beraber yeniden gündeme geldi. Aksiyon dolu savaş sahnelerini ekranlara getiren dizide Bamsı Bey'in akıbeti merak konusu oldu. Dizide Bamsı karakterine hayat veren Nurettin Sönmez'in performansı ise izleyenlerden tam not aldı. Tarihi kaynaklara göre Bamsı Bey, Dede Korkut hikayelerinde, Türk, Azeri ve bazı Altay efsaneleri ve masallarda bahsedilen Türk kahramanı olarak yer alıyor. Peki, Bamsı Bey kimdi? İşte, o isimle ilgili bilgiler.
#Bamsı Bey Kimdir“Sıdıka diye bir dizi varmış. Hasibe Eren ve Füsun Demirel oynuyor. Toplumun çürük noktalarını daha iyi anlatan bir yapıt olamaz”. Bu tweet’i gören Hasibe Eren, Füsun Demirel’e “Z kuşağı bizi ‘varmış’ diye keşfediyor” mesajıyla dert yanınca, milenyal kuşak için ‘efsane diziler’ rehberi hazırladım.
#YazarÇok eski çağlardan günümüze kadar pek çok kültüre ev sahipliği yapmış yerler arasında Tokat bulunur. Tarihi ve kültürel miras olarak ise Tokat Kalesi çok önemlidir. Peki, Tokat kalesi nerede? Tokat kalesi tarihi, özellikleri ve hakkında bilgiler.
#Tokat Kalesi Nerede?30 yılı aşkın süredir düzenlediği ‘Adım Adım İstanbul’ gezileriyle 300’den fazla önemli rotaya uzanan FEST Travel, bu yıl 8 Mart’a özel ‘Kadın Hikâyeleri’ başlıklı bir program düzenledi. Tematik gezilerin içerik sorumlusu Şenay Savut ile programın detaylarını konuştuk.
#IstanbulAldatıldım, tuzağa düştüm ve kendimi 33’üncü Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışı’nda buldum. 7 kilometrelik Boğaz’ı zamanında geçemezsem akıntı yüzünden Bozcaada’dan çıkabilirim. Başarmak zorundayım. Tamam, bir Hektor, Akhilleus ya da Büyük İskender değilim. Ama ben de Makedon kökenliyim. İlber Hoca’nın deyimiyle “Atatürk’ün Rumeli inadı” bende de var. Bakalım bu inat beni kurtaracak mı...
#Çanakkale Boğazı Yüzme YarışıSon derece engin bir kültüre sahip olan Babür, okumaya karşı büyük bir ilgi duymaktaydı. Kendisini unutarak bütün gününü kütüphanelerde geçirebilirdi. Komutanları pek çok zaman bu nedenle ortadan kaybolduğu için endişelenmişlerdir. İyi derecede at binicisi ve avcı olan Babür, iki savaş arasında avlanırken, kimi zaman yollarda şiir yazmak için durur ya da gözlemlerini yazıya dökerdi.
#Babür ŞahZengin bir hayal gücüne sahip olduğu Seyahatname’nin üslubundan anlaşılan Evliya Çelebi, serüvenci ruhunu da seyahatlerle beslemiştir. Geleneklerine bağlı ve diğer Osmanlı çağdaşları gibi, kendi kültürünün üstünlüğünden emin olan inançlı bir Müslüman olması onu yabancı dünyaları ve becerileri tanımaktan alıkoymamıştır. Saf bir dindarlığın yanı sıra tipik bir 17. yüzyıl Osmanlısı olarak hatırı sayılır bir hoşgörüye sahiptir.
#Evliya Çelebi