Osmanlı İmparatorluğu yüzyıllar boyunca hüküm sürmüş büyük ve güçlü bir İmparatorluk idi. Döneminin saygı ve korku duyulan bu İmparatorluğun sona ermesi birden bire olmamıştır. İmparatorluk bir duraklama ve gerileme dönemi geçirdikten sonra hızlı düşüş yaşayarak sona ermiştir. İşte ilgiyle okuyacağınız Osmanlı devleti gerileme dönemi, Osmanlı Devleti gerileme dönemi padişahları kimlerdir, savaşları nelerdir ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Osmanlı Devleti Gerileme DönemiOsmanlı Devleti'nin yıkılması sonrasında henüz Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan önce bazı denemeler olmuştur. Kanun-i Esasi'nin ilan edilmesi, Osmanlı Devleti'nin çöküşünü önlemek adına yahut Batı'nın baskısı sebebiyle çeşitli reformlar gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. Beklenen sonucu vermeyen bu girişimler kaçınılmaz sonu engelleyememiştir. İşte, meşrutiyet dönemi nedir, ne zaman başladı, meşrutiyet döneminin özellikleri ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Meşrutiyet Dönemi Nedir?Zihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.
#2021 YKSTarihte pek çok antlaşma bulunmaktadır. Osmanlı tarihinde yer alan antlaşmalar mutlaka bilinmesi gereken önemli antlaşmalardır. Bunların yanında ise küçük kaynarca antlaşması gelmektedir. Küçük kaynarca antlaşması en önemli antlaşmalardan bir tanesidir. Son aylarda küçük kaynarca antlaşması araştırılması yapılmaktadır. Peki, küçük kaynarca antlaşması nedir? Küçük kaynarca antlaşması tarihi nedir? Bu antlaşma hangi devletler arasında yapılmıştır? İşte küçük kaynarca antlaşması ile ilgili merak edilen tüm detaylar.
Tam adı Abdul Mecid Bin Mahmud olan Sultan Abdülmecit, 25 Nisan 1823 tarihinde İstanbul'da doğdu. Babası II. Mahmut, annesi Bezmialem Valide Sultan'dır. En yenilikçi padişahlardan biri olan Sultan Abdülmecit, yönetim ve eğitim alanında birçok reform yapmıştır. Sultan Abdülmecid kimdir, hüküm sürdüğü dönemde hangi olaylar gerçekleşti? Sizin için ayrıntılı bir şekilde araştırdık.
#Sultan Abdülmecid Kimdir?Osmanlı İmparatorluğunun 22. padişahı olan II. Mustafa, 6 Şubat 1664 tarihinde Edirne'de doğdu. Annesinin adı Emetullah Rabia Gülnüş Sultan, babasının adı ise 39 yıl boyunca hüküm süren IV. Murad'dır. II. Mustafa'nın en önemli özelliği ordu ile birlikte sefere çıkan son padişah olmasıdır. II. Mustafa kimdir, padişahlık yaptığı dönemde hangi olaylar yaşandı? Merak edenler sizin için derledik.
#II. Mustafa Kimdir?1785 yılında doğan II. Mahmud, Osmanlı Devletinin 30. padişahıdır. Babası I. Abdülhamid, annesi Nakşidil Sultan'dır. 109. İslam halifesi olan II. Mahmut, 31 yıl boyunca tahtta kaldı. Kanuni Sultan Süleyman, Orhan Gazi ve Fatih Sultan Mehmet'ten sonra en uzun süre tahtta kalan padişahlardan biri oldu. II. Mahmud döneminde hangi olaylar yaşandı? Sizin için derledik.
#II. Mahmud Kimdir?Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sivas'ta düzenlenen 'Orta Anadolu Ekonomi Forumu'nda konuştu. Erdoğan, Ramazan ayı içerisinde Sivas'a hızlı trenin geleceğini söyledi. Erdoğan, "Trump'a 'Patriot verin ama Rusya ile şartlar aynı olacak' dedim. BM'de bu konuları tekrar görüşeceğiz." ifadelerini kullandı. Erdoğan, "2020 ile ilgili bir büyüme oranı veriyorum, ona kilitleneceğiz, büyüme oranını kesinlikle yüzde 5 olarak planlayacağız." dedi.
#ErdoğanAvrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu'na hitap eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin, tarihinde soykırım yapıldığını kabul etmediğini belirterek, “Tarihle beraber yaşarsak Avrupa'da kimse birbirinin yüzüne bakamaz. Yapacağımız iş şu; hep beraber geleceğe bakmamız lazım” dedi.
Anadolu'ya gelen Türk göçebelerin, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde iskan edilmeye çalışıldıklarını anlatıyorduk. Göçebelerin iskanı, hiç de kolay olmuyordu, yüzyıllar almış, 18. yüzyıla kadar bitirilememişti. Bu arada Selçuklu ve Osmanlı'nın göçebe Türkmenlerden hoşlanmadıklarından ve aralarında sık sık sorunlar, çatışmalar çıktığından bahsediyorduk.