Bazı diş hekimleri, henüz sorun yaşamadan bu dişlerin çekilmesinin doğru olduğunu savunuyor. Bazı diş hekimleri ise herkesin bu dişleri çektirmesi gerekmediği görüşünde. Peki hangi durumlarda mutlaka çekim yapılmalı? Yirmilik dişler ömür boyu ağızda kalabilir mi, çekilmezse hangi sorunlara neden olur? Uzmanlarla konuştuk...
#20'Lik DişlerEn son çıkan yirmilik dişler, ağızda uygun yer yoksa ciddi ağrılara ve çürüğe neden olabilir. Bazı diş hekimleri, günümüzde artık çenelerin küçüldüğünü, eskiye nazaran daha az diş kaybı yaşandığı için yirmi yaş dişlerine yer kalmadığını, bu nedenle henüz sorun yaşamadan bu dişlerin çekilmesinin doğru olduğunu savunuyor. Bazı diş hekimleri ise herkesin bu dişleri çektirmesi gerekmediği görüşünde. Peki hangi durumlarda mutlaka çekim yapılmalı? Yirmilik dişler ömür boyu ağızda kalabilir mi, çekilmezse hangi sorunlara neden olur? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkBURUN tıkanıklığının, horlama ve uyku apnesi dahil birçok uyku bozukluğuna sebep olabildiğini belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Sucubaşı, bu durumun hayatı kabusa çevirebildiğini söyledi. Sağlıklı bir yaşam ve düzenli bir uyku için burundan sağlıklı nefes almanın şart olduğunu kaydeden Sucubaşı, burunda doğuştan ya da sonradan gelişen ve burun tıkanıklığı yaratan birçok sorun olabildiğini vurguladı.
#1Ortodontist Ebru Çetinkaya Tokmak Muayenehanesi Kurucusu Ortodonti Uzmanı Dr. Ebru Çetinkaya Tokmak, ‘Dijital ağız içi tarayıcılarda ağız içinde gezdirilen küçük kamera başlığı, hastaya sunduğu konfor, özellikle de bulantı refleksi fazla olanlarda, önemli rol oynuyor.’ diyor.
#Sponsorlu İçerikDijital teknolojilerin gelişmesi ile birlikte ülkemizde 10 yılı aşkın bir süredir uygulanmakta olan şeffaf plak tedavisi, dişlerdeki çapraşıklıkları düzeltmek amacı ile kullanılan bir ortodontik tedavi yöntemi. 7’den 70’e her yaştan kişiye uygulanabilen bu tedavi hakkında merak edilenleri Dentapolitan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi kurucu üyesi Prof. Dr. Mehmet Oğuz Öztoprak anlatıyor.
#Sponsorlu İçerikEKOL Hastanesi estetik ve plastik cerrahi uzmanı Opr. Dr. Arif Aydın, dudakların duygularımızı ifade eden, kelimelerimize çerçeve olan, bize özgünlük katan; dişlerle, yanak ve gamzelerle, burunla harmoni içerisinde olması gereken tamamlayıcı bir estetik ünite olduğunu belirtti. Opr. Dr. Arif Aydın, kalınlık, oran, çizgi ve oluklarıyla gülüşümüzün anahtarı olan dudaklar yüz algısında arka planda çok önemli bir yer tuttuğunu söyledi.
#1Şeffaf plak tedavisi ile yapılan ortodontik tedavilerde, çoğunlukla hastaların dışarıdan plak taktıklarının anlaşılmadığını ve estetik olduğunu söyleyen Allianoi Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Kurucu Hekimlerinden Ortodonti Uzmanı Dr. Sinem Taslan Ceylanoğlu, “Şeffaf plak tedavisi ile çapraşıklıklar düzeltildiğinde sadece estetik sonuçlar elde edilmekle kalmaz, ağız sağlığı düzelir ve çürük başta olmak üzere ilerleyen zamanlarda oluşabilecek diş eti hastalıkları, estetik problemler ve çene eklem problemlerinin önüne geçilmiş olur” diyor.
#Sponsorlu İçerikBebeğe emzik ne zaman verilir, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem teşkil eden konular arasındadır. Bu bakımdan Bebeğe emziğin ne zaman verildiğini araştırabilir ve yeni doğan bebeğe emzik verilip verilmediği hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Bebeğe emzik ne zaman verilir ve emzik tutmayana nasıl alıştırılır? Yeni doğan bebeğe emzik verilir mi tüm detaylarıyla derledik.
#BebekGünümüzde hız ve konfor daha da önemli hale gelirken yaşamın her alanında olduğu gibi ortodontide de dijitalleşme yoğun bir şekilde hissediliyor. Ortodonti Uzmanı Dr. Gizem Altuğ Türkyılmaz ile ortodontide dijitalleşmeyi ve modern çözümleri konuştuk.
#Sponsorlu İçerikDijital dönüşüm, diş tedavilerinde de insanların ve hekimlerin hayatını oldukça kolaylaştırmaya başladı. Dr. Alev Solak Ortodonti Kliniği ile şeffaf plakların tüm detaylarını konuştuk.
#Sponsorlu İçerikESTETİK diş hekimliğinde, gülüş tasarımının kişiye özel olarak planlandığını belirten Dt. Burcu Karakuş, estetik diş hekimliğinde faydalanılan yöntemleri anlattı. 5 yıl boyunca İzmir’de özel bir klinikte ortodontik tedaviler üzerine çalışan Karakuş, “Bu süreçte estetik diş hekimliği ve implant tedavileri üzerine çeşitli seminerlere katılarak kendimi geliştirdim ve eğitimler aldım. 2020 yılından beri de İzmir’in Seferihisar ilçesinde ileri teknolojilerin kullanıldığı kendi kliniğimde sağlık hizmeti veriyorum” dedi.
#1Gülüşümüz de tüm mimiklerimiz ve yüz hatlarımız gibi özeldir. Bunun yanı sıra gülümsememizi engelleyen durumlar sadece yaşadığımız stres ve yoğunluktan kaynaklanmaz. Dişler, gülüş estetiğinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Öyle ki insanlar sırf dişlerini beğenmediklerinden çoğu zaman fotoğraflarda sadece gülümsemeyi tercih ederler. Eğer siz de dilediğinizce gülemeyenlerdenseniz, işte hayata daha pozitif bakmanızı sağlayacak bir önerimiz var: Hollywood Gülüşü! Peki, Hollywood gülüşü nedir, nasıl ve kimlere yapılır? Son zamanların favorisi Hollywood gülüş tasarımı hakkında tüm merak edilenler hemen aşağıda...
#Hollywood GülüşüEKOL Balçova Tıp Merkezi hekimlerinden KBB Uzmanı Opr. Dr. Haşim Aydın, burun solunumunun rahat olmasının sağlık açısından hayatın her döneminde çok önemli olduğuna dikkat çekti. Çocukluk çağında burundan nefes alamamanın birçok soruna yol açabildiğini söyleyen Opr. Dr. Haşim Aydın, çocuklardaki burun tıkanıklığının önemli nedenlerinden birinin adenoid hipertrofisi denilen geniz eti büyümesi olduğunu söyledi. Opr. Dr. Haşim Aydın, şöyle devam etti:
#1Teknolojinin gelişmesi ile birlikte ortodontik tedavi yöntemlerinde yeni yaklaşımlardan birisi olan 'telsiz ortodontinin' modern bir tedavi yöntemi olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Bahar Pehlevan, "Telsiz ortodonti tedavisi, üç boyutlu bilgisayar teknolojisi ile kişiye özel olarak tasarlanan ve dişlerdeki çapraşıklıkları düzeltmeyi sağlayan bir tedavi yöntemidir” dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Bahar PehlevanUzman Diş Hekimi Bahar Pehlevan, ebeveynlerin ağlayan bebekleri yatıştırmak, uykuya dalmalarına yardımcı olmak ve emme ihtiyaçlarını karşılamak için sık sık emzik kullanma yoluna başvurduğunu belirterek bunun bebeklerin çene kemikleri, kas ve diş gelişimini kötü yönde etkileyebileceğini söyledi.
#Uzman Diş Hekimi Bahar PehlevanUluslararası bir pazarlama araştırmaları şirketinin verilerine göre; pandeminin ilk 10 haftasında en çok büyüme kaydeden ürünlerden birinin yüzde 274 büyüme oranıyla diş macunu olduğunu belirten İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Dişçilik Hizmetleri Bölüm Başkanı Uzm. Dr. Fatma Çiçekdağı Set, “Pandemi ile birlikte diş fırçalama alışkanlığında Türkiye’ de yıllardır olmayan bir artış yaşandı. Yine Covid-19 sürecinde görüntülü platformda gerçekleşen ‘tüketicinin nabzını tutma’ buluşmalarındaki verilerde, Türkiye’ de diş fırçalamanın pandemi ile birlikte arttığı ve ‘Her gün dişlerimi fırçalarım’ diyenlerin oranının pandemi öncesinde yüzde 30 iken, pandemi döneminde yüzde 50’ lere kadar çıktığı sonucuna varılmıştır” dedi.
#Uzm. Dr. Fatma Çiçekdağı SetCovid-19 süreciyle birlikte günlük hayatımızın bir parçası olan maske kullanımı; kişinin kendi ağız kokusunu fark etmesini ve çözüm arayışını beraberinde getirdi. Boşanmalarda gerekçe sayılabilecek kadar ciddi bir sorun olan ağız kokusu, iş yaşamında da özellikle konuşarak iletişim kurmada sıkıntı yaşanmasına yol açıyor.
#Diş SağlığıDijital teknolojide yaşanan baş döndürücü ilerleme bizi hayal edemeyeceğimiz bir yere taşıdı. Neredeyse üç boyutlu yazıcıdan üretilen binalarda yaşamaya başlayacağız. Dijitalleşme, her tür teknik kolaylığın ve malzeme bilgisinin hemen yeni bir uygulama alanı açtığı diş hekimliğine neler getirdi?
#Dijital Diş HekimliğiCep telefonu ve “selfie” hayatımıza gireli, yüzümüzün yakın çekim görüntülerine aşina olduk. Bu yüzden, içinde yaşadığımız “estetik ve imaj çağında”, yüzümüzün ve gülüşümüzün güzelliği eskiye nazaran çok daha önemli oldu. Ortodonti Uzmanı Prof. Dr. Arzu Arı Demirkaya, ortodontik tedaviler hakkında önemli bilgiler paylaştı.
#Ortodontik Tedavi