Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin dönüşümü için bu ay içinde bütün dershanelerin bir envanterinin çıkarılacağını belirterek, "Tek tek dershanelerimizin fiziki altyapıları nedir, beşeri altyapıları nedir, öğretmen ve diğer çalışanların niteliği nedir? İnceden inceye bütün dershanelerimizin bir anlamda röntgenini çıkartacağız ki bu dönüşüm sürecinde herkes kendi altyapısına uygun kurumsallaşmayı kolaylıkla gerçekleştirebilsin" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nca, ortaokul 8'inci sınıflar için ilk kez düzenlenen merkezi ortak sınavların ilkinde aksaklıklar damgasını vurdu. Diyarbakır’da bugün yapılan sınavda çocuklara Türkçe dersinden paragraf, yazım kuralları ve fiilimsi konulardan sorular soruldu. Ancak bazı okullarda bu konuları işlemeyen öğrenciler hayal kırıklığı yaşadı, soruları çözemedi.
#OkulMilli Eğitim Bakanlığı'nca yapılacak 'Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavları' birinci oturumu yarın yapılacak. Sınavlar, günde 3 olmak üzere, 2 günde 6 oturum halinde gerçekleştirilecek. 8’nci sınıf öğrencileri sırasıyla Türkçe, matematik ve din kültürü ve ahlak bilgisi sınavlarına girecek.
#BilgisayarMilli Eğitim Bakanlığı, 2013-2014 eğitim öğretim yılında gerçekleştirilecek ortak sınavların uygulamasına yönelik usul ve esasları içeren "Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavları e-Kılavuzu"nu açıkladı. Buna göre, sınav başladıktan 15 dakika içinde geç kalan öğrenciler merkezi sınavlara katılabilecek. Geç gelen öğrencilere ek süre verilmeyecek.
#SınavAy sonunda ilk kez uygulanacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavları’nda öğrencilerin sorumlu olacağı müfredatın tüm okullarda aynı düzeyde olup olmadığı eğitim denetmenleri tarafından denetlenecek. Eğitim denetmenleri, müfredatın gerisinde kalan öğretmenlere, en kısa zamanda telafi etmeleri için yazılı ve sözlü uyarıda bulunacak.
#DenetimMilli Eğitim Bakanlığı bu yıl uygulamaya koyacağı Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavları’nın kılavuzunu yayımladı. Bazı konular da netleşti. Ancak, sistemle ilgili soru işaretleri hala devam ediyor. En önemli soru işaretlerinden biri de din dersinden muaf olan öğrencilerin durumu. Eğitimciler, din dersinden muaf olan 375 öğrencinin liselere yerleştirmede mağdur olacağı endişesinde.
#DersMilli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu'nda yer alan bilgilere göre; zorunlu ders saatleri ve çeşitleri, tüm kademelerde azaltılarak, temel derslerde derinleşilebilmesi, kişiselleştirme yapılabilmesi ve uygulama etkinliklerinin yürütülebilmesi için gereken zaman sağlanmış olacak. Eğitim sistemindeki tüm sınavlar, amacı, içeriği, soru tiplerine bağlı yapısı ve sağlayacağı yarar bağlamında yeniden düzenlenecek. Sınav öncesi her ay paylaşılacak örnek sorularla belirsizlik ortadan kaldırılacak ve öğrencilerin deneyimi artırılacak. Sınav sonrası yerleştirme puanının hesaplanmasında öğrencinin okul başarı puanı da dikkate alınacak.
#SınavMilli Eğitim Eski Bakanı Ömer Dinçer, Habertürk Gazetesi’ndeki köşesinde TEOG’un kaldırılmasını değerlendirdi. Dinçer’in, TEOG, YGS ve ortaöğretim kurumlarıyla ilgili tespit ve önerilerde bulunduğu ‘Ortaöğretimi ve TEOG’u ne yapmalı?’ başlıklı yazısı şöyle:
#Ömer Dinçerİlki 1989’da İstanbul’da açılan Güzel Sanatlar Liseleri (GSL) öğrencilere güzel sanatlarla ilgili temel bilgi ve beceriler kazandırmayı, bu alanda nitelikli insan yetiştirilmesine kaynaklık etmeyi amaçlıyor. Türkiye’de resmi okul olarak 80 güzel sanatlar lisesi bulunuyor. Bu liselerde okuyabilmek için öğrencilerin sadece bilgi değil yetenek ölçüm sınavını da başarıyla vermesi gerekiyor. Güzel sanatlar ve spor liseleriyle görsel sanatlar, klasik sanatlar ve musiki, spor programı uygulayan Anadolu imam hatip liselerine başvurular, 23 Haziran’a kadar devam edecek.
#Güzel SanatlarMilli Eğitim Bakanlığınca (MEB), ortaokul 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında 26-27 Nisan'da yapılan ikinci dönem merkezi ortak sınavlara katılamayan öğrenciler için mazeret sınavları 20 Mayıs'ta başlayacak ve iki gün sürecek.
#TEOG