Güncelleme Tarihi:
Güzel sanatlar liselerine 8’inci sınıf sonrasında Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) ortak sınavları sonrasında yetenek sınavına katılanlar arasından başarı sırasına göre öğrenci alınıyor. Başarı sıralaması, öğrencinin yetenek sınavında aldığı puanın yüzde 70’i ile TEOG puanının yüzde 30’u esas alınarak oluşturuluyor. Her yıl mayısta MEB tarafından yayınlanan genelgede belirtilen kriterler ve tarihlere göre yetenek sınavıyla öğrenci alımı yapılıyor. Okulların tatile girmesinin ardından haziran ayı sonuna kadar yetenek sınavına başvurular yapılıyor, temmuz ayının başında akademisyenlerin de katıldığı seçici komisyonlar ilan edilen esaslara göre yapılan sınavla kazanan öğrenci listesini (yedekleriyle birlikte) belirliyor. TEOG başvurularından önce yetenek sınavıyla öğrenci alan okulların kayıtları tamamlanmış oluyor. Burada en hassas noktalardan biri GSL’yi kazanıp kayıt yaptıran öğrencilerin TEOG sonrasında merkezi sistemle herhangi bir okula kayıt yaptırması halinde bu okuldaki kayıtlarının otomatik olarak düşmesi.
Diğer önemli nokta da yalnızca TEOG sınavıyla bir okula yerleşmek isteyen öğrencinin 20 tercih hakkı bulunurken, TEOG+Yetenek sınavıyla iyi bir GSL’ye yerleşmek isteyen öğrencinin yalnızca bir okulun yetenek sınavına başvurabilmesindeki anlamsız sınırlama. Umarız ki Bakanlığımız bu haksız sınırlamayı yetenekli öğrencilerimizin yararına kaldırır.
EZGİSEL HAFIZAYA DA SESE DE BAKILIYOR
Yetenek sınavına hazırlanan 8’inci sınıf öğrencileri TEOG çalışmalarının yanı sıra resim ve müzik alanında ilave bir eğitimi de tercih edebiliyor. Okulun müzik branş öğretmenleri, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün belirlediği branş öğretmeni ve akademisyenden oluşan Yetenek Sınavı Komisyonu karşısında öğrencilerimiz çoğu kez heyecanlanıyor, sınav kaygısından yeteneğini ortaya koyamıyor. Sınav Komisyonu bu durumda olan aday öğrencilerle sohbet ediyor, onların heyecanını gidermenin yollarını arıyor. Aşırı heyecanlı görünen öğrencilerin sakinleştikten sonra ilerleyen saatlerde sınava alındığı bile oluyor. Müzik sınavının kriterlerinde de ezgisel ve ritimsel hafızanın toplam puanının (yüzde 64) yüksekliği göze çarpıyor. Bu toplamın (yüzde 40’ı) aşmaması, geriye kalan dağılımın ise enstrüman çalma ve ses puanlarına aktarılması uygun olur kanaatindeyim.
HEM HAYALİ HEM GERÇEĞİ ÇİZİYORLAR
Resim sınavlarında ise (şimdiye kadar yayınlanan genelgede) sınavın ‘tek aşamada’ yapılacağı ifadesi olmasına rağmen değerlendirme kriterleri öğrencilere iki aşamalı (görerek ve hayalden) resim sınavı yaptırılmasına yol açıyor. Önce karşılarında duran bir obje/figürü görerek resimleyip, kısa bir aranın ardından hayalden çizilmesi istenen obje/figürü çizmeleri yani sınavın iki aşamalı olması daha uygun olur. İlk aşama yüzde 40, ikinci aşama yüzde 60 puan üzerinden değerlendiriliyor. Halbuki resim eğitimi almaya hevesli öğrencilerin görüş açılarını değerlendirmek, akademik eğitime hazırlamak, doğru algı ve doğru orantıyı tespit etmek adına daha üst değerlendirmeye (yüzde 60) layık. İmgesel (hayalden) resmin öğrencinin zihninde tasarladığı, hikayeleştirdiği obje/figür yüzde 40 üzerinden değerlendirilmesi daha doğru olur.
HEYECAN YAPMAYIN
Sınavlar, Komisyon Üyeleri tarafından ayrı ayrı değerlendiriliyor, daha sonra bu puanlar tek bir listede toplanıyor. TEOG puanlarının bizim sınavlarımızda da değerli olduğunu ifade etmek istiyorum. Öğrencilerimize tavsiyemiz heyecan yapmanın kendi aleyhine olacağının farkına vararak, bunun bir bilgi sınavı olmadığını, sadece yetenek ölçme sınavı olduğunun bilincine varmaları. Aşağıdaki çizelgede son iki yılda resim ve müzik alanlarının yetenek sınavlarında uygulanan kriterler görülüyor.