Güncelleme Tarihi:
Final Dershanesi Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, “Din dersi almayan adaylar mağdur olabilir. Bakanlık tarafından yayınlanan puan hesaplama çizelgesinde birinci dönem ağırlıklandırılmış notta Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi bölümünün hesaplaması sorunlara yol açabilir. Hesaplamaya göre aynı netleri yapan 2 adaydan din dersinden muaf olan öğrenci, diğeri ile yaklaşık 3 puan farka sahip. Yani Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi dersini almayan adayın puanı daha düşük” iddiasında bulunuyor. Onun bu iddiasına Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan da katılıyor. Gülan, bunun için de kolejlerin yerleştirme yapılırken Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini kapsam dışı almak istediklerini belirtiyor.
Özel Pangaltı Ermeni İlkögretim Okulu Müdürü Karekin S. Barsamyan da bu konuda endişeli olanlardan biri. Barsamyan, “Puan hesaplamasında din bilgisi derslerinde çocukların daha fazla net yapacaklarına inanıyoruz. Bu dersi almayan öğrencilerimiz ise sistemin bu hali ile mağdur olur. Yetkililer ile görüşmelerimiz devam ediyor. Umutluyuz. Bir puanın bile çok önemli olduğu sistemde uygulama binlerce öğrenciyi etkiler. Hesaplamalarımıza göre din dersinden muhaf öğrenciler ile diğerleri arasında 1-2 puanlık bir fark oluşuyor. Din dersi sınavına katılmayan adayın puanı daha düşük çıkıyor. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile durumu paylaştık. İrtibat halindeyiz, çözüm bekliyoruz. Yetkililere sunduğumuz alternatif ise, kendi müfredatımıza göre din dersine yönelik soru hazırlamaya dayalı ancak burada teknik bazı zorluklarla karşılaşabiliriz. Gerekirse Bakanlık ile de görüşeceğiz, incelemelerimiz devam ediyor. İdarecilerin iyi niyetlerine inanıyoruz. Sistem bu hali ile işlerse velilerimiz hukuki haklarını arayacaktır” diyor.
ÖZEL OKULLAR TÜRKÇE, MATEMATİK VE FEN TESTLERİNİN SONUÇLARINI DİKKATE ALMAK İSTİYOR
Bu arada Türkiye Özel Okullar Birliği, Milli Eğitim Bakanlığı’na vereceği teklifle lise yerleştirmede sadece Türkçe, Matematik ve Fen ve Teknoloji testlerinin sonuçlarını almak istiyor. Yukarıda belirttiğim gibi adaletsizlik yaratacığı düşüncesiyle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İngilizce ve İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testlerinin sonuçlarını dikkate almak istemiyor. Bu teklifle Bakanlığa gidecek olan Başkan Cem Gülan, “Sadece sınav sonuçlarına dayalı değil, okulları da dikkate alarak okul notlarını da kullanmak istiyoruz. Bu notların da hangi oranda kullanacağımızı Bakanlıkla konuşmak istiyoruz. Şu anda randevu bekliyoruz. Bütün bunları talep etmemizin nedeni Bakanlık ilk defa yeni sistem deniyor, Türkiye’de sınavları kaldırmayı planlıyor. Biz de Bakanlığın çıktığı yoluculukta elimizden geleni yapmak istiyoruz. Velilere daha önce verilmiş sözlerimiz var” dedi.