Sınavlara hem duygusal hem de zihinsel olarak hazırlanmanızı sağlayacak öneriler.
Haberin Devamı
Evlilik ve Çocuk Terapisti Uzman Psikolog Ramazan Şimşek, 28-29 Kasım tarihlerinden gerçekleşecek Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavları öncesi öğrencilere önerilerde bulundu.
Beden zihnin öngördüğünü yapar; yani zihin, beyin nasıl "imgeler/hayal ederse" beden onu yaşar. Bu yüzden yapılacak en önemli çalışma; en dikkatli olduğunuz, öz güveninizin en yüksek olduğu ve en başarılı olduğunuz çok net bir sınav hayali kurun ve bunu sık sık tekrarlayın. Mümkünse bunu sınava gireceğiniz sınıfta ve sıranızda yapın.
İyi dinlenin, doğada vakit geçirin, kendinizi rahatlatın. Çünkü iyi bir performans için beyninizin buna ihtiyacı var.
Sınav günü yeni aldığınız elbiseleri değil, en rahat ettiğiniz ve daha önce kullandığınız kıyafetlerinizi giyin.
Sınavı engel olarak değil, sizi hedefinize götürecek bir fırsat gibi algılayın.
Sınav sabahı kaliteli besinler tüketin. Yumurta, peynir, zeytin, bal, tereyağı, cevizden oluşan kahvaltı en iyi protein ve karbonhidratları barındırır. Süt ve meyve suyu yerine çay ya da kahve için.
Doğal olmayan şeker ve tatlıları kullanmayın. Bunun yerine beynin en iyi kullandığı kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir, bal ya da hurma alın.
Eğer ailenizin sınav anında sizi beklemesi hoşunuza gitmiyorsa bunu onlara lütfen söyleyin.
Sınava başlamadan hemen önce 5 derin diyafram nefesi alın ve yavaşça verin.
Nasıl ki her sporcu maçtan önce kaslarını hazırlar, siz de dikkatinizi hazırlayın. Öğrencilerde en etkili olan yöntemim 100'den geriye 3'er 3'er eksilterek saymaktır. Daha dikkatli olduğunuzu göreceksiniz.
Zor ya da kolay soru yoktur. Önemli olan soruyu iyi anlamaktır. İyi anladığınız soruyu kolay yaparsınız.
Sınava giderken sahip olduğunuz tüm enerjiyi, öz güveni, inancı ve cesaretinizi yanınıza alın. Bu gücünüzü şimdi değilse ne zaman kullanacaksınız?