Ortak Türk Alfabesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sonrası yeniden gündeme geldi. Türk Alfabedeki harfler değişiyor mu sorusu son dönemdeki gelişmelerin ardından merak edildi. Türk Devletleri Teşkilatı tarafından oluşturulan Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaştı. TDK Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, alfabe hakkında merak edilenleri yanıtladı. Peki, Türk alfabesi değişecek mi? Alfabeye yeni harfler eklenecek mi? İşte merak edilen detaylar…
#Alfabe Değişecek MiOrtak Türk Alfabesi Projesi ile ilgili önemli adım atıldı. Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu'nun Ortak Türk Alfabesi ile ilgili bildiri yayımlamasının ardından, Ortak Türk Alfabesi harfleri ve okunuşu gündeme geldi. 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi bildirisinde temel Latin alfabesinde bulunmayan sesleri doğru bir şekilde temsil etmek için özel karakterlerin dahil edilmesinin gerekliliğini kabul ederek bu işaretlere yönelik standart bir yaklaşım üzerinde mutabakata vardığı kaydedildi. 34 harfli Ortak Türk Alfabesi, Türk dünyasındaki farklı lehçeler ve dil ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlandı. Peki, Ortak Türk Alfabesi nedir, ne zaman kullanılacak? Ortak Türk Alfabesi'nde kaç tane harf var? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Ortak Türk AlfabesiTürk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mert, Q, X, Ň, Ä, Ŭ harflerinin Türk alfabesine girmeyeceğini belirterek, “34 harfli ortak alfabedeki 5 harf, Türk lehçelerinde olan sesler için belirlenmiştir. Eğer bir Türk vatandaşı Kazakça bir kelime yazacaksa, Kazak alfabesinde olan o harfi kullanabilir. Tıpkı İngilizce yazarken W, Q işaretlerini kullandığımız gibi” dedi.
#Türk Devletleri TeşkilatıTürk Devletleri Teşkilatı’nda alınan, Q, X, Ň, Ä, Ŭ harflerinin bulunduğu ‘ortak alfabe’ kararı kafaları karıştırdı. Bu harfler halihazırda kullandığımız alfabeye eklenecek mi? Nerelerde kullanılacak, ne işe yarayacak? Tüm bu soruları Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu’nda yer alan Prof. Dr. Mustafa Öner, Hürriyet okurları için yanıtladı: “Q, X, Ň, Ä, Ŭ harfleri Türk alfabesine girmeyecek. Yazı değişikliği olmayacak. O harfleri diğer Türk devletleri kullanacak.”
#Türk Devletleri Teşkilatı“Türk dünyasının ortak alfabesi kabul edildi” haberleri çıktı. Harflerin sayısı 34’e çıkacakmış. Türk devletlerinin ortak projelerini bilimsel yapılar olarak görmek ve fonetik kayıtlara almak en doğrusudur. Ancak Türkçenin bu şekilde düzeltileceğini, düzgün telaffuz edileceğini sanmak, hele bunu bürokratik bir yapıyla gerçekleştirmeyi ummak gülünçtür. Bu çözümsüzlük ortamında, ne kadar işleyeceği belirsiz bir alfabe teklifinden önce, medyada konuşulan ve matbaa dili olarak kullanılan Türkçeyi güçlendirelim.
#AlfabeDünya da pek çok ulus birbirini daha iyi anlayabilmesi için yazıyı kullanmaktadır. Özellikle bazı milletlerin alfabesi oldukça karışık olabileceği gibi oldukça sade de olabilmektedir. Bu nedenle pek çok internet kullanıcısının aklına Hiragana alfabesi nedir ve kaç harf? Hiragana alfabesi harfleri ve özellikleri hakkında bilgi nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Osmanlı alfabesi diğer tabiri ile Osmanlı Türkçesi: الفبا elifbâ: 1928 yılında Latin tabanlı olan Türk alfabesi kabul edilene kadar, Osmanlı Türkçesini yazmak için kullanılmış olan bir Fars-Arap alfabesi uyarlaması olma özelliğine sahiptir. Sizin için Osmanlı alfabesi nedir? Transkripsiyon alfabesi özellikleri, harfleri ve sayıları hakkında bilgi konularını tüm detaylarıyla birlikte derledik.
Cumhuriyetimizin 97’nci yılının sevincini yaşarken, tarihi, tarihçinin değerlendirmesini istedik ve bunun için çaldık IKG Enstitüsü’nün kapısını. Cumhuriyeti kendi değer yargıları içinde 40 yıldır Almanya Türkleri’ne müthiş bir heyecanla anlatan Kültür, Tarih ve Entegrasyon Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Dr. Latif Çelik ile çıkalım istedik tarihi seyir içerisindeki cumhuriyet yolculuğuna. Hür ve bağımsız bir Türkiye’ye giden yolda ödenen bedellerin adsız kahramanlarını adeta yaşayarak anlatan Dr. Latif Çelik, sorularımızı cevaplamadan önce “Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti idealleri ve vatan için can veren İstiklal Savaşı Gazileri’nin aziz hatıraları önünde saygı ile eğilmek gerek” diyerek başladı sözlerine...
#Avrupadan Haberler