Recep Tayyip Erdoğan, 2017 yılındaki anayasa referandumu öncesinden itibaren Türkiye Cumhuriyeti devleti için tarihi bir birlikteliği yeniden sağlamayı başardı. Bu ‘birlik’ esasında zaten yüzyıllardır mevcut idi ve bir ara ‘ayrıştırılmış’ ve kaybettirilmişti. Bu, Türk ve İslam beraberliğinin ‘siyasi yansıması’ idi.
#Recep Tayyip ErdoğanTürk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mert, Q, X, Ň, Ä, Ŭ harflerinin Türk alfabesine girmeyeceğini belirterek, “34 harfli ortak alfabedeki 5 harf, Türk lehçelerinde olan sesler için belirlenmiştir. Eğer bir Türk vatandaşı Kazakça bir kelime yazacaksa, Kazak alfabesinde olan o harfi kullanabilir. Tıpkı İngilizce yazarken W, Q işaretlerini kullandığımız gibi” dedi.
#Türk Devletleri TeşkilatıMilliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Bahçeli, "Oyumuz artıyormuş, oyumuz azalıyormuş. Vatan tehdit altındayken, milli birlik duvarlarımız sallanıyorken başımızı kuma gömmek bizim kitabımızda yazmayan alçalma halidir." dedi. Türkiye Yüzyılı'nda terörün bitmesi gerektiğinin altını çizen MHP lideri Bahçeli, "Bölücü terör örgütü PKK için son yaklaşmıştır. Hiçbir terörist için emniyetli bir yer kalmamıştır. Kolonlarını kesmek milli beka meselesidir." ifadelerini kullandı. Mansur Yavaş'a tepki gösteren Bahçeli, "Neymiş, bir sanatçıya ödenen para 69 milyon lira değil de, 45 milyon liraymış. Bu kafa normal bir kafa değildir. Özrü kabahatinden büyük" dedi.
#Devlet BahçeliTürk Devletleri Teşkilatı’nda alınan, Q, X, Ň, Ä, Ŭ harflerinin bulunduğu ‘ortak alfabe’ kararı kafaları karıştırdı. Bu harfler halihazırda kullandığımız alfabeye eklenecek mi? Nerelerde kullanılacak, ne işe yarayacak? Tüm bu soruları Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu’nda yer alan Prof. Dr. Mustafa Öner, Hürriyet okurları için yanıtladı: “Q, X, Ň, Ä, Ŭ harfleri Türk alfabesine girmeyecek. Yazı değişikliği olmayacak. O harfleri diğer Türk devletleri kullanacak.”
#Türk Devletleri TeşkilatıKırgızistan ve Macaristan ziyaretleri dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD’deki seçimleri kazanan Donald Trump ile görüşmesinin detaylarını anlattı, “Samimi bir görüşme yaptık. O esnada aile yemeğindeydiler. Elon Musk ve çocuğu da yanındaydı. Türkiye ile ilgili de güzel ifadeleri oldu. Kendisini ülkemize davet ettik” dedi. Erdoğan uçakta gündeme ilişkin özetle şu değerlendirmelerde bulundu...
#Cumhurbaşkanı ErdoğanOrtak Türk Alfabesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sonrası yeniden gündeme geldi. Türk Alfabedeki harfler değişiyor mu sorusu son dönemdeki gelişmelerin ardından merak edildi. Türk Devletleri Teşkilatı tarafından oluşturulan Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaştı. TDK Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, alfabe hakkında merak edilenleri yanıtladı. Peki, Türk alfabesi değişecek mi? Alfabeye yeni harfler eklenecek mi? İşte merak edilen detaylar…
#Alfabe Değişecek MiCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kırgızistan’daki Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi’nde “Türk dünyası için ortak bir gelecek inşasını hedef alıyoruz. 175 milyona ulaşan genç ve dinamik nüfusumuz ve ticaret hacmimizle büyük atılımlar gerçekleşebilir” dedi.
#Cumhurbaşkanı Tayyip ErdoğanOrtak Türk Alfabesi Projesi ile ilgili önemli adım atıldı. Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu'nun Ortak Türk Alfabesi ile ilgili bildiri yayımlamasının ardından, Ortak Türk Alfabesi harfleri ve okunuşu gündeme geldi. 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi bildirisinde temel Latin alfabesinde bulunmayan sesleri doğru bir şekilde temsil etmek için özel karakterlerin dahil edilmesinin gerekliliğini kabul ederek bu işaretlere yönelik standart bir yaklaşım üzerinde mutabakata vardığı kaydedildi. 34 harfli Ortak Türk Alfabesi, Türk dünyasındaki farklı lehçeler ve dil ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlandı. Peki, Ortak Türk Alfabesi nedir, ne zaman kullanılacak? Ortak Türk Alfabesi'nde kaç tane harf var? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Ortak Türk AlfabesiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bişkek’te 'Türk Devletleri Teşkilatı 11. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde konuştu. Erdoğan, "Gazze başta olmak üzere soykırımın durdurulması noktasında uluslararası toplum kötü bir sınav veriyor. BM Güvenlik Konseyi karar dahi alamıyor, daha doğrusu almak istemiyor." dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bişkek’te ”Türk Devletleri Teşkilatı 11. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi”nde konuştu. Erdoğan, "Gazze başta olmak üzere soykırımın durdurulması noktasında uluslararası toplum kötü bir sınav veriyor. BM Güvenlik Konseyi karar dahi alamıyor, daha doğrusu almak istemiyor." dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAlfabedeki harfler değişiyor mu sorusu son dönemdeki gelişmelerin ardından merak edildi. Türk Devletleri Teşkilatı tarafından oluşturulan Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaştı. TDK Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, alfabe hakkında merak edilenleri yanıtladı. Peki, Türk alfabesi değişecek mi? Alfabeye yeni harfler eklenecek mi? İşte merak edilen detaylar…
#Alfabe Değişecek MiTürk Dünyası Ortak Alfabe kullanımı için harekete geçti. Türk Devletleri Teşkilatı tarafından oluşturulan Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 9-11 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirdiği 3. toplantısında, Türk dilleri için ortak alfabe çalışmasını sonuçlandırdı. Özverili çalışmalar neticesinde 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaşı sağlandı.
#Türk DünyasıDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kazakistan’ın Aktau kentinde düzenlenen Türkiye-Azerbaycan-Kazakistan Üçlü Dışişleri ve Ulaştırma Bakanları İkinci Toplantısı’na katıldı. Çavuşoğlu, Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor'da 2022’de taşınan kargo hacminin 2021’in 6 katı olmasının beklendiğini ifade etti.
#TÜRKİYEGeçtiğimiz hafta sonu Süleyman Şensoy'un başkanlığını yaptığı 'Türk-Asya Stratejik Merkezi-TASAM' tarafından İstanbul'da düzenlenen ve bu yıl 'Çanakkale Şehitleri'ne ithaf edilen ana teması "Kamu Diplomasisi, Medya, Enformasyon" olan "Dünya Türk Forumu" toplantıları yapıldı.
Türk Dünyası Ortak Marş hazırlıklarına başladı. Alfabe başta olmak üzere birçok konuda ortak kullanım alanlarını hayata geçiren Türk devletleri, sanat alanındaki kelimelerle ortak sanat sözlüğü ve ortak marş projelerini de hayata geçirecek. Sözlük çalışmasına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Türk Devletleri Sanat Üniversiteleri Birliği Dönem Başkanı ve Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden, İbn-i Sina'nın tıpla ilgili eserinde olduğu gibi sanat alanında da ansiklopedik bir çalışma yapılacağını söyledi. İşte, Türk Dünyası Ortak Marş çalışması hakkında önemli bilgiler
#Türk Dünyasıİkizlerin anne karnında kurdukları güçlü bağları hayatlarının ilerleyen dönemlerinde de sürdürmeleri çok etkileyici bir durum. Araştırmalar çoğu örnekte ikizlerin kendi aralarında özel bir dil konuştuğunu gösteriyor. Matthew ve Michael kardeşler de o örneklerden ancak onları diğer ikizlere kıyasla benzersiz kılan bir özellikleri var. İşte ayrıntılar...
#İkizler“Türk dünyasının ortak alfabesi kabul edildi” haberleri çıktı. Harflerin sayısı 34’e çıkacakmış. Türk devletlerinin ortak projelerini bilimsel yapılar olarak görmek ve fonetik kayıtlara almak en doğrusudur. Ancak Türkçenin bu şekilde düzeltileceğini, düzgün telaffuz edileceğini sanmak, hele bunu bürokratik bir yapıyla gerçekleştirmeyi ummak gülünçtür. Bu çözümsüzlük ortamında, ne kadar işleyeceği belirsiz bir alfabe teklifinden önce, medyada konuşulan ve matbaa dili olarak kullanılan Türkçeyi güçlendirelim.
#AlfabeTürk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi 10’uncu Zirvesi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Önceliğimiz insani ateşkesin süratle tesis edilmesi. Müslüman, Hıristiyan veya Yahudi fark etmeksizin herkesin güvenliğini garanti altına alacak yeni mekanizmalar üzerinde de çalışıyoruz” dedi.
#Türk Devletleri TeşkilatıDenizli'de araştırmacı Ümit Şıracı, Bekilli ilçesinde 2 ayrı noktada M.Ö. 3'üncü yüzyıla ait olduğu değerlendirilen kaya resimleri buldu. Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan ile birlikte bölgede inceleme yapan PAÜ Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Beyazıt, "Kaya resimleri, tespitlerimizden net olarak söyleyebiliyoruz ki; 1071'den önce de buradaydık. Bunlar yüzeylere yazılmış birer mektuptur" dedi.
#Kaya Resimi