Dünyanın önde gelen gayrimenkul danışmanlık şirketlerinden Cushman&Wakefield, Kentsel Dönüşüm Raporu’nu düzenlediği bir basın toplantısıyla açıkladı. Cushman&Wakefield Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sur ve Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda, sağlıklı bir kentsel dönüşüm için geleneksel yöntemlerden ziyade yabancı yatırımcı, gayrimenkul ve emeklilik fonları ve kurumsal yatırımcılar gibi alternatif finans kaynaklarına ihtiyaç olduğu vurgulandı.
Şirket evliliklerinde çok sayıda işleme aracılık eden Ünlü&Co’nun Kurucusu Mahmut Ünlü, yabancı yatırımcılardan 10 yıl önceki pozitif tavırları görmeye başladıklarını belirtti. Ünlü, “Stratejik yatırımcı duygusal değil, daha uzun vadeli bakıyor. Şu anda 20 proje üzerinde çalışıyoruz. İki yılda doğrudan yatırım girişlerinin yeniden iki kat artarak 11 milyar dolarlara çıkacağını öngörüyoruz” dedi.
#Ünlü&Co10 sene önce alışverişin, yemeğin, sergilerin, festivallerin, gece hayatının ortak adresiydi Beyoğlu. Son yıllarda şehrin kültür-sanat ve eğlence rotasının biraz dışında kalmıştı, müdavimleri buradan elini ayağını çekmişti. Ancak geçen eylülde kapılarını açan AKM, ardından hayata geçirilen festivaller, yeniden bölgeye gelen galeriler derken semt tekrar hareketlendi. Dorock XL, Jolly Joker gibi eğlence mekânları da Beyoğlu’na dönmeye başladı. Burayı özleyenler pek İstiklal’e çıkmasalar da arka sokaklardan eğlence mekânlarına geliyor, aynı şekilde sessizce geri gidiyorlar... Acaba bu değişim rüzgârını arkasına alan Beyoğlu tam da ‘bitti’ derken, küllerinden yeniden doğar mı?
#Beyoğlu2001 yılında Türkiye’de Toyota’nın üretiminden çıkan, 2009 sonunda da distribütörlüğünü 85 milyon dolara ALJ Grup’a devreden Sabancı Holding, enerji alanında büyüme gerekçesiyle otomotiv sektöründeki son kalesi Temsa’yı geçen hafta İsviçre merkezli fon şirketi True Value Capital Partners’a sattı. Böylece Sabancı Holding’in 51 yılı aşan otomotiv macerası tamamen sona erdi.
#YazarTÜİK verilerine göre 2018’de yabancıya konut satışı yüzde 78.30 artarak 22 bin 234’ten 39 bin 663’e yükseldi. En çok konut satılan il İstanbul, en çok satın alan ülke vatandaşı Iraklılar oldu. Iraklı yatırımcıları, İran, Suudi Arabistan, Rusya ve Kuveyt vatandaşları takip etti. Özellikle Ortadoğu ülkelerinde popüler olan ‘Türkiye’de gayrimenkul yatırımı’nı uzmanlarla analiz ettik. Ev almış ve almayı düşünen yatırımcılarla konuştuk. Tercihlerini keskin şekilde ayıran bir sonuçla karşılaştık: Zenginler keyfine göre, Arap Baharı’nı yaşayanlarsa başlarını sokabilecekleri bir evin peşinde. Suriyeliler bu sıralamanın dışında çünkü mülk edinmelerinin önünde yasal engeller var.
#OrtadoğuYüzde 80 yerlilik oranına sahip gayrimenkul sektörü yabancıya konut satışıyla önemli bir ihracat kalemi oluşturuyor. Türkiye 2018 yılında yabancıya satılan yaklaşık 40 bin konut sayesinde 6 milyar dolarlık konut ihracatı hacmine ulaştı. Yabancı yatırımcı teşvikleri, KDV indirimi ve vatandaşlık limitinin indirilmesi yabancıya konut satışına büyük katkı sağladı.
#Konut Satışlarıİçecek kategorisinde kariyer yapan, Ortadoğu’da 6.5 yıldır üst düzey yönetici olarak çalışan Tolga Sezer, Dubai’nin en tanınmış ailelerinden Al Ghurair Grubu’nun içecek işinin CEO’su. 2019 yılında Ortadoğulu şirketlerin çok daha fazla Türkiye’de yatırım yapacağını söyleyen Sezer, Ortadoğulu yatırımcıların özellikle hızlı tüketim ürünleri, organik ve sürdürülebilir tarım alanlarında Türkiye’deki fırsatları değerlendirmek istediklerini anlattı.
#GazetehaberleriUluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Ortadoğu, Güney Afrika ve Türkiye’deki finans dışı şirketler için 2017 görünümünün negatif olduğunu belirterek, yatırım yapılabilir notla değerlendirilen bazı Türk şirketlerinin ekonomik yavaşlamaya direnç göstermesinin beklendiğini açıkladı.
#Rehan AkbarGayrimenkul sektörü temsilcileri, darbe girişimi sonrası yurtdışı tanıtım turuna başladı. Dün Dubai’de kapılarını açan Cityscape Global fuarına katılan şirketler “Ev satmaya gelmedik, Türkiye’yi anlatmaya geldik. Türkiye normalleşiyor. Fuarda, Körfez ilgisiyle moral bulduk. Darbe yatırımcıya vız geldi” dedi.
#GayrımenkulYatlar muhtemelen bugüne kadar icat edilmiş en lüks seyahat aracıdır. Bir kaç yüz milyon dolardan başlayan ve milyar doları aşan fiyatlara ulaşan yatlar, statü ve güç sembolü olarak en üst seviyedeki zenginler için, bir rütbe şeklinde de tanımlanabilir. İşte, dünyanın en pahalı 12 süperyatı...
#SüperyatYabancıya satılan evlerin yılın büyük bölümünde boş olması sorun yaratıyor. Boş evlerde artık otel hizmeti de verilecek. Babacan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, “Evleri önce yabancıya satıp sonra o evleri otel olarak işleteceğiz. 1100 evi satışa sunacağız” dedi.
#GayrimenkulYurtdışındaki gayrimenkul fuarlarına yoğun ilgi gösteren markalı konut üreticisi dün İstanbul’da kapılarını açan CNR Emlak 2015 Fuarı’na katılmadı. CNR’ın katılımcı şirketlere yolladığı yerleşim planında yer alan Emlak Konut GYO, TOKİ, Ağaoğlu, Sur Yapı, Soyak, Demir İnşaat gibi firmalar fuarda yoktu. Fuarda büyük boş alanlar dikkat çekti.
Türkiye’de gayrimenkul alanında yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcıların gözü Meclis’in gündeminde olan Mütekabiliyet Yasası’nda. Başta Ortadoğulu ve Rus yatırımcılar olmak üzere özellikle Boğaz’daki yalılar dikkatle izleniyor. Dünya çapında yaklaşık 10 zengin isim de buradan yalı almak için sırada bekliyor.