Yabancılar yatırımı katlayacak

Güncelleme Tarihi:

Yabancılar yatırımı katlayacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2023 07:00

Şirket evliliklerinde çok sayıda işleme aracılık eden Ünlü&Co’nun Kurucusu Mahmut Ünlü, yabancı yatırımcılardan 10 yıl önceki pozitif tavırları görmeye başladıklarını belirtti. Ünlü, “Stratejik yatırımcı duygusal değil, daha uzun vadeli bakıyor. Şu anda 20 proje üzerinde çalışıyoruz. İki yılda doğrudan yatırım girişlerinin yeniden iki kat artarak 11 milyar dolarlara çıkacağını öngörüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye, seçimlerin hemen ardından atanan yeni ekonomi yönetiminin attığı adımlar sonrasında yabancı yatırımcılar tarafından ilgiyle izleniyor. Bölgedeki İsrail-Filistin savaşı ve politik gerginlik piyasaları endişelendirse de yatırımcılarla masaya oturanlar duruma daha serin kanlı yaklaşıyorlar. Uzun yıllardır Türkiye’nin önemli şirket evliliklerinde masada aracı olarak yer alan isimlerden Mahmut Ünlü de yabancı yatırımcıların mevcut tablodaki tutumunu Hürriyet’e değerlendirdi.

10  YIL ÖNCEKİ TAVIR VAR

Ünlü&CO Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mahmut L. Ünlü, bugün ekibinin önünde önemli yatırım dosyaları olduğunu belirtti. Bu dosyalar daha çok yabancı şirketlerin Türkiye’ye yönelik projelerini içeriyor. Verdiği bilgilere göre son aylarda ilginin artmasının ana nedenleri şunlar: “Seçimlerin ardından yeni ekonomi yönetiminin atanması, OVP’nin bizzat Cumhurbaşkanı tarafından açıklanması, sürdürülen ortodoks yönetimin daha öngörülebilir olması dış piyasalar tarafından önemli adımlar olarak değerlendiriliyor. Bunun meyvelerini görmeye başladık. 10 yıl önce yatırımcı çektiğimiz dönemdeki tavırlara şahit oluyoruz.”

Haberin Devamı

Yabancılar yatırımı katlayacak
Mahmut L. Ünlü

DEDİKODULAR KIRILDI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın; New York, Marakeş, Londra’da yaptıkları görüşmeleri yakından izlediklerini belirten Ünlü, “Burada yapılan en önemli şey şeffaf bir şekilde süreci anlatmak oldu. Tüm soruları yanıtladılar ve dedikoduları kırdılar. Bizler de dahil herkeste ortaya konulan ekonomi planının kararlı şekilde ilerleyeceğine dair kanaat oluştu” dedi. Ünlü’nün verdiği bilgilere göre mayıs ayından bu yana portföy girişlerinde yakalanan 1.4 milyar dolarlık artış da bunun göstergesi. Ünlü, “Son bir ayda çıkışlar var ama nedeni bölgedeki politik gerginlik. Ayrıca yabancı para faizleri de yüksek. Bizdeki kur istikrarı önemli” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

11 MİLYAR DOLARI GÖRÜRÜZ

Mahmut Ünlü’nün asıl dikkat çektiği konu da özsermaye yatırımlarına ilişkin beklentiler oldu. Ünlü, öngörülerini şöyle dile getirdi: “Türkiye iyi dönemde 10-11 milyar dolarlık yıllık yatırım çekiyordu. Son beş yılda bu rakam 6 milyar dolara düştü. Şu anda üzerinde çalıştığımız 20 proje dosyası var. Yıl bitmeden bunların ikisinin tamamlanacağını düşünüyorum. Türkiye’yi ticaret ve sanayi merkezi olarak konumlandıran işler olacak. Çünkü Türkiye iyi bir üretim merkezi. Öte yandan özelleştirmelere ilgi olacağını düşünüyorum. Ortadoğulu yatırımcılarla görüşmeler var. Son sekiz aydır sanayi ve altyapıya ilgi gösteriyorlar. Burada 300 milyon dolar ile 2 milyar dolar arasında olan işlerden bahsediyorum. Bu boyutta projeleri araştırıyorlar. Benim öngörüm iki yıl içinde doğrudan yabancı yatırımda yeniden 11 milyar dolar seviyeleri yakalanacak. İki yılda iki kat artış olabileceğini düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

DAHA BÜYÜK HALKA ARZLAR OLABİLİR

HALKA arzlara ilginin her zamankinden fazla olduğunu da vurgulayan Mahmut Ünlü, “Türkiye’de çok az halka arz oluyordu. Çünkü yabancı giriyordu. Şimdi yerli yatırımcı çok ilgili. Kur istikrarından emin olduktan sonra piyasada perakende yatırımın artmasını bekliyorum. Türkiye’de borsada yabancı sermaye sahipliği oranının en uç noktası yüzde 60’ın üzeriydi. Bu şu anda yüzde 28’lere düştü. Ama rahatlıkla yüzde 45-50’lere çıkabilir. Bu çıkış mevcut hisseler de olabilir ama yeni girecek daha büyük halka arzlar da olabilir” diye konuştu.

‘FİNANS BİLGİSİNİN ARTMASI ÖNEMLİ’

PANDEMİ ile birlikte küçük yatırımcının sermaye piyasalarına ilgi duymaya başladığını belirtti Mahmut Ünlü. “Eksi reel faizde insanlar alternatiflere yöneldiler” sözleriyle piyasayı özetleyen Ünlü&Co.’nun CEO’su, şöyle devam etti: “Son 3-4 yılda 3 milyon yatırımcıdan 8 milyon yatırımcıya geldik. Bu sürdürülebilir mi? Ortodoks politikalarla bir miktar daha yatırımın yönü mevduata döner ama mutlaka dengelenir. Biz burada finans konusunda bilgilenmenin, bilinçlenmenin önemli olduğunu düşünüyoruz. Finansal bilinci yüksek oyuncuların artması önemli.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!