Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Geleceğe Miras" projesi kapsamında "dünyanın en eski ticaret gemisi batığı" olarak nitelenen Kumluca Orta Tunç Çağı Batığı'na ve su altı lahitlerin keşfedildiği noktalara dalış gerçekleştirdi.
#Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ErsoyErzurum'un Aziziye ilçesindeki Pulur Höyük kazılarında 7 bin yıl öncesine ulaşıldı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Rabia Akarsu, "Pulur Höyük'te ilk defa Kalkolitik Çağ'dan Erken Demir Çağı sonuna kadar kesintisiz devam eden tabakalanmayı ortaya koymuş durumdayız. 2023 yılı kazıları itibarıyla günümüzden 7 bin yıl önce bu insanların yaşam biçimleri ve geçim kaynaklarının ne olduğuna dair önemli bulgulara ulaştık" dedi.
#ErzurumAntalya'nın Kumluca ilçesi açıklarında 3 bin 600 yıl önce fırtına nedeniyle batan ve dünyanın en eski batığı olarak bilinen Kumluca Orta Tunç Çağı Batığı'ndan, 25'er kiloluk 30 bakır külçe çıkarıldı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz, "Döneminde para olarak kullanılmış. Kıbrıs Krallığı ya da Asurlular vergisini bakır külçelerle ödemiş" dedi.
#AntalyaAntalya'nın Kumluca ilçesi açıklarında 3 bin 600 yıl önce fırtına nedeniyle batan ve dünyanın en eski batığı olarak bilinen Kumluca Orta Tunç Çağı Batığı'ndan, 25'er kiloluk 30 bakır külçe çıkarıldı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz, "Döneminde para olarak kullanılmış. Kıbrıs Krallığı ya da Asurlular vergisini bakır külçelerle ödemiş" dedi.
#AntalyaTunç çağı hakkında bilgiler merak ediliyor. Tunç Çağları kendi içinde kentleşme, teknolojik yenilikler, beylikler döneminin ortaya çıkması, ilk krallıklar ve merkezi yönetimlerin oluşması gibi sosyal ve politik gelişmeleri de kapsayan uzun bir süreçte yaşanır. Bu nedenle Eski, Orta ve Geç Tunç çağları olarak üç ayrı evreye ayrılır. Peki Tunç Çağı ne zaman? Tunç Çağı dönemi özellikleri neler? İşte ayrıntılar...
#Tunç Çağı Ne ZamanGaziantep'in Suriye sınırındaki Karkamış ilçesindeki antik kentte 4 yıl önce üzerinde 'gülücük' emojisi olan su matarası bulundu. 3 bin 700 yıllık su matarasının üzerindeki gülücük işaretinin dünyanın ilk emojisi olduğu belirtildi. Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen matarayı, 1 ayda 10 bin kişi ziyaret etti. Gaziantep Müze Müdürü Özgür Çomak, ''Özellikle bu eseri sergilemeye başladığımız günden beri Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde ziyaretçi yoğunluğu oluşmaya başladı'' dedi.
#GaziantepGaziantep'in Suriye sınırındaki Karkamış ilçesindeki antik kentte 4 yıl önce üzerinde 'gülücük' emojisi olan su matarası bulundu. 3 bin 700 yıllık su matarasının üzerindeki gülücük işaretinin dünyanın ilk emojisi olduğu belirtildi. Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen matarayı, 1 ayda 10 bin kişi ziyaret etti. Gaziantep Müze Müdürü Özgür Çomak, ''Özellikle bu eseri sergilemeye başladığımız günden beri Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde ziyaretçi yoğunluğu oluşmaya başladı'' dedi.
#GaziantepTürkiye Batık Envanteri Projesi çalışmaları kapsamında Muğlanın Marmaris ilçesi Bozburun Mahallesi açıklarında Koca Piri Reis Araştırma Gemisi ile çalışan Türk bilim insanları, su altında Tunç Çağı’ndan kalma liman izleriyle, yaklaşık 4 bin yıllık yüzlerce tarihi esere ulaştı.
#BilimTÜRKİYE Batık Envanteri Projesi çalışmaları kapsamında Muğla’nın Marmaris ilçesi Bozburun Mahallesi açıklarında Koca Piri Reis Araştırma Gemisi ile çalışan Türk bilim insanları, su altında Tunç Çağı'ndan kalma liman izleriyle, yaklaşık 4 bin yıllık yüzlerce tarihi esere ulaştı.
#Bilim İnsanlarıTarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Eceabat ilçesinin merkezinde ve denize yakın bir alanda bulunan Maydos Kilisetepe Höyüğü'nde 11'inci yıl kazılarına devam eden kazı ekibi, iki farklı alanda yoğunlaştı.
#Maydos Kilisetepe Höyüğüİsmini Hititler döneminden bu yana koruyan Patara, Akdeniz bölgesinde yer alan bir turizm bölgesinin adıdır. Likya'nın en önemli ve en eski şehirlerinden birisidir.1988 yılından bu yana kazıları sürdürülen ve büyük bir antik bölgenin ortaya çıkarılan Patara, Caretta Carettaların da yumurtlama noktalarından birisidir. İşte, Patara antik kenti nerede, ne demek ve nasıl gidilir sorularının cevabı
#PataraTürkiye-Suriye sınırında bulunan ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük höyükleri arasında yer aldığı belirtilen Oylum Höyük'te yürütülen kazı çalışmalarında, 4 bin yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen saray kalıntısı bulundu. Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Engin, "Saray, yapısı Türkiye sınırları içerisinde açığa çıkartılan en eski saray kalıntılardan biri" dedi.
#KilisNevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan arkeologlar, değişik medeniyetlere ev sahipliği yapan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Kapadokya’da, erken tunç çağı dönemine ait antik yerleşim yeri buldu.
#Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi