Tarım ve Orman Bakanlığı, 79 ilde toplam 733 adet bal ormanı kurdu. 2023 sonuna kadar hedef, bal ormanı sayısını 790’a çıkarmak. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “2022 yılı için 100 bin tonun üzerinde bal üretimi bekliyoruz. Türkiye dünya bal üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada geliyor. Hedefimiz üretimimiz arttırmak” diye konuştu.
#BalMacahel Arıcılık Cesur Demiral’dan yeni sezon balların hazır olduğunu haber veren mesajı alınca hemen siparişimi verdim. Benim gibi sağım biter bitmez sezonluk balını alan çok. Balın meraklısı sadece bizde değil, dünyada da hayli fazla. Farklı ballar tatmak ve hasat izlemek için binlerce kilometre yol gidenler var. O zaman bu hafta biz de arıların izinde dünyayı dolaşalım.
#HürriyetDüzce'nin Yığılca ilçesinde balı fazla kaçırınca, fenalaşan ayının görüntüleri Türkiye'nin gündemine oturdu. Ayının orman gülü balı yediği öğrenilirken, bulan ormancı ise ilk kez konuştu. Korktuklarını belirten Yasin Öztal, "Çok hareket etmiyordu, sallanıyordu. Biz ilk başta korktuk" dedi. Bölgede balcılık yapan İbrahim Sögüt ise ayının bal tutulması yaşadığını söyledi.
#DüzceDüzce'nin Yığılca ilçesinde balı fazla kaçırınca, fenalaşan ayının görüntüleri Türkiye'nin gündemine oturdu. Ayının orman gülü balı yediği öğrenilirken, bulan ormancı ise ilk kez konuştu. Korktuklarını belirten Yasin Öztal, "Çok hareket etmiyordu, sallanıyordu. Biz ilk başta korktuk" dedi. Bölgede balcılık yapan İbrahim Sögüt ise, "Fazla tüketim sebebiyle bal tutmasına maruz kaldı. Bu balın kilosu 4 bin liraya kadar yükseliyor" ifadelerini kullandı.
#DüzceDoktorlar tüketilmesine şiddetle karşı ama seveni çok. Kimisi lezzetine bağımlılıktan yiyor, kimisi şifasına inancından. Bazısını bayıltan, bazısına rüyalar gördüren tüm dünyanın merak ettiği deli balın sağımına gittim. Gitmişken bir parça yemeyi de ihmal etmedim elbette. Ve...
#Deli BalBu kez de bal çekimleri için Anadolu’yu arşınlıyorum. İlk durağım Macahel’de, saf Kafkas ırkı ana arıların üretimini görüp bal sağımına katılacağım. 12 yıl önce yine arıcılık için gittiğim Macahel, hiç bozulmamış doğasıyla nadide balların anavatanı olmaya devam ediyor.
#Ebru ErkeAçelya çiçeği; güzel renkler ile yetişen ancak kokusuz bir çiçek çeşididir. Açelya çiçeğinin anavatanı; Amerika'nın Kuzey bölgesi ile Asya'dır. Bunun dışında açelya çiçeği fundagiller ailesine ait bir çeşittir. Çiçeğin renkleri ise; sarı, mor, kırmızı, beyaz ve pembe şeklindedir. Peki açelya çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Açelya çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları nelerdir ve yetiştiriciliği nasıldır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Açelya ÇiçeğiKaradeniz'de artan bal tüketimine karşı uzmanlar ve bal üreticileri, 'orman gülü' bitkisinden üretilen 'deli bal'ın ölçüsüz tüketiminin, zehirlenme ve ölümlere neden olabileceğine dikkat çekerek, uyarıda bulundu. Soğuk algınlığının yanı sıra tansiyon düşürmede de etkili olan 'deli bal'ın, günde en fazla 1 çay kaşığı ölçüsünde tüketilmesi öneriliyor.
#TrabzonKaradeniz'de artan bal tüketimine karşı uzmanlar ve bal üreticileri, 'orman gülü' bitkisinden üretilen 'deli bal'ın ölçüsüz tüketiminin, zehirlenme ve ölümlere neden olabileceğine dikkat çekerek, uyarıda bulundu. Soğuk algınlığının yanı sıra tansiyon düşürmede de etkili olan 'deli bal'ın, günde en fazla 1 çay kaşığı ölçüsünde tüketilmesi öneriliyor.
#TrabzonTrabzon’un Sürmene ilçesinde yörede ‘deli bal’ olarak bilinen baldan yiyen 2 kişi rahatsızlanınca hastanelik oldu. Ortaköy Mahallesi’nde çalışma yürüten Alaattin Demirci ile Muhammet Özkan ‘deli bal’ olarak bilinen baldan yedikten sonra mide bulantısı ve baş dönmesi şikâyetleri görülmeye başlaması üzerine başlayan tedavisinin ardından taburcu edildi.
#TrabzonYaprakların hafiften kızarmaya başladığı, doğanın dinginleştiği eylül ayı Doğu Karadeniz’in de en az yağış aldığı, havanın açık olduğu dönem. Üstelik çay ve bal gibi ürünlerin de hasat sonu... Bölgenin bu fotojenik dönemini yerel tatlarla taçlandırmak isteyenler için muhlamadan çeşit çeşit pideye peşine düşülmesi gereken lezzetleri sıraladık.
#SeyahatYaz aylarıyla birlikte Karadeniz’in zirvelerindeki yaylalarda binbir çeşit çiçek açar. Engebeli ve dik arazide kıvrılarak uzayan yollarda bulutların üzerine doğru yolculuğunuz sırasında size eşlik eden civanperçemi, kurtpençesi, tavşancılotu, yumak çiçekli çançiçeği, ala körigen, ahududu… Şehirlerin karışık ve gri hayatından uzaklaşıp Kaçkar Dağları silsilesinde yol alırken görebileceğiniz en çiçekli yaylaları derledik.
#Karadeniz YaylalarıDevlet, sivil toplum kuruluşları ve halk birlikte çalıştı; Türkiye’de doğa korumanın sembolü olan kelaynak uçurumun kenarından döndü. Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin ‘Yok Olmak Üzere’ kategorisinden ‘Tehlike Altında’ya aldığı kuşların nüfusu 1986’da beş çifte düşmüştü. Bugünse 120 çiftten fazlalar.
#Dünya Doğayı Koruma BirliğiKastamonu’nun yerlileri ona Cephane Yolu diyor. Kurtuluş Savaşı sırasında kullanılan ve İnebolu-Ankara arasında uzanan lojistik hattı, deniz kıyısından başlıyor, dik yokuşlara dönüşerek dağları, tepeleri, nehirleri aşıp bozkıra varıyor. Teknelerle gelen gönüllülerin, cephanenin kağnılarla cepheye ulaştırıldığı yol bu. 10 yıl önce İstiklal Yolu adıyla düzenlenip yürüyüş rotasına dönüştürülen güzergâh, geçen hafta milli park ilan edildi. Her mevsim güzel; Küre Dağları’nda sarının her tonunu bulabileceğiniz bu zamanlar bir başka güzel.
#KastamonuSapanca Mahmudiye’de 40 dönüm arazi üzerine 3 milyon lira harcanarak kurulan ‘Natürköy İstanbul’; Adapazarı ve İzmitlilerin sık geldikleri saklı bir cennet. Özel iklimi sayesinde yeşilin coştuğu bu doğa harikasında dileyen barbekü yapıyor, dileyen kahvaltı. İsteyen yürüyüşün, isteyen ata binmenin tadını çıkarıyor. Mini sahada futbol oynayan da var, balık avlayan da...
“Şu hayatta ne öğrendiysem arılardan öğrendim” diyen Ahmet Bağran Aksoy bala âşık bir Rizeli. Yarım asra yaklaşan ömrünün yarısını kraliçe arının peşinde, dere tepe düz giderek geçirdi. Bal aşkına, yılın üç ayı Kaçkarlar’ın zirvesinde yaşıyor. Geri kalan zamanda ise Rize, Erzurum-Erzincan, Sivas ve Bodrum-Mersin hattındaki kovanları kovalıyor.
“Şu hayatta ne öğrendiysem arılardan öğrendim” diyen Ahmet Bağran Aksoy bala âşık bir Rizeli. Yarım asra yaklaşan ömrünün yarısını kraliçe arının peşinde, dere tepe düz giderek geçirdi. Bal aşkına, yılın üç ayı Kaçkarlar’ın zirvesinde yaşıyor. Geri kalan zamanda ise Rize, Erzurum-Erzincan, Sivas ve Bodrum-Mersin hattındaki kovanları kovalıyor.