Güncelleme Tarihi:
NEMLİ ve ılıman iklimi sayesinde dört mevsim yeşilliğini koruyan Doğu Karadeniz, güneşin kavurucu etkisinden kurtulmak, doğayla baş başa vakit geçirmek isteyenlere alternatif sunuyor. Kuzeyde Karadeniz, kıyıya yakın mesafede ise denize paralel uzanan Doğu Karadeniz Dağları, yöreyi aynı enlemlerdeki diğer sahalara göre oldukça ılıman hale getiriyor. Her mevsim yağışın görülebildiği yöre, iklim özellikleriyle Türkiye’deki bölgelerden ayrılıyor. Dağların kuzeyinde hüküm süren nemli ılıman iklim Karadeniz’deki bitki örtüsünün çeşitliliğini artırıp, yeşilin her tonunun görülebileceği bir tabiat harikası haline getiriyor.
Bitki örtüsü
Doğu Karadeniz’de kıyıya yakın kesimlerden itibaren geniş yapraklı kızılağaç, kestane, dişbudak, meşe türlerinin oluşturduğu ormanlar yer alıyor. Bu kuşağın üzerinde geniş yapraklıların hakimiyetindeki geniş-iğne yapraklı Avrupa kestanesi, kızılağaç, gürgen, meşe, akçaağaç, kayın ve köknar gibi türlerden oluşan, daha yukarıda ise iğne yapraklı sarıçam, ladin türlerinin hakim olduğu ormanlara rastlanıyor. Mor çiçekli ormangülü ve bazı çalı türleri de orta ve üst kuşaklar arasında dağılış gösteriyor. Yörede, özellikle kıyı kesiminde yerleşim ve tarım alanı açma nedeniyle oluşan kesintilere rağmen 500-1850 metre yükseltiler arasında zengin ve sık orman örtüsü varlığını sürdürüyor.
Daha yukarı seviyeler ise fizyolojik bakımdan ağaç yetişmesine müsait olmayan çayırlardan oluşuyor.
DAHA DA NEMLİ
DENİZ çok sayıdaki akarsuyun etkisiyle buharlaşma da artıyor. Yükseltisi batıda ortalama 1800 metrelerden başlayan doğuda ise 3937 rakıma kadar çıkabilen Doğu Karadeniz Dağlarının geçit vermediği su buharı özellikle yaz mevsiminde dağların kuzey yamaçlarında yağmur olarak etkisini gösteriyor. Bu nedenle yörede dört mevsim yağmur görülebiliyor.Hem yağmur hem de yoğun bitki örtüsü nemi artırıyor. Aşırı nem, mantar ve yosun oluşumunu da hızlandırıyor. Özellikle akarsu kenarlarındaki ormanlık alanların içlerine doğru ilerledikçe nispi nem daha da artıyor, kayalar, devrilen ağaçlar ya da yere düşen dallar kısa sürede yosunla kaplanabiliyor.
TARİH VE SPOR
TATİL tercihini Doğu Karadeniz’den yana kullananlar nemli ılıman iklimi sayesinde yeşilin binbir tonunu barındıran, akarsuların çağlayarak aktığı yörede, dağcılık, kaya tırmanışı, doğa yürüyüşü, rafting yapabiliyor, doğal güzelliklerin yanı sıra tarihi zenginlikleri de görebiliyor.
Yörede tarihi değere sahip çok sayıda manastır, müze, cami, köprü gibi eserler bulunuyor. 15 Ağustosta bir günlüğüne ibadete açılacak Sümela Manastırı yöredeki önemli eserler arasında yer alıyor.Ziyaretçiler yörede, neme karşın güneşin kavurucu etkisinden uzak, serin bir tatil geçirebiliyor.