SAMSUN’un 19 Mayıs ilçesinde, doğada yabani yetişen ve toplanması yasak olan ve 2 yıl önce hazırlanan proje kapsamında üretimine başlanan orkide bitkisinin bu yılki hasadına başlandı. Hasadı yapılan ve ciddi talep gören orkidelerin toz hali kilogramı 800 ile 1000 TL arasında alıcı buluyor.
#OrkideYALOVA’da kurulan orkide üretim tesisiyle Türkiye’nin orkide ihtiyacının yüzde 50’si karşılanıyor. 40 bin metrekarelik tesiste üretim yapan Turhan Tuğtekin, girişimleriyle yıllık 15 milyon euroluk ithalatın önüne geçtiklerini söyledi.
#OrkideOrta Anadolu dendiğinde kafamızda beliren uçuşan çalı öbekleri ve tozlu dumanlı görüntüyü bir kenara bırakın! Bunun tam zıddı bir ‘bozkır’ anlatacağız size... Konya’nın bu özel ilçesinin zenginliğini yürüyüş ve fotoğraf grupları keşfetmeye başladı. Ülkenin en iyi tahininden binlerce yıldır süren demir işleme geleneğinin yansıması bıçaklara, gastroturistlere sunacak cevherleri de var.
#BozkırTarım ve Orman Bakanlığı, geleneksel tarım yöntemlerine göre 40 kata kadar daha fazla ürün elde edebilmeyi sağlayan dikey tarım uygulamasına hız veriyor. Gün ışığına ihtiyaç duymadan LED ışıklarla, 30 metre derinlikte dahi tarım yapma imkânı sağlayan dikey tarım uygulamalarına gün geçtikçe ilgi artarken; Bakanlık, bu uygulamayla denizaltında veya uzayda da tarım yapma imkânı sağlanacağını açıkladı.
#Tarım Ve Orman Bakanlığıİftar saatinin sabırsızlıkla beklendiği bugünlerde özellikle oruç tutanları en az pide kadar heyecanlandıran bir diğer lezzet de güllaç... Geçmişi Osmanlı’ya dayanıyor; bol sütü ve hafif lezzetiyle fıstıklısı da çok seviliyor, cevizlisi de... Jürimize güllacı en iyi yapan adresleri sorduk.
#RamazanAnadolu’nun dört bir yanı yılın bu zamanlarında çiçeklerle bezeniyor. Lavanta ve ayçiçeği gibi kimi ekilen, orkide ve ıhlamur gibi kimi de doğada kendiliğinden arzı endam eden çiçekler kokularıyla, renkleriyle ve kapladıkları alanlarla büyüleyici bir etki yaratıyor. Trakya’nın uçsuz bucaksız ayçiçeği tarlalarından Burdur’un lavanta dünyasına, Isparta’nın Güller Vadisi’nden Karadeniz’in en çiçekli yaylasına kadar rengârenk rotalar bizi bekliyor.
#HürriyetBursa Büyükşehir Belediyesi, iklim değişikliği ile mücadeleye yerelde önemli bir destek verdi. Kente kazandırılan katı atık bertaraf tesisinde ilk biyogaz tankı devreye alındı; enerji üretimine başlandı. Yıl sonuna kadar 75 bin konutun elektriği bu tesisten sağlanacak. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, sağlıklı bir gelecek için bu türden yatırımlara ihtiyaç olduğunu kaydetti.
#Bursa Büyükşehir BelediyesiBucak'ta Toros Dağları'nda köylülerin topladığı yabani orkide bitkisinin yumrularından elde edilen salep kış aylarında sıkça tüketiliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gazeteciler Günü’nde gazetecilere salep ikram edip 'Bu çarşı pazar değil, hakiki Bucak salebi' demesiyle gündeme gelen Bucak salebi, Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.
#SalepTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, doğa- orman müzesini andıran Isparta'daki Kovada Gölü'nün Eğirdir'le bağlantılı kanalda tarım atıklarının depolanması nedeniyle çöp kovasına döndüğü söyledi. Kesici, "Kovada Gölü kirlilik ve ihmal yüzünden 'zehir saçan' bir göle, bataklığa dönüştü. Böyle giderse Kovada, son nefesini vermeye yakın bir göldür. Yıllar öncesi suyundan çay demlediğimiz, içtiğimiz gölün suyu artık içilemez su haline gelmiştir" dedi.
#AntalyaOsmanlı’dan günümüze özellikle kış aylarında şifa niyetine içilen sıcak içeceklerin başında geliyor salep. Geçmişte içine gülsuyu eklenerek farklı lezzetler de elde edilirmiş hatta. Ancak günümüzde gerçek salep bulmak biraz zor. Marketlerde satılan ürünler genellikle salep aromalı hazır içecek tozları oluyor çünkü. Peki gerçek salep nereden alınır ve nasıl yapılır? İşte gerçek salep meraklıları için püf noktalarımız…
#Gerçek Salep Nasıl Yapılır