Demirören Haber Ajansı'na (DHA) 2020 yılında verdiği röportajda Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Elazığ illerindeki fay hatlarının yıkıcı bir deprem açısından sinyal verdiğini belirten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Onur Köse, şimdi de Ölü Deniz fay zonunun geçtiği ülkeler için uyarıda bulundu. Bu fay hattının, Akabe Körfezi’nden başlayıp Hatay'a ulaştığını ve Kahramanmaraş'ta Doğu Anadolu fayı ile birleştiğini ifade eden Köse, Ölü Deniz fay zonunun geçtiği İsrail, Ürdün, Lübnan ve Suriye'de de 5- 10 yıl içerisinde büyük depremlerin olabileceğini söyledi.
#Ölü Deniz FayıDemirören Haber Ajansı'na (DHA) 2020 yılında verdiği röportajda Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Elazığ illerindeki fay hatlarının yıkıcı bir deprem açısından sinyal verdiğini belirten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Onur Köse, şimdi de Ölü Deniz fay zonunun geçtiği ülkeler için uyarıda bulundu. Bu fay hattının, Akabe Körfezi’nden başlayıp Hatay'a ulaştığını ve Kahramanmaraş'ta Doğu Anadolu fayı ile birleştiğini ifade eden Köse, Ölü Deniz fay zonunun geçtiği İsrail, Ürdün, Lübnan ve Suriye'de de 5- 10 yıl içerisinde büyük depremlerin olabileceğini söyledi.
#Ölüdeniz FayıVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Onur Köse, geçen hafta kent merkezi yakınında Van Gölü kıyılarında 3.5 ile 3.6 büyüklüğünde depremlerin meydana geldiği fayın, tarihsel kayıtlarda 1646-1648 yıllarına atfedilen yıkıcı ve büyük depremleri üreten fay olabileceğini söyledi. Köse, "Bu fay uzun süredir kıpırdamıyordu. Fayın tekrar aktivite kazanması, bizleri tedirgin ediyor çünkü bu fayın yıkıcı etkisi büyük olabilir" diye konuştu.
#VanVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Onur Köse, geçen hafta kent merkezi yakınında Van Gölü kıyılarında 3.5 ile 3.6 büyüklüğünde depremlerin meydana geldiği fayın, tarihsel kayıtlarda 1646-1648 yıllarına atfedilen yıkıcı ve büyük depremleri üreten fay olabileceğini söyledi. Köse, "Bu fay uzun süredir kıpırdamıyordu. Fayın tekrar aktivite kazanması, bizleri tedirgin ediyor çünkü bu fayın yıkıcı etkisi büyük olabilir" diye konuştu.
#VanVan'da 10 Ekim’de üç dakika arayla merkez üssü Tuşba ilçesi olan 3.4 ve 3.5 büyüklüğünde iki deprem yaşandı. Bu depremlerden 10 gün sonra yine Tuşba’da 3.7 ve 4.1 büyüklüğünde iki deprem daha meydana geldi. Depremlerin 23 Ekim 2011’de yaşadığımız 7.2 büyüklüğündeki depremin yıldönümüne yakın tarihlerde olması ise endişe yarattı. Peki Van ve çevresi yeniden yıkıcı büyük bir depremle karşılaşabilir mi?
#DepremManisa'da, İmbat Madencilik'te çalışan 19 işçi kendilerine baskı, mobbing ve yevmiye cezaları uygulandığı iddiasıyla eylem başlattı. Bine yakın işçinin de destek verdiği eylemde, madenciler mağdur olduklarını belirtirken, şirket ise disiplin dışı eyleme katılan işçiler hakkında hukuki işlem başlatılacağını duyurdu.
#ManisaVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Onur Köse, son birkaç aydaki depremlerin olağan karşılanması gerektiğini söyleyerek, "Bu depremler olası bazı büyük depremlerin habercisi olabileceği gibi, özellikle plaka sınırlarındaki kıtasal karşılaşmalardan kaynaklanan gerilim birikimlerinin olağan şekilde depremlerle boşaltılması anlamı da taşımaktadır" dedi. Köse, başta Antakya çevresi olmak üzere Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Elazığ illerindeki fay hatlarının yıkıcı bir deprem açısından sinyal veriyor olabileceğini de belirtti.
#DepremVAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Onur Köse, 15 Aralık’ta kentte meydana gelen, 12 evde hasara yol aan 4.7 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi. Köse, "Bu bölge aslında deprem açısından riskli bir bölge. Bölgedeki 4 ve üzeri depremler aslında bunu hissettirmektedir" dedi.
#VanVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Köse, Türkiye’nin her yerinde her zaman depremlerin meydana gelebileceğini belirterek, “Marmara bölgesinde her gün, her an büyük bir deprem yaşanacakmış gözüyle bakmalı ve gerekli tedbirler de ona göre alınmalı” dedi.
#MarmaraVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Köse, Atatürk Barajı gövdesinde bir fay hattı geçtiğini belirterek, “Adıyaman’da yaşanan depremin diğer fay hatlarını tetiklemesinden öte bu tür depremlerin Atatürk Barajı üzerinden bir hasar meydan getirebilir mi? sorusunu sormalıyız” dedi.
#Atatürk BarajıSon günlerde Doğu Anadolu Bölgesi'nde meydana gelen depremlerle ilgili açıklama yapan Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı, Doğu Anadolu Bölgesi için 7.3 büyüklüğünde bir deprem uyarısı yaptı. AFAD'ın yaptığı açıklamaları değerlendiren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Köse, bu açıklamanın vatandaşlar üzerinde kaygıya neden olduğunu söyledi. Köse, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Türkiye kara parçaları üzerinde en aktif tektonik sahalardan biri olduğunu belirtti. AFAD'ın Doğu Anadolu'da deprem bekliyoruz açıklamasının yer belirterek yapmasının daha doğru olacağını da belirten Köse, "AFAD'ın ima ettiği yer aslında Bingöl Yedisu fayıdır. Bu fayın olduğu yerde nüfüs oranı çok düşük. Bu bölgede deprem olması birçok yeri de etkiler. Yedisu fayı Karlıova ile Erzincan arasındadır. Burası 200 yıldan beridir sesizliğini koruyor. Bu bölgede 7 üzeri deprem beklemek mümkün. Fakat bu depremin şiddetini belirlemek imkansız" diye konuştu. Gülay ÖZEK-Murat ÇAĞLAR/DHA
#DepremVan'da deprem fırtınası dinmiyor... Gece saat 02.47'de merkez üssü Kurubaş Köyü olan 5.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ardından Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi boşaltıldı. Hastalar, hastane bahçesindeki çadırlara alınırken, bu sırada doğum sancıları artan bir kadın çadırda doğum yaptı. Depremde devlet hastanesinin ek polikliniği yıkıldı. Bu arada dün akşam depremzedelere dağıtılmak üzere getirilen yardım malzemelerinin bulunduğu karayolları deposunda büyük bir yangın çıktı.
Van'da Erçek Gölü kıyısındaki köylerde depremler sonrası “top atışı” ve “dinamit patlaması”na benzer seslerin duyulduğunun bildirilmesi üzerine, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Köse, bölgede inceleme yaptı.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Köse, Karlıova'da meydana gelen depremlerin Yedisu Fayı üzerindeki büyük gerilim birikimlerinin boşaltılması açısından yeterli olmadığını, bu sarsıntıların aynı fay üzerinde daha yıkıcı depremleri harekete geçirme olasılığı bulunduğunu söyledi.