Fransa'da yapılan bir araştırma, düşük kafein tüketiminin hafıza problemleriyle ilişkili hafif bilişsel gerileme riskini artırdığını ortaya koydu. 70 yaş üzerindeki katılımcılarda, günde 200 miligramdan az kafein alanların Alzheimer teşhisi alma olasılığının yaklaşık 2,5 kat daha fazla olduğu belirlendi. Araştırmada, kafeinin ne zaman ve nasıl tüketildiğinin nörolojik işleyiş üzerinde önemli etkileri olduğu vurgulandı.
#AlzheimerNew York'ta bisikletle yemek dağıtımı yapan bir şirkette çalışan Shemika Rodriguez, sürekli burnunun akmasından dolayı Brooklyn'deki evinin yakınındaki kliniğe gitti. Doktorlar önce alerji, sonra da virüs için ilaç verdiler ama reçete edilen tedaviler işe yaramadı. Üç ay sonra ara ara gelen damlama şeklindeki akıntı, sürekli ve rahatsız edici bir hâl aldı.
#SağlıkShemika Rodriguez, sürekli burnunun bir tarafının akmasından şikayetçiydi. Bu durumdan rahatsız olup hastaneye gitti ancak doktorlar alerjilerden ya da virüsten kaynaklandığını söyleyip ilaç verdiler. Durumunda bir değişiklik olmayınca tekrar doktora ve sonunda gerçek ortaya çıktı. Meğer burnundan gelen sıvı omurilik sıvısıymış ve buna neden olan şey yıllar önce yaşadığı bir olaya dayanıyormuş. Rodriguez, hastalığının teşhis edilene kadar yaşadıklarını Washington Post’a anlattı.
#SağlıkAlzheimer teşhisinde yeni tanı yöntemleri tartışmaya neden oldu. ABD merkezli Alzheimer Derneği'nin planına göre, hastalığın tanımı ‘hiçbir bilişsel veya hafıza sorunu olmayan’ milyonlarca insanı kapsayacak şekilde genişletilebilir. Bu da ‘sağlıklı’ insanlara da tanı konabilir anlamına geliyor. Peki bu nasıl oluyor? Alzheimer'da teşhis riskini Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Osman Özgür Yalın hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlık22 yaşındaki oğluna erken başlangıçlı demans teşhisi konan bir anne, verdiği acı dolu mücadeleyi anlattı. Oğlunun iyileşme ihtimalinin çok düşük olduğunu hatta yaşam süresinin kısalabileceğini kabullenen anne, “Oğlum artık nasıl duş alacağını hatırlamıyor, alışverişe neden gittiğini unutuyor, sorulara sadece üç kelimelik cevaplar veriyor” dedi
#DemansCiddi sağlık sorunlarından biri olarak hidrosefali ön plana çıkıyor. Beyinle ilgili bir problem olmasının yanı sıra çözüm yöntemleri internetten araştırılan sorunlar arasında bulunmaktadır. Peki, hidrosefali kendiliğinden geçer mi ve iyileşir mi tüm detayları ile derledik.
Uzun yıllar boyunca çok ciddi sorunlar yaşadığınızı, terapiye gittiğinizi, antidepresan ilaçlar kullandığınızı ve hatta son çare bir klinikte altı ay boyunca tedavi gördüğünüzü ama hiçbir şeyin düzelmediğini, daha da kötüye gittiğini düşünün… Üstelik sorununuzu anlamak bir taramaya bakıyorsa ve gittiğiniz hiçbir doktorun aklına bunu yapmak gelmiyorsa… Chloe R. Kral’ın hikayesi hem şaşkınlık hem de üzüntü uyandırıyor
#Beyin HastalığıHayatımızda ne yazık ki istemediğimiz hastalıklar ile karşılaşabilmekteyiz. Bu hastalıklardan biri olarak ise beyin sarkmasıdır. Beyincik sarkması doğabilecek hastalıkların arasında yer alırken neden meydana geldiği de bilinmelidir. Beyincik sarkması olup olmadığı nasıl anlaşılır belirtileri nelerdir, teşhisi nasıl konulur tarzındaki merak edilen tüm sorulara cevap bulacaksınız. Ayrıca beyincik sarkmasının sonradan tekrarlanabilme özelliği var mı detayları ile derledik.
#SağlıkBeyin ve sinir cerrahisi uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Korkmaz, hidrosefali belirtilerinin, alzheimer belirtileriyle hemen hemen aynı olduğunu belirterek, “İlerleyen yaş, unutkanlık, yürümede bozukluk ve idrar kaçırma sorunlarını beraberinde getiriyor. Bu belirtiler çoğu zaman alzheimer hastalığına işaret ediyor. Fakat yine bu belirtiler, kafa içinde su toplanması olarak adlandırılan normal basınçlı hidrosefaliye de işaret ediyor olabilir” dedi.
#1ABD'nin Texas eyaletindeki Arlington kentindeki su temalı bir çocuk parkında, nadir görülen beyin yiyen amip ile enfekte olan çocuk baygın bulundu. Hastaneye kaldırılan ve kimliği açıklanmayan çocuk 6 gün sonra hayatını kaybetti. Talihsiz çocuğun ölümü sonrası inceleme başlatıldı ve şehirdeki tüm su temalı parklar kapatıldı.
#Beyin Yiyen AmipHer geçen gün dünyada alzheimer hastalarının sayısı artıyor. Erken teşhisi zor, kesin bir tedavisi de yok. Ancak semptomları yavaşlatmak, hatta hastalığı ertelemek mümkün… 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü vesilesiyle alzheimer’ı hasta yakınlarından ve ‘Çok Unutkn Oldum’ kitabının yazarı, nöroloji uzmanı Prof. Dr. Kaynak Selekler’den dinledik. Bu hastalığı konu alan, salı günü vizyona girecek ‘Sadan Hanım’ filminin yönetmeni Göksel Gülensoy ve başrolü Canan Ergüder’le konuştuk.
#AlzheimerEkol Hastanesi’ndeilk defa bir beyintümörü, iki cerrahibranşın ortak çalışmasısonucu başarılı birşekilde çıkarıldı. KBBuzmanı Doç. Dr. ÇağlarÇallı ile beyin ve sinircerrahisi uzmanı Opr.Dr. Günhan Güngör’üngerçekleştirdiğiameliyat, kapalıyöntemle burundangirilerek endoskopikcerrahiyle yapıldı.
#İzmirSitoloji, tıpta hastalıkların önlenmesi ve teşhisi için yaygın olarak kullanılmaktadır. Sitolojinin diğer dokularda kullanımına ilişkin kesin bir rakam yoktur, ancak solunum, idrar ve mide, bağırsak yollarının yanı sıra tiroid bezi, tükrük gibi kanserli ve kanserli olmayan durumların teşhis edilmesine yardımcı olmak için günlük olarak kullanılır. Peki, Sitoloji nedir ve neyi inceler? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Sitoloji Nedir?AĞIZ-diş sağlığının genel sağlığımızı koruma ve sürdürmede çok ama çok büyük bir önemi var. İltihaplanmayı hızlandıran önemli problemlerden birinin de diş ve dişi çevreleyen dokuların iltihabi hastalıkları olduğu bilinen bir ayıbımız, önemli bir eksiğimiz. Çoğumuz diş sağlığımızı, daha da önemlisi bir bütün olarak ağız sağlığımızı yeteri kadar ciddiye almıyoruz. Bu konuda bakın dişhekimi Emre Aksu ne diyor?
#İzmirDünya henüz koronavirüs salgınını kontrol altına almayı başaramamışken Çin'den gelen bir haber herkesin yüreğini ağzına getirdi. Çin'in başkenti Pekin'de hayatını kaybeden bir adamda "Monkey B" (BV) virüsüne rastlandı. Hayatını kaybeden kişi, Çin'de bu virüsten kaynaklanan ilk ölüm olarak kayıtlara geçerken 'Yeni bir salgın mı başlıyor?' paniği yarattı.
#ÇinSon dakika haberi... Çin'in başkenti Pekin'de 53 yaşındaki erkek veterinerin "Monkey B" (BV) virüsü nedeniyle hayatını kaybetmesiyle virüs kaynaklı ilk ölümün gerçekleştiği bildirildi. Hayatını kaybeden veterinerin, mart başında ölmüş iki maymunu inceledikten sonra virüse yakalandığı belirtildi.
#ÇinOmurga adı verilen yapı, insan iskeletinin temelini oluşturan büyük öneme sahip bir yapıdır. Bu yapının kendisine has olan ve farklı isimlerle anılan bölümleri bulunmaktadır. Sizin için Vertebra nedir, ne işe yarar? Servikal, Lomber vertebra neresi? Vertebra kaç tanedir sorularını yanıtladık.
#Vertebra Nedir Ne İşe Yarar?Koronavirüsle mücedele kapsamında Türkiye'de yapılan toplam aşı sayısı 25 milyon 750 bini aştı. Doç. Dr. Nejat Altıntaş, koronavirüs salgınındaki aşılamada uykunun çok önemli olduğunu belirterek, "Koronavirüs aşısı oldunuz ama düzgün uyumadınız, 6 saatin altında uyudunuz. Sizde oluşacak antikor seviyesi yüzde 50'nin daha altındadır. O zaman uykunun en büyük faydası uyumak sizin korona yenmenizi sebep olur. Aksi takdirde vücudunuzda savunma hücreleri oluşamaz, virüsle savaşınız da yarı yarıya azalmış olur. Bunun için aşı ve sonrası en az 6 saat uyumak önemli" şeklinde konuştu.
#KoronavirüsBurun çevresindeki kemiklerin içerisinde yer alan hava boşluklarına ‘sinüs’ deniyor. Sinüslerde başta iltihaplanma olmak üzere pek çok sorun oluşabiliyor, üstelik bunlar toplumda hayli yaygın görülüyor. Sinüs hastalıklarının ameliyatlı tedavisinde ise en güncel teknik olan endoskopik sinüs cerrahisi kullanılıyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, “Navigasyon teknolojisi sayesinde endoskopik sinüs cerrahisi artık çok daha konforlu bir şekilde yapılıyor” diyor.
#İzmirMultipl Skleroz ya da kısaca MS, genellikle 20-40 yaşları arasında ortaya çıkıyor. Ataklar şeklinde devam eden bu hastalık kadınlarda ise iki kat fazla görülüyor. Peki MS’in belirtileri neler? Nasıl tedavi edilir? Tüm merak edilenleri Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aksel Siva ile Dr. Sevda Diker açıkladı.
#MsBebeklerde baş çevresi büyüklüğü beyin gelişiminde birtakım problemlerin görüldüğünün işareti olabilir. Peki, bebeklerde doğru baş ölçümü nasıl yapılır, bebeklerde baş ölçümünün önemi nedir, bebeğin kafarı normalden büyükse hangi sorunlar görülebilir? Uzmanlardan öğrendik…
#BebekÇocukluk çağı beyin tümörleri hakkında bilgiler veren Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Nazlı Çakıcı, "Küçük çocuklarda baş çevresinde artış, bıngıldakta şişme, kusma, huzursuzluk ve göz bebeklerinin aşağıya bakması gibi bulgular görülebilir" dedi.
#Op. Dr. Nazlı Çakıcı