Güncelleme Tarihi:
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, sinüs hastalıklarının ameliyatla tedavisinde kullanılan en güncel tekniğin endoskopik sinüs cerrahisi olduğunu söyledi: “Endoskopik sinüs cerrahisi sırasında dışarıdan herhangi bir kesi yapılmaz. Sinüslerdeki patolojilere burun deliklerine yerleştirilen ve detaylı görüntü sunan endoskoplar ve bazı aletlerle müdahale edilir. Endoskopik sinüs cerrahisi başta kronik sinüs iltihapları olmak üzere sinüs tümörleri, travmaya bağlı göz çukuru hasarları, beyin omurilik sıvısı kaçakları, görme siniri basısı gibi durumların tedavisinde kullanılır.”
AMELİYATTA
HATAYA YER YOK
Sinüslerin bulunduğu bölgelerin dar, anatomisinin karmaşık olduğunu dile getiren Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, “Sinüsler; beyin, gözler, görme sinirleri, gözyaşı kanalları, şah damarları gibi önemli organlara komşudur. Bu yüzden ameliyatta hataya yer yoktur. Endoskopik sinüs cerrahisi, bu anlamda hekime büyük avantaj sağlar” dedi. Dr. Yıldırım, endoskopik sinüs cerrahisinde en yenilikçi çözüm olarak “navigasyon”u gösterdi. Hem hastaların daha sağlıklı bir şekilde hayata devam edebilmeleri hem de bu yeni yöntemle gerçekleştirebilecek ameliyatlar için Türkiye’nin bir çok yerine eğitim için giden Yıldırım; “ Endoskopik sinüs cerrahisinde navigasyon teknolojisini öğretebilmek adına ve bu alanda deneyimli doktorların yetişmesi için hekim arkadaşlarımla birlikte ciddi çaba gösteriyoruz. Her ay programlarımızın el verdiği sürece Türkiye’nin farklı illerinde ki hekimlerle bir araya geliyoruz. Bu ay İzmir’den davet aldık. Sonuçta yetiştirdiğiniz kişi bu ülke için katma değerdir. Mutlaka birilerine faydası olacaktır. Farklı hastanelerde gerçekleştirilen birçok ameliyata katıldığına dikkati çeken Yıldırım, "Meslektaşlarıma destek için hep gittim. Özellikli ameliyatlarda yanlarında olmamızı istiyorlar, biz de seve seve geliriz diyoruz ve gidiyoruz. Mayıs ayında İzmir’de olacağız. Bizlerle buluşmak isteyen meslektaşlarımızla buluşmaktan mutluluk duyarız” şeklinde ifade etti.
KRİTİK ORGANLARA ZARAR
VERİLMESİNİN ÖNÜNE GEÇİYOR
Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, endoskopik sinüs cerrahisinde kullanılan navigasyon teknolojisi hakkında şu bilgileri verdi: “Endoskopik sinüs ameliyatları, çevresinde gözler, beyin, şah damarları gibi kritik yapılar bulunan bir bölgede uygulanıyor. Ancak ameliyat sırasında sinüs anatomisi tam olarak değerlendirilemediğinden, operasyonda çeşitli problemler ortaya çıkıyordu. Bu nedenle daha önce beyin cerrahisi alanında uygulanan cerrahi navigasyon teknolojisi (bilgisayar destekli cerrahi) endoskopik sinüs ameliyatlarında da kullanılacak şekilde geliştirildi. Cerrahi navigasyonda; endoskopik sinüs ameliyatlarında kullanılan cerrahi aygıtların sinüs içindeki yerleri, özel bir cihaz ve yazılım yardımıyla gerçek zamanlı olarak ve çok düşük yanılma payıyla takip edilebiliyor. Bu teknolojiyle kritik yapı ve organlara zarar vermeden hastalık hassas bir şekilde temizlenebiliyor.”
HEKİME ÜÇ BOYUTLU
YOL HARİTASI SUNUYOR
Dr. Yıldırım, navigasyonun avantajlarını ise şöyle sıraladı: “Cerrahi navigasyon, ameliyatın hem daha hassas şekilde yapılmasını sağlıyor hem de süresini kısaltıyor. Hekime üç boyutlu bir yol haritası sunarak güç bölgelere güvenli şekilde ulaşılmasını mümkün kılıyor. Komplikasyon ihtimalini önemli ölçüde azaltıyor. Ameliyatın başarı oranını artırıyor, istenmeyen problemlerin oluşma riskini azaltıyor. Özetle navigasyon teknolojisi, ameliyatlarda büyük güvenlik sağlıyor.”