Vize başvuru firmasının ismini kullanarak 2 bin 12 kişiden 100 milyon liralık vurgun yapan çeteye operasyon düzenlendi. İzmir merkezli 7 ayrı ilde yapılan operasyonlarda 70 kişi gözaltına alındı. CNN TÜRK İstihbarat Haber Müdürü Nihat Uludağ, bu operasyonlarla ilgili çarpıcı detayları canlı yayında paylaştı. Uludağ, "Müthiş bir çete. Şu dönemde vize alamayan vatandaşları hedef alan bir çete. Uyanıkça bir şey yapmışlar ve Fethiye'de ultra lüks bir villa kiralamışlar ve merdiven altı santral oluşturmuşlar, çalışanları da villaya kapatmışlar. Burada binlerce kişiden yüz milyon liralık vurgun yapmışlar." ifadelerini kullandı.
#DolandırıcılıkTürkiye’de son yıllarda banka dolandırıcılıklarının artması, özellikle dijitalleşmenin hız kazandığı bir dönemde büyük bir endişe kaynağı haline geldi. Hacker’ların tüketicilerin banka hesaplarına erişerek hesapları boşaltması, limitleri yükseltmesi ve habersiz kredi çekmesi, bireyleri finansal olarak zor durumda bırakıyor. Peki siber korsanlar bunu nasıl başarıyor? Kullanıcılar nerede hata yapıyor? Hangi önlemleri almak gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikDolandırıcılar internette, sokakta kol geziyor. Telefonlarımız hiç susmuyor, bilmediğimiz numaralardan birileri arayıp bizi bir şeylere ikna etmeye çalışıyor. ‘Fırsatlar’, ‘kârlı yatırımlar’ gırla gidiyor! Haberler dolandırılan insanların hikâyeleriyle dolu. İzlerken “Ama bu da yapılmaz ki” diyoruz. Fakat inanın öyle yöntemler uyguluyor ki dolandırıcılar, bir anda kendinizi paranızı kaptırmış halde buluyorsunuz. Nereden mi biliyorum, çünkü ben de dolandırıldım! Yaşadığım şoku atlatır atlatmaz da işin uzmanlarına kendimizi nasıl koruyacağımızı sordum.
#Necla BayraktarSiber suçlar tüm dünyada kişiler, kuruluşlar ve devletler için risk oluşturmaya devam ediyor. Teknoloji günden güne geliştikçe de dolandırıcıların yöntemleri değişiyor. Bazı siber güvenlik firmalarının raporlarına göre 2023'te gerçekleşen saldırılar, bir önceki yıla göre yüzde 30’luk artış gösterdi. Uzmanlar ise oranın 2024’te daha da artacağı konusunda uyarıyor. Daily Mail de bu doğrultuda 2024’te dikkat edilmesi gereken beş dolandırıcılık yöntemine dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Ali Murat Kırık, bu yöntemleri ve alınacak önlemleri hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#TeknolojiÇevrimiçi alışveriş siteleri Kasım ayında peş peşe indirim ve kampanyalar yapıyor. Özellikle ayın son haftasında alışverişlerde büyük artışlar yaşanıyor. Ancak yılın bu zamanında dolandırıcılık girişimleri de ikiye hatta üçe katlanıyor. Organize suç çetelerinin eş güdümlü saldırıları nedeniyle her yıl 100 milyonlarca lira yılın bu zamanında dolandırıcılara kaptırılıyor. Peki nelere dikkat etmek gerekiyor? Dolandırıcılar tüketicileri hangi oyunlarla tuzağa düşürüyor? Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan ile bu sorulara cevap aradık.
#Siber Güvenlikİnternet üzerinden yapılan alışverişler öyle bir noktaya ulaştı ki, büyük çoğunluğumuz hemen her ihtiyacımızı e-ticaret siteleri üzerinden karşılar olduk. Kişisel banka bilgilerinin yoğun olarak paylaşıldığı yerlerde kredi kartı dolandırıcılıkları da hızla artıyor. Peki ama kendimizi güvende tutmak mümkün mü? Uzmanlar yanıtladı...
#Kredi Kartı DolandırıcılığıKripto para piyasasını yakından takip eden birçok kullanıcının aşina olduğu Binance piyasası, son günlerde önemli bir sorun ile karşı karşıya kaldı. Esnaf Odası adı ile pek çok kişiye gönderilen Binance mesajı, kullanıcılarda tedirginliğe sebep oldu. Gönderilen bu mesaj, uzmanların sık sık vurguda bulunduğu kimlik avı dolandırıcılığı ve oltalama sistemini akıllara getirdi. İşte, Esnaf Odası adı ile gönderilen Binance mesajı hakkında detaylı bilgiler
#BinancePandeminin de etkisiyle ilişkiler flört uygulamaları üzerine taşındı. Geçtiğimiz günlerde bir platformda yayınlanan belgesel diziyle işin korkunç boyutu da yeniden gözler önüne serildi: Flört dolandırıcılığı... Peki flört uygulamaları nasıl güvenli kullanılır, dolandırıcılığa karşı neler yapılır... Uzmanlar Hurriyet.com.tr için yanıtladı.
#Flört UygulamasıCumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi geçtiğimiz günlerde sosyal medya kanalları üzerinden en çok kullanılan dolandırıcılık yöntemlerini paylaştı. İşte aralarında kredi tuzağı, kripto varlık yatırım dolandırıcılığı, sahte kurum hesapları, sahte arkadaş dolandırıcılığı, ödül dolandırıcılığı, ücretli üyelik dolandırıcılığı, sahte sosyal medya e-postaları ve düşük fiyatlı satış dolandırıcılığının da yer aldığı tuzaklardan kurtulma yöntemleri...
#Sosyal MedyaTüm dünyada yarın efsane cuma ancak tüm hafta indirimler de devam ediyor. Kimi şirket efsane cuma öncesi indirime başlarken, kimi sonrasını 'Siber Pazartesi' ile bağlayarak indirimlere devam etmeyi tercih ediyor. Ancak alışverişin bu kadar ön planda olduğu bu günler aynı zamanda dolandırıcılar için de fırsat haline geliyor. Uzmanlar dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı.
#AlışverişKasım ayı festivalleri devam ederken birçok sosyal medya fenomeni alışveriş sitelerinden link vermeye uygun fiyatlı olarak gördükleri ve liste yaptıkları ürünleri takipçileriyle paylaşmaya başladı. Ancak yapılan link paylaşımı masum bir durum mu yoksa dolandırıcılığa dönüşebilir bir tehlike mi? İşte detaylar...
#Alışveriş FestivaliSiber suçlar alanında tüm yaratıcılığını kullanan hackerler, şirketlerin ve çalışanların başına iş açmaya devam ediyor. Araştırmalara göre dolandırıcılık kayıpları 2020'de 56 milyar dolara yükselirken, kimlik dolandırıcılığı saldırıları bu maliyetin 43 milyar dolarını oluşturdu. Bu yıl farklı dolandırıcılık türleriyle karşılaşılabileceğine dikkat çeken siber güvenlik uzmanı Serap Günal, 1 Nisan Şaka Günü’nde kandırılmak ve ciddi maddi zararlar yaşamak istemeyen şirketlere 5 ipucu veriyor.
#Serap GünalSiber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Soruşturma Şube Müdürü Erden Şahin: - "Bedava peynir sadece fare kapanında olur. Başka herhangi bir yerde olmaz. Bir hizmet veya bir mal karşılığının çok altında bir fiyata satılıyorsa mutlaka iki defa düşünmeleri lazım. Kimse kimseye bedava hizmet ya da mal sunmaz" dedi.
#EmniyetTürkiye'de kullanıcılar “3.000 TL Pandemi Desteği” vaadiyle hackerler tarafından avlanıyor. Pandeminin 1. yılına yaklaşılan bu günlerde Türk kullanıcıların Türkçe yalan içeriklerle hackerler tarafından oltalandığını belirten siber güvenlik uzmanı Yusuf Evmez, Turkey Dog olarak ortaya çıkan bu atak türüne karşı internet kullanıcılarını uyarıyor.
#HackerSağlık Bakanlığı, koronavirüs aşısı CoronaVac'ın yaygın uygulamasına 14 Ocak'ta başladı. İlk olarak sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlanan aşı, 19 Ocak itibarıyla 1 milyona yakın kişiye yapıldı. Aşının, belirlenen öncelik sırasına göre yapıldığını ancak siber suçluların ise, vatandaşları kandırmak için “Aşı Sıranız Geldi” SMS’leri gibi bir dizi dolandırıcılık yöntemi uyguladığını belirten uzmanlar, aşı sırasını öğrenmek isteyenlere her zaman turkiye.gov.tr, www.covid19asi.saglik.gov.tr ve enabiz.gov.tr gibi resmi bağlantılardan bilgi alarak işlem yaptığınızdan emin olun uyarısında bulunuyor.
#Alev AkkoyunluDünya çapında her yıl Ekim ayı, Siber Güvenlik Farkıdalık Ayı olarak kutlanıyor. Bu yıl koronavirüs nedeniyle internet kullanımının, dolayısıyla dijital hedef sayısının artmasıyla siber dolandırıcılık da artış gösterdi. Siber güvenlik uzmanları, Siber Güvenlik Farkındalık Ayı için online mecralarda karşılaşılabilecek siber dolandırıcılık yöntemlerini sıralayarak kullanıcıları uyarıyor.
#DolandırıcılıkPandemiyle birlikte artan online alışverişlerde fraud’a (sahtecilik) karşı dikkat edilmesi büyük önem taşıyor. Haziran sonu itibarıyla Türkiye'de 71,9 milyon adet kredi kartı, 172,9 milyon adet banka kartı bulunuyor. Kredi kartıyla işlem yapan tüketicilerin ve işletmelerin sahtecilik olaylarına karşı bir dizi önlem alması ve güçlü altyapıya sahip, güvenilir ödeme yöntemlerini tercih etmeleri gerekiyor.
#Kredi KartıAğ güvenliği ve zekası, güvenli Wi-Fi ve çok faktörlü kimlik doğrulamanın önde gelen küresel sağlayıcısı WatchGuard’ın 2020 1. Çeyrek İnternet Güvenliği Raporu yayımlandı. Raporda, kötü amaçlı yazılımların 3’te 2’sinin şifreli olduğu ve HTTPS denetimi gerçekleşmeden görünemediği belirtilirken ilk çeyrekte ön plana çıkan 6 önemli bulguyu da kullanıcılarıyla paylaştı.
#HackerSalgın döneminde, bireylere ve şirketlere yönelik siber saldırılar başladı. Koronavirüs, COVID-19 gibi kelimelerin geçtiği zararlı içerik barındıran internet sitelerinin sayısı arttı. Korsanlar, sosyal medya reklamları, SMS ve elektronik postaları kullanarak kişisel bilgileri çalıyor. Uzmanlar, gerekli önlemlerin alınmasının yanı sıra siber güvenlik sigortasının da yapılmasını öneriyor.
#YAZAR