MasterChef eleme adayları oynanan dokunulmazlık oyununun ardından belli oldu. 2 Aralık'ta ekranlara gelen heyecan dolu yarışma programı MasterChef Türkiye'nin 126. bölümünde, kırmızı takım ve mavi takım haftanın son dokunulmazlık oyununu Alanya’da oynadı. Yöresel yemeklerin yapıldığı gecede konukların tadımı ile dokunulmazlık oyununu mavi takım kazanırken, bireysel dokunulmazlığı elde eden Dilara 5. eleme adayını belirledi. Zorlu gecede yarışmacıların yaptığı öküz helvası ise en çok dikkat çeken yemek oldu. Peki, MasterChef'te eleme potasında kimler girdi? İşte, MasterChef eleme adayları.
#MasterchefAntalya'nın Alanya ilçesinin yöresel tatlılarından öküz helvası ilginç isminin yanı sıra ceza içeren hikayesiyle de dikkat çekiyor. Öküz helvası nam-ı diğer öksüz helvası, çocuklarına yedirecek bir şey bulamayan bir annenin evdeki son malzemelerle hazırladığı rivayet edilen bir helvadır. Adı zamanla değişime uğramış öksüz helvası zamanla öküz helvası adına dönüşmüştür. Peki, Öküz (öksüz) helvası nedir, nasıl yapılır? İşte yerken cezası olan öküz helvasının hikayesi...
#ÖküzEski kuşakların ‘Nerede o eski Ramazanlar’ diye iç geçirdiği Ramazan geleneklerinin bazıları yaşatılırken, bazıları ise unutulmaya yüz tuttu. Başkent’in köylerinde geçmişi yüzyıllara dayanan Ramazan geleneklerinin arasında, arife gününde pişirilen ‘öküz helvası’, çocukların sokaklarda bağırarak söylediği tekerlemeler, ‘ferfene’ geceleri ve ‘konak’ yemekleri yer alıyor.
Kazakistan’ın güney eyaletlerinden ve Türklerin manevi başkenti ilan edilen Türkistan’daydım geçen hafta. Kim duysa “Orası bir ülke değil miydi” dese de Türkistan bir ülkeden de fazlası. Farabi’den Uluğ Bey’e biliminsanlarının, Cengiz Han’dan Timurlenk’e imparatorların ayak izlerini takip ederken heyecanlandıran, Hoca Ahmet Yesevi’nin maneviyatıyla huzur veren bir coğrafya. İşte, kısa ama dolu dolu bir Türkistan turundan kalanlar...
#Kazakistan