İlk haberini henüz 16-17 yaşlarında memleketi Çorlu’da yerel gazeteye yazmış. İlk mitingini 14 yaşında izlemiş. 29 yılı Cumhuriyet’te, 30 yılı Hürriyet’te hangi pozisyonda görev yaptıysa yapsın, Anadolu’dan yurt haberlerinden hiç kopmamış… Meslekte 60 yılı geride bıraksa da halen yerinde duramıyor, ‘deli fişek’ bir muhabir heyecanı taşıyor! Gazeteci, yazar Yalçın Bayer ile eski albümleri karıştırdık.
#Yalçın BayerGazeteci büyüğümüz Sami Karaören’in ölüm haberini arkadaşımız Fikret Dağlıoğlu’ndan aldık. Daha sonra Sami abinin mimar oğlu Mehmet Karaören’le konuştuk, uzun yıllar çektiği müzmin hastalığı üzerine dertlendik. Annesi Mehcure Hanım ve kız kardeşi Mine’nin vefatları bizleri eskilere götürdü. Kendisine Sami abinin Cumhuriyet’e nasıl geldiğini anlattım.
#Sami KaraörenKültürel değerler üretmek, kültürel bağlarla genetik kodlarla birlikte yürüyor ve kültür endüstrileri de yaşam kalitesinin artmasına ve üretim kalitesinin yükselmesine doğru algoritmik bir şekilde yükseliyor. Küresel kültür endüstrilerinin ekonomiye katkısı bilinenin çok ötesinde.
#DÖSİMMÇocukluk hayali diplomatlıktı, olmadı. O da tercüman rehberlik yaptı; dışarıya gitmek yerine gelen yabancıların kültür elçisi oldu. Mimari okudu... Ancak ilk kez Şayeste Sokak’ta gördüğü ve ilk görüşte aşık olduğu sinema onun kaderiydi. Öyle ki daha 12 yaşındayken izlediği tüm filmleri defterine yazıyor, birkaç cümlelik eleştiriler yapıyor ve hatta yıldız veriyordu. Bu tutkusu sayesinde bugün tüm Türkiye onu ‘duayen sinema yazarı’ olarak tanıyor. Atilla Dorsay ile filmi geriye sardık, renkli geçmişine yolculuk yaptık.
#Atilla Dorsay8 Eylül 1985 akşamı genç bir devrimci Sirkeci’den trene biniyordu. Sahte pasaportunda ‘Nejat’ ismi yazıyor ve işçi olarak Almanya’ya gidiyor gibi görünüyordu. Oysa asıl hedefi Moskova’da Marksizm-Leninizm eğitimi almaktı… Macera romanından gibi görünen bu sahne, Türkiye’nin en sevilen polisiye yazarlarından Ahmet Ümit’in hayatından gerçek bir kesit! Ümit, Gaziantep’teki çocukluğunu, yeraltı günlerini ve Moskova’da yazar olmaya nasıl karar verdiğini anlattı.
#GazetehaberleriAtillâ Dorsay... Adı Türkiye’de sinema yazarlığıyla özdeşleşmiş bir isim. Aynı zamanda mimar, rehber, müzik tutkunu, ülke meselelerini dert edinen bir aydın... Dolu dolu yaşanmış 80 yıl... Yeni çıkan anı kitabı ‘Bir Ömürden Seçilmiş Portreler’de çocukken uğradığı tacizden küçük yalanlarına, katıldığı tek esrar partisinden küçük hırsızlıklarına pek çok itiraf ve özeleştiriye yer veriyor. Onlarca özel fotoğrafla zenginleşen kitabı Dorsay’la konuştuk.
#Atillâ DorsayGÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, işadamları Adil Nalbant, Mehmet Ağrikli, güreş ağası Kahraman Kavuk, yeni dönem güreş ağası Mehmet Nalbant’la “Fahri Nalbant Karakucak Güreşleri”ni izlerken, Avrupa Birliği’nin (AB) “Malatya Kayısısı Coğrafi İşaret Tescil Belgesi”ne baktım.
#MalatyaCUMHURİYET gazetesinin temel taşlarından Ali Sirmen’in anıları sonunda kitap oldu. İlhan Selçuk ve Uğur Mumcu ile birlikte Cumhuriyet’in ‘alametifarikası’ sayılan yazarlardan biri olan Ali Sirmen’le, yine eski bir Cumhuriyetçi olan Ümit Aslanbay konuştu. 300 sayfayı aşan nehir söyleşi, geçtiğimiz haziran ayından bu yana süren yaklaşık bir yıllık çabanın ürünü.
#Yalçın Bayer