Obsesif kompülsif bozukluk, son dönemlere dizilere konu olan, aslında ünlü-ünsüz birçok kişinin, hatta bazen farkında bile olmadığı psikolojik rahatsızlıklardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Belki de bu kadar gündeme gelmesi sayesinde pek çok kişi artık, obsesif kompülsif bozukluk nedir, tedavisi var mıdır, nasıl anlaşılır sorularıyla bir uzmana danışmaya karar veriyor. Bu yazımızda obsesif kompülsif bozukluk ile ilgili genel bilgileri derledik. İşte obsesif kompülsif bozukluk ile ilgili merak edilenler…
#OKBObsesif Kompülsif Bozukluk (OKB), obsesyon yani takıntılı düşünceler ve kompülsiyon olarak adlandırılan yineleyici davranışların oluşturduğu bir ruhsal hastalıktır. Obsesif kompülsif bozukluğun 50 kişiden birinde görüldüğünü ancak her takıntıya obsesif kompülsif bozukluk demenin doğru olmadığını belirten Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, hastalıkla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Obsesif Kompülsif BozuklukBazen romantik komedi bazen ise dram gibi birçok konudan senaryoların işlendiği dizilerin bu ara gündeminde gerçek yaşam hikayeleri yer alıyor. Bu konulardan biri olarak ise Obsesif Kompulsif Bozukluk yani ‘’Takıntı Hastalığı’’ karşımıza çıkıyor. Bu problemin dizi senaryolarında işlenmesi, sorunu yaşayan kişilerin çözüm arayışında bir farkındalık yaratmak adına önemli bir adım olduğunu dile getiren Bilinçaltı Uzmanı Lily Lale Yılmaz, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
#Obsesif Kompulsif Bozukluk‘Fırın açık kaldı mı?’ ya da ‘Kapıyı kilitledim mi?’ gibi günlük hayatta çeşitli endişelere, düşüncelere kapılabiliriz. Fakat bu durumun sık sık görülmesi ise bir sorunun habercisi olabilir. Son yıllarda görülme sıklığı oldukça fazla artan Obsesif-kompulsif bozukluk (OKB), kişilerin isteği dışında ortaya çıkan tekrarlayan ve rahatsızlık verici düşünce ve davranışlar olarak tanımlanıyor. Peki, bu durum hayatımızı nasıl etkiliyor? Bilinçaltı Uzmanı Lily Lale Yılmaz anlatıyor.
#Obsesif Kompulsif BozuklukABD, Rhode Island'da yaşayan 21 yaşındaki Scarlet Kaitlin Wallen'ın sürekli genital uyarılma bozukluğu (PGAD) var ve bu da genital bölgesinde durmaksızın acı veren bir yanma hissine neden oluyor. Hastaların çoğu tipik olarak cinsel uyarılma hissi duyarken, Scarlet’in durumu çok acı verici.
#Sürekli Genital Uyarılma Bozukluğu21 yaşındaki genç bir kadın, altı yaşından beri dünya nüfusunun sadece yüzde birinde görülen bir hastalıkla mücadele ediyor. 2001 yılında tanımlanan ve genellikle kadınlarda görülen bu ilginç hastalık, günlük hayatı alt üst ediyor, sadece fiziksel değil psikolojik olarak da yıkıma sürükleyebiliyor
#PGADBüyük üzüntüleri, özellikle de aşk acısını tarif ederken kullandığımız “kırık kalp” tabiri gerçekte fiziksel karşılığı olan bir durum. Bilim insanları kişilerin yaşanan bu tür büyük üzüntülerin ardından gerçekten de yaşadıkları üzüntüyle hastalanabileceğini kanıtlayan çalışmalara imza attılar…
#Helen FlanaganBursa’da teyzesi Kamuran Pınar tarafından 1 yıl boyunca çöp evin bir odasında tutulan ve o evden perişan halde çıkarılan 9 yaşındaki Cem’in hastanedeki ilk sözü, “İlk kez çok iyi insanlar gördüm” oldu. Bu cümle bana öylesine dokundu ki... Sadece 9 yıldır şu hayatta olan bir çocuğun ilk kez mutlu olması çocuğu aramayan devlet kurumlarından tutun, ‘Nerede bu çocuk?’ diye sorgulamayan komşularına kadar hepimize dert olsun! Cem ne kadar zamanda iyileşir? Süreç nasıl devam edecek? Onu eve kapatan teyzesi ‘hasta mı?’ yoksa ‘cani mi?’ Ceza alır mı? Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi öğretim üyesi, psikiyatrist Prof. Dr. Fatih Öncü ile değerlendirdik.
#BursaBağımlılıklar insan sağlığı için en büyük sorunlardan biri. Özellikle de sigara bağımlılığı... Ancak bilim insanları sigara tiryakiliğini bitirmeye çok yakın. Hem de hiç tahmin edilmeyen bir yöntemle...
#Bağımlılık TedavisiEstetik operasyonlarının gün geçtikçe popülerlik kazandığı ve kolaylaştığı son yıllarda, bu durumun olumsuz bir sonucu olarak beden dismorfik bozukluğu denilen ruhsal problemler de boy göstermeye başladı. Peki estetiği bu denli olumsuzlaştıran beden dismorfik bozukluğu nedir, nasıl geçer? İşte beden dismorfik bozukluğu belirtileri ve merak edilenler...
#Beden Dismorfik BozukluğuOKB'nin nedenlerinin tam bir açıklaması yoktur. Bununla birlikte, genetik ve çevresel parametrelerin bir karışımından kaynaklandığı varsayılmaktadır. Biyolojik etkiler ve çevresel veya edinilmiş alışkanlıklar diğer parametreleri içerebilir. Peki, Obsesif Kompulsif Bozukluk nedir tüm detayları ile derledik.
#Obsesif KompulsifPsikolojik açıdan en rahatsız edici sorunlar arasında obsesif kompulsif bozukluk gelmektedir. Özellikle günümüzde pek çok kişinin yaşadığı ciddi rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Peki obsesif kompülsif bozukluk nedir, nasıl geçer? Obsesif kompülsif bozukluk ve nefes darlığı nasıl atlatılır tüm detayları ile derledik.
#Obsesif Kompülsif BozuklukGeçtiğimiz günlerde Seda Sayan'ın programına katılan ve 23 yıl önce hamileyken canı toprak çektiğini söyleyen kadın, o günden sonra her gün 2 kiloya yakın moloz yediğini açıklayarak şaşkınlığa neden olmuştu. Hamile olduğu dönemde camdan dışarı bakarken canının toprak çektiğini ifade eden genç kadın, zorlandığı için dışarı çıkamadığını ve bu süreçte evde parke altındaki kum ve betonları sökerek yediğini aktardı. Bu durumun hangi hastalığın belirtileri olduğu merak konusu olurken, tedavisi ve ne eksikliği sonucu meydana geldiği de araştırılmaya başlandı. Tıpta pika sendromu denilen toprak, kil, tebeşir vb. yeme alışkanlığı nedir, kimlerde görülür, tedavisi var mıdır? İşte, uzmanından pika sendromu ile ilgili tüm merak edilenlerin yanıtları...
#Pika SendromuTourette sendromu, bedensel ve sesli tiklerin bir arada bulunduğu bir hastalıktır. Son günlerde adını sıkça duyduğumu Tourette (Tured) sendromu pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki Tourette sendromu nedir? İşte Tourette sendromu hakkında bazı bilgiler.
#Tourette SendromuDünya yıldızlarının yanı sıra Türkiye’de de ünlü isimlerin uyguladığı bir tür 'hafıza sildirme tekniği' olan TMU (Transkranyal Manyetik Uyarım), son zamanlarda gündemde en çok merak edilenler arasında yer alıyor. Peki TMU tedavisi nedir? TMU tedavisi ile ilgili merak edilenler uzman yorumuyla haberimizde.
#Tmu Tedavi YöntemleriHastalık tespit edilen beyin bölgesine manyetik frekans verilerek o bölgenin elektrik iletimini ve hormon aktivitesi düzenleyen TMS tedavisi Elazığ’da da uygulanmaya başlandı. Sigara, alkol gibi bağımlılıkların yanı sıra felç, parkinson ve kulak çınlaması gibi hastalıklarda da da tedavinin etkin olduğu bildirildi.
#SağlıkObsesif kompulsif bozukluk hastalığı Masumlar Apartmanı dizisiyle beraber merak konusu oldu. Dizide Safiye karakterindeki bir kadının sürekli temizlik yapması ve temizlik krizlerine girmesi dikkat çekerken, halk arasında takıntı hastalığı olarak da bilinen Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) belirtileri gündeme geldi. Mantıksız ve rahatsız edici tekrarlayan düşünce, davranışlar ise obsesif kompulsif bozukluk (OKB) durumunu ortaya çıkarıyor. Peki, Masumlar Apartmanı Safiye’nin hastalığı nedir? İşte, Obsesif kompulsif bozuklukla ilgili bilgiler.
#Masumlar Apartmanı SafiyeAcaba ütünün fişini çektim mi? Duaları üç kez okumazsam kabul olmaz, Kara kedi gördüm hemen saçımı çekmeliyim, Ellerimi sürekli yıkamazsam mikrop kaparım, Kapıyı kilitledim mi? gibi cümlelere hepimizin aşinalığı vardır. Hemen herkesten sıklıkla duyarız bu cümleleri. Peki bu cümlelerin birer hastalık belirtisi olduğunu biliyor muydunuz?
#Obsesif Kompulsif BozuklukTMS ya da TMU olarak bilinen Transkraniyal Manyetik Uyarı tedavisi, son günlerin araştırılan konuları arasında yer alıyor. Hafıza sildirme yöntemi olarak kullanılan TMS, bazı yöntemlerle gerçekleştirilebiliyor. Peki, TMS tedavisi nedir ve nasıl yapılıyor? İşte, TMS tedavisi hakkında tüm detaylar
#TmsÇocuğunuz hasta olmadığı halde sık sık burnunu mu çekiyor? Ya da bu aralar çok sık gözlerini kırptığını mı fark ettiniz? Bu hareketler çocuğunuzda tik bozukluğu olduğu anlamına geliyor olabilir. Ancak bu hareketlerin tik olup olmadığına ve bu konuda neler yapmanız gerektiğine karar vermeden önce tik ne demek, ne şekilde görülür, sebepleri nelerdir iyice araştırmak gereklidir.
#Tik