Obezite ya da bilinen adıyla şişmanlık, değişen çevresel şartlara ve gıda tüketimindeki değişikliklere bağlı olarak oranı hızla artmakta olan bir sorun haline gelmiştir. Morbid obezite tanımlaması kilonun, boyun karesine bölünmesi ile hesaplanan ve vücut kitle indeksi denen matematiksel bir değerle belirlenmektedir. Bu hesaba göre vücut kitle indeksinin 40 kg/m2 ve üzerinde olması ya da 35 kg/m2 ve üzerinde olup şeker hastalığı, hipertansiyon gibi eşlik eden hastalıkların bulunması morbid obezite olarak tanımlanır.
#OboziteTÜRKİYE’de bilimin gelişememesinin nedeni ekonomik değil” diyen Prof Dr. Hotamışlıgil, başından geçen ilginç bir olayı anlattı: “Türkiye’de bilimsel ekosistem oluşmuyor çünkü üniversite içinde bir hiyerarşinin parçası olarak çalışıyorlar. YÖK, bir özel üniversitenin mütevelli heyetine girebilmem için beni 6 ay inceledi. İlkokul diplomamı istedi. Ara ki bulasın... Bulamadım, zar zor ilkokulu da bitirdiğimizi kabul ettirdik. Yani bürokrasi, hiyerarşi bu durumda...”
“TÜRKİYE’de bilimin gelişememesinin nedeni ekonomik değil” diyen Prof Dr. Gökhan Hotamışlıgil, başından geçen ilginç bir olayı anlattı: “YÖK, bir özel üniversitenin mütevelli heyetine girebilmem için beni 6 ay inceledi. İlkokul diplomamı istedi. Ara ki bulasın... Bulamadım, zar zor ilkokulu da bitirdiğimizi kabul ettirdik. Yani Türkiye’de bürokrasi, hiyerarşi bu durumda...”
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sevin Altınkaynak, sistemik ve metabolik hastalık obezitenin sadece şişmanlık olmadığını, diyabeti, hipertansiyonu, kardiyovasküler, kas iskelet sistemi hastalıkları ve kanseri beraberinde getirdiğini söyledi.