ÇOCUK ve gençlerde dengesiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkan sağlık sorunlarından biri olan obezite; genel olarak enerji alımının enerji tüketiminden fazla olduğu durumlarda, yağ dokusunun artmasıyla ortaya çıkan klinik bir durum olarak tanımlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü obeziteyi “Sağlığı bozacak ölçüde yağ dokusunda anormal veya aşırı miktarda yağ birikmesi” olarak tanımlamıştır. Obeziteyi değerlendirirken vücuttaki yağ dokusu ile yağsız dokunun oranlarının bilinmesi de önemlidir. Dr.Behçet uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Hastanesi Başhekimi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Behzat Özkan konu ile ilgili şunları anlattı.
#1Fast Food zincirlerinin “oyuncaklı çocuk menüleri” tehlike saçmaya devam ediyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali Kağan Gökakın, “Türkiye’de çocuklarda obezite salgınının daha da artması fast food türü beslenmeden kaynaklanıyor.Anne ve babalar ödül olarak çocuklarına hamburger, hot dog gibi fast food yiyecekler almaya devam ederlerse, onların gelecekte kalp krizi riskine, kanser gibi ölümcül hastalıklara kapılmalarına ön ayak olmuş olacaklar. Verdikleri ödül cezaya dönüyecek” dedi.
#Fast FoodÜlkemizde olduğu gibi genç ve çocuk nüfus oranının yüksek olduğu ülkelerde çocuk sağlığı ile ilgili sorunlar ve bunların çözümüne yönelik çalışmalar sağlık sisteminin tüm basamaklarında büyük öneme sahiptir. Çocuk sağlığının korunması, hastalıklarının tedavisi için yapılan çalışmalar ailelerin ve dolayısı ile toplum sağlığının iyileşmesi ve toplumsal gelişiminin sağlanması için de en önemli araçlardan birisidir. Çocuk sağlığı ve hastalıkları çok geniş ve kendi içinde bazı farklılıklar gösteren bir hizmet alanı olarak değerlendirilebilir.
#SağlıkGünümüzde birçok çocuk hareketsiz bir yaşam sürüyor ve bu durum obez çocuk ve ileride obez yetişkin olma risklerini artırıyor. Çocuğunuzun yüksek enerjisinin neden olduğu hareketlilik durumunu baskılamak yerine bu enerjiyi egzersiz, oyun gibi aktivitelerle dışarı atmasına destek olmalısınız. Bununla ilgili olarak diğer önemli konu da beslenme… Enerjik bir çocuğunuz varsa, beslenmesinde nelere dikkat edilmeli? Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#ÇocukTürkiye'de olduğu gibi genç ve çocuk nüfus oranının yüksek olduğu ülkelerde çocuk sağlığı ile ilgili sorunlar ve bunların çözümüne yönelik çalışmalar büyük önem taşıyor. Çocuk sağlığının korunması, hastalıklarının tedavisi için yapılan çalışmaların toplum sağlığının iyileşmesindeki en önemli basamaklardan biri olduğunu ifade eden uzmanlar, ailelere önemli uyarılarda bulundu.
#ÇocukTürkiye'de olduğu gibi genç ve çocuk nüfus oranının yüksek olduğu ülkelerde çocuk sağlığı ile ilgili sorunlar ve bunların çözümüne yönelik çalışmalar büyük önem taşıyor. Çocuk sağlığının korunması, hastalıklarının tedavisi için yapılan çalışmaların toplum sağlığının iyileşmesindeki en önemli basamaklardan biri olduğunu ifade eden uzmanlar, ailelere önemli uyarılarda bulundu.
#Medicana International Ankara HastanesiDünyayı kasıp kavuran koronovirüs salgınına yakalanmamak için bağışıklık sisteminin güçlü tutulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Gürhan Raif Çiftçioğlu, probiyotik yönünden zengin beslenilmesi uyarısında bulundu, "Haftada bir ya da belli periyotlar halinde kefir, her gün 1 kâse yoğurt tüketmenizde fayda var. Bağışıklığınızı güçlendirmek için turşu ve bunun yanında fermente et ürünleri de tüketebilirsiniz" dedi.
#Koronovirüsİnsülin direnci nedir? İnsülin direnci nasıl anlaşılır?İnsülin direnci belirtileri nedir? İnsülin direncine karşı nasıl önlem alınır? İnsülin direnci nasıl kırılır? İnsülin direnci olanlar nasıl beslenmeli? İnsülin direnci kilo yapar mı? Kilo insülin direncine neden olur mu? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşegül Navdar insülin direnci ile ilgili tüm detayları sizler için anlatıyor.
#İnsülin DirenciYaz mevsiminin gelmesiyle birlikte zayıflama maratonu da başladı. Sıkı diyetler, temposu arttırılan egzersizlere rağmen bir türlü kilo veremeyenlerin sayısı ise azımsanmayacak kadar fazla… Önlenemeyen kiloların ve dünyanın giderek şişmanlamasının altında yatan esas sebep ise insülin direncidir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşegül Navdar insülin direnci ile ilgili tüm detayları sizler için anlatıyor.
#İnsilun Direnci Nasıl Tedavi EdilirBahar ayları özellikle kadınların yaz sezonuna hazırlandığı, fazla kilolarından kurtulmaya çalıştığı kısacası sıkı diyetlerin yapıldığı bir dönemdir. Kış boyunca yavaşlayan metabolizma nedeniyle alınan kiloları yaza kadar hızlı bir şekilde vermek isterken sağlığı tehdit eden pek çok hata yapılabiliyor. Peki yaza sayılı günler kala kilolarımızdan kurtulmak ama aynı zaman da sağlıklı kalmak için nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Diyetisyen Dilan Dalgıç ile çok keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
#Online DiyetMilli Eğitim Bakanlığı, çocukluk çağı obezitesinin artması nedeniyle çalışma başlattı. Kilolu ya da obez çocuğun velisine, bilgilendirme sisteminden veriler gönderilip, önerilerde bulunulacak. Yeterli olmazsa çocuk, gerekirse de aile, hekime yönlendirilecek. Detaylar şöyle:
#GazetehaberleriBeslenme ve sağlıklı yaşam bilincinin gelişmesine katkı sağlamak amacıyla 2009 yılında kurulan Sabri Ülker Vakfı, 15-16 Mart’ta, Barselona’da düzenlenen 2018 yılının çocuk beslenmesi ve sağlık ilişkisine dikkat çeken en önemli etkinliklerinden “11. Uluslararası Çocukluk Çağı Obezitesi ve Beslenme Konferansı”nda iki bilimsel oturuma ev sahipliği yaptı.
#ObeziteÇocuk EndokrinolojiUzmanı Doç. Dr. Mehmet Boyraz cevaplıyor; Türkiye’de çocuklarda obezite artışıvar mı?Türkiye’de obezite artışı yetişkinlerde görüldüğü gibiçocuklarda da görülmektedir. Polikliniklere başvuran obez çocuk sayısı da bunugöstermektedir. Obezite, Türkiye’de yapılan araştırmalarda okul çağındakiçocukların %10’unda görülen bir hastalıktır. Çocuk, vücuttaki yağ dokusununölçülmesi sonucunda obez sınırına giriyorsa öncelikle beslenme araştırma altınaalınmaktadır. Bu araştırmalar sonucunda da bir takım biyokimyasal ve hormonalaraştırmalar yapılarak tanı konur. Tanı konulmasıyla birlikte de uygun tedavimetodu seçilerek tedaviye geçilir.
#Obezite