nötron yıldızı haberleri sayfasında nötron yıldızı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 64 nötron yıldızı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Gökyüzüne bakma nedenlerinden bir tanesi de yıldızlardır. İnsanlar çoğunlukla yaşadığı stresi yıldızlara bakarak ve hayaller kurarak azaltmak istemektedir. Ancak yıldızların çeşitli özellikleri bulunmaktadır. Sizin için nötron yıldızının ne demek olduğunu, iki yıldızın çarpışması ve patlamasının nasıl gerçekleştiğini derledik.
#Nötron YıldızıEvrende şu ana kadar tekrar eden tek gizemli radyo ışınlarının kaynağı araştırılıyor. Konuyla ilgili olarak, uzayda yaşayan ileri medeniyetlerle ilgili teori büyük ilgi çekerken, 2012’den bu yana meydana gelen patlamalar şiddetlenerek artıyor.
#Radyo IşınıSüpernova çok miktarda enerji yayan yıldız patlamalarıdır. Genellikle birkaç hafta sürerler ve bu sırada içinde bulundukları gökadanın aşırı miktarda aydınlanmasına sebep olurlar. Bir süpernova patlaması sırasında Güneş’in tüm ömrü boyunca yayacağı kadar enerji salınabilir. Süpernova patlamalarından artakalan gaz ve toz bulutlarına süpernova kalıntısı denir.
#SüpernovaTanımlanamayan bir uzay cisminin Dünya’ya radyo sinyali gönderdiği bildirildi. Dünya’ya 4 bin ışık yılı uzaklıktaki cisim her 18 dakikada bir, 1 dakika boyunca ışıldıyor. Astronomlar, bu cismin güçlü manyetik alana sahip sönmüş bir yıldızın kalıntıları ya da ölü beyaz bir cüce yıldız olabileceğini tahmin ediyor. Ancak bunlar dışında yepyeni bir şey olabileceği de ihtimaller arasında.
#Uzay CismiAltın, gümüş ve diğer değerli metaller, tarihin her döneminde varlığın, zenginliğin sembolü olmuş. Peki bugün de küresel piyasaların en önemli unsurlarından biri olan bu metallerin kökenini hiç merak ettiniz mi? Ufak bir ipucu verelim: Kafanızı kaldırıp biraz yukarı bakın.
#AltınGökyüzüne bakma nedenlerinden bir tanesi de yıldızlardır. İnsanlar çoğunlukla yaşadığı stresi yıldızlara bakarak ve hayaller kurarak azaltmak istemektedir. Ancak yıldızların çeşitli özellikleri bulunmaktadır. Sizin için nötron yıldızının ne demek olduğunu, iki yıldızın çarpışması ve patlamasının nasıl gerçekleştiğini derledik.
#Nötron YıldızıTüm yıldızların doğum yeri olan bulutsular (nebula), galaksilerin temel bileşenlerindendir. Bir Nebula oluşmadan önce bir yıldızdır. Bu yıldız büyüdükten sonra ya beyaz cüce ya nötron yıldızı ya da bir karadelik olur. Fakat bütün yıldızlar bunlardan biri olmadan önce kırmızı süperdev haline gelir. Peki, Nebula (bulutsu) tam olarak nedir?
#NebulaÇağımızın en saygın ve başarılı bilim insanlarından İngiliz Fizik Profesörü Stephen Hawking 14 Mart'ta hayatını kaybetmişti. Hawking'e, verdiği son röportajda soruları soran BBC Bilim Muhabiri Pallab Ghosh'tu. Ghosh, Ekim ayındaki röportajda Profesör Hawking'in Evren'e gözlerimizi yeni açtığımızı söylediğini aktarıyor:
#Stephen HawkingEvrende şu ana kadar tekrar eden tek gizemli radyo ışınlarının kaynağı araştırılıyor. Konuyla ilgili olarak, uzayda yaşayan ileri medeniyetlerle ilgili teori büyük ilgi çekerken, 2012’den bu yana meydana gelen patlamalar şiddetlenerek artıyor.
#Radyo IşınıABD'li ve Avrupalı bilim insanları, Süpernova yıldız patlamaları sonucu oluşan iki "nötron yıldızının" 130 milyon yıl önce çarpışmasıyla meydana gelen yer çekimsel dalgaları keşfetti. Albert Einstein'ın ünlü izafiyet teorisinin odağındaki yer çekimsel dalgalar ve ortaya çıkardıkları ışık, dedektörler aracılığıyla ilk kez doğrudan algılanabildi.Uzaybilimciler, böylece altın ve platin gibi ağır kimyasal elementlerin nötron yıldızlarının bu şekilde çarpışarak birleşmeleri sonucu evrene yayılabildiğini de ortaya çıkardı.
#UzaybilimODTÜ’lü fizikçiler tarafından, en yoğun cisimlerden olan SXP 1062 isimli çift yıldız sistemindeki nötron yıldızının 18 dakika olan dönme periyodunda kaymanın varlığı keşfedildi. ODTÜ’lü profesör doktorların gerçekleştirdiği bu keşif bilim dünyasında bir ilk olarak anılıyor.
#ODTÜProf. Jocelyn Bell Burnell, Oxford Üniversitesi Astrofizik Bölümü’nde çalışıyor. Evrenin en ilginç cisimlerinden biri olan pulsarları keşfeden Prof. Burnell, Türkiye’deydi. Pulsarlar da ne mi? Brunell’in anlatımıyla, evrenin deniz fenerleri. “Uzay gemimizle galaksiler arasında yolculuk yapacağımız zaman bu deniz fenerlerini kullanarak yolumuzu bulabiliriz” diyor, “Dünya’daki laboratuvarlarımızda test edemeyeceğimiz fiziksel koşulları anlamamıza olanak sağladığı için bu cisimlerin incelenmesi doğanın nasıl işlediğini algılamamıza çok yardımcı olur.” İşte Prof. Brunell’in bilim ile ilgili anlattıkları ve bilim insanı olmak isteyen gençlere önerileri.
#Prof. Jocelyn Bell BurnellHarvard Üniversitesi’nden Dr. Bülent Kızıltan, astrofiziğin en gizemli oluşumlarından nötron yıldızlarını ‘dinlemede’ müthiş bir başarıya imza attı. Dr. Kızıltan’ın geliştirdiği yöntemle, uzayı bükecek kadar yoğun nötron yıldızlarının ‘sesleri’, artık eskisine oranla tam 1 milyon kez daha net duyuluyor.
Bilim insanları, ölü bir gezegenden oluşan ve gerçek pırlanta halinde olan bir gezegen keşfetti. Bir nötron yıldızının (titreşen yıldız) yörüngesinde bulunan gezegenin çok büyük bir basınca sahip olduğu belirtildi. Bu basıncın, gezegenin yapısında karbonu kristalleştirerek pırlanta haline dönüştürdüğü anlaşıldı. Gök bilimciler, pırlanta gezegenin Dünya’nın beş katı büyüklüğünde olduğunu belirtti. Pırlanta gezegenin yörüngesinde bulunduğu nötron yıldızın ise bir süpernova patlamasının kalıntısı olduğu ifade edildi. Bugüne kadar sadece bir benzeri keşfedilen nötron yıldızı ve pırlanta gezegeni içeren yıldız sistemi, Dünya’dan yaklaşık 4 bin ışık yılı uzaklıkta, Serpens (yılan) takımyıldızında bulunuyor.
#Htvhaber