Nobel Fizik Ödülü'nden sonra Nobel Kimya Ödülü 2023 yılı sahiplerini buldu. Pierre Agostini, Ferenc Krausz ve Anne L'Huillier Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştı. Nobel Tıp Ödülü COVID-19 aşılarının önünü açan çığır açan teknolojileri nedeniyle mRNA araştırmacıları Macar doğumlu ABD vatandaşları Katalin Kariko ve Drew Weissman'a verilmişti. Peki, Nobel Kimya Ödülü sahipleri kimler oldu, çalışmaları neler? İşte, 2023 Nobel Kimya Ödülü sahipleri...
#Nobel Kimya Ödülü 2023Nobel ödülleri resmi hesabı, iki Nobel ödüllü ünlü bilim insanı Marie Curie’nin ölüm yıl dönümü sebebiyle laboratuvar çalışmaları sırasında kullandığı defterinin fotoğraflarını paylaştı. Yapılan açıklamada, defterin hala ‘radyasyon saçtığı’ ifade edildi.
#Marie Curieİsveç merkezli Nobel Ödülleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle Nobel Ödülü alan ilk kadın bilim insanı Marie Curie’ye yer verirken, Birleşmiş Milletler (BM) 8 Mart Dünya Kadınlar gününün 2024 teması için ‘kadınlara yatırım’ konusunu seçti.
#Kadınlar GünüHer yıl düzenli olarak verilen Nobel Ödülleri 2023 kazananları belli oldu! Nobel Ödülleri, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından kişiler veya kuruluşlara fizik, kimya, edebiyat, barış ve fizyoloji veya tıp alanlarındaki olağanüstü başarılarına verilmektedir. 2023 Nobel fizik, kimya, tıp, edebiyat ve ekonomi ödülleri sahipleri açıklandı! İşte 2023 Nobel ödülü kazananlar!
#Nobel Ödülleri 20232023 Nobel Ödülleri sahiplerini bulmaya devam ediyor. Son olarak dün Nobel Kimya Ödülü verilmişti. Nobel Kimya Ödülü 2023, ‘kuantum noktalarının keşfi ve sentezi’ çalışmaları nedeniyle Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus ve Alexei I. Ekimov’a verildi. Hemen öncesinde ise Pierre Agostini, Ferenc Krausz ve Anne L'Huillier Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştı. Nobel Edebiyat Ödülü 2023 sahibini buldu. Peki, Nobel Edebiyat Ödülü'nü kim aldı? İşte Norveçli Yazarın hayatı...
#Nobel Edebiyat Ödülü 2023TEKNOFEST için Türkiye’ye gelen Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar, Gebze’deki TÜBİTAK Fen Lisesi’nde gençlerin sorularını yanıtladı. Prof. Dr. Sancar, “Fatih’in meşhur bir sözü vardır. ‘İstanbul, ya ben seni alacağım ya sen beni alacaksın.’ İnatçı ve istekli olacaksın” dedi, insan vücudunda DNA onarımının peşine düşüp 5 yıl gece gündüz nasıl çalıştığını anlattı. İşte gençlere Nobel tadında mesajlar:
#Aziz Sancar‘Rüzgârlı Şehir’ anlamına gelen Bakü’ye Azerice ‘Bakı’ deniyor. Keşfedilmeyi bekleyen ülkenin kırsal kesimi yüksek dağlar, göller ve kaya oluşumlarıyla göz alıcı güzellikte. Ayrıca hem tarihi taş binalarının gece aydınlatmaları hem geniş bulvarların, parkların, gökdelenlerin ışıklı danslarıyla büyüleneceksiniz...
#YazarSabri Ülker Bilim Ödülü Töreni dünyanın dört bir yanından metabolizma alanında uzman bilim insanlarının katılımıyla gerçekleşen Metabolizma ve Yaşam Sempozyumu’nda gerçekleştirildi. Sabri Ülker Vakfı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen, başkanlığını Prof. Gökhan Hotamışlıgil’in yürüttüğü ve Harvard Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen sempozyumda, bu yılın bilim ödülü, Koç Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nden öğretim üyesi Doç. Dr. Elif Nur Fırat Karalar’a verildi.
#Sabri ÜlkerBu haftaya damgasını vuran haber kuşkusuz Nobel Tıp Ödülü’nün sahiplerinin açıklanması oldu. Bilim insanı Michael Houghton ile Amerikalı Harvey J. Alter ve Charles M. Rice, keşfettikleri Hepatit C virüsü nedeniyle pazartesi günü Nobel Tıp Ödülü'ne layık görüldüler.
#NobelNobel Kimya Ödülü bu yıl, "lityum iyon bataryaların icat edilmesine katkıda bulunan çalışmalarından ötürü" bilim insanları John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham ve Akira Yoşino'ya verildi. Ödülü bu yıl, 97 yaşında kazanan ABD'li John B. Goodenough ise ödülü kazanan "en yaşlı bilim insanı" olarak kayıtlara geçti.
#NobelHarvard Üniversitesi'nin dağıttığı tuhaf konularda yapılmış bilimsel araştırmalara verilen Ig Nobel Ödülleri sahipleri belli oldu. Bu yılın ekonomi ödülünü aralarında Türk bilim insanı Habip Gedik'in de bulunduğu üç kişilik ekip aldı.
#IG NOBEL ÖDÜLLERİ