ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye Tech Visa programı ile Türkiye’de start-up girişimi kurmak isteyen yabancılara, hızlandırılmış çalışma izni süreci sunacaklarını, ilk başvuruda üç yıla kadar çalışma izni düzenleyeceklerini belirtti.
#Vedat IşıkhanÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan "Terörle, destekçiliğiyle, sosyal medya ve algı belediyeciliğiyle günü kurtarmaya çalışanlar karşısında devlet olarak bu şehri, kan dökmeyi, kaosu ve halk düşmanlığını kendine siyasi ilke edinmiş terör odaklarının merhametine terk etmeyeceğiz" dedi.
#Vedat IşıkhanÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AK Parti İzmir İl Danışma Meclisi toplantısına katıldı. Bakan Işıkhan, belediyelerin SGK borçlarına vurgu yaparak, "Şimdi diyorlar ya AK Parti’den borçlu belediyeler devraldık diye. Sizlere sormak isterim; peki, bu 885 kat artan borcu, AK Parti’den mi devraldılar? İzmir CHP’ye AK Parti’den mi geçti?" dedi.
#Vedat IşıkhanLojistik ve ağır yük taşımacılığı sektörünün çalışan bulmakta zorlandığını dile getiren Hareket Lojistik Yönetim Kurulu Üyesi Ali Rıza Esmen, ‘Hareket Akademisi’ni kurduklarını söyledi. Esmen, ”Teorik ve pratik eğitim programlarıyla hem çalışanlarımızın yetkinliklerini artırıyor, hem de sektördeki nitelikli işgücü açığını kapatmaya katkı sağlıyoruz” dedi.
#ALİ RIZA ESMEN“Değerler yuvaya dönüyor” projesi ile tersine beyin göçüne destek olduklarını söyleyen Havelsan Yetenek Yönetimi ve İK Analitiği Müdürü Beytullah Coşkun, mühendislik ve diğer yüksek teknoloji alanlarında yurtdışında deneyim kazanmış kişilere ulaşmak için kariyer fuarları düzenlediklerini dile getirdi. Coşkun, “Bu proje ile nitelikli işgücü kazanımı, şirketimizin yenilikçi ve girişimci ekosistemini güçlendirme, yeni teknolojiler ve iş modelleri geliştirme, uluslararası deneyimin şirketimize transferi hedefleniyor” dedi.
#HAVELSAN Akademi6 Şubat depremleri çalışan öğesinin göz ardı edildiğini gösterdi. Hem işsizlik hem de göç nedeniyle deprem bölgesinde işgücü piyasasında dengeler değişti. Depremin etkilediği illerde insan kaynağı kayboldu. Bu da afetler sonrası işgücüne yönelik risk yönetimi ve sürdürülebilirlik kavramlarını ortaya çıkardı. Peki, işgücü kaybına yönelik dünyada ve Türkiye’de neler yapılıyor, bu konuda yaşanan depremlerden ders çıkardık mı?
#İş Gücü‘Türkiye Güneş Enerjisi Sektöründe İstihdam’ raporuna göre; lisanslı YEKA ve depolamalı GES projeleriyle önemli bir işgücü talebi doğacak. Ancak güneş enerjisinde işgücü nitelik olarak ihtiyacı karşılamıyor, ara elaman açısından da istihdam sorunu yaşanıyor. Sorunların, ‘kamu-sivil toplum kuruluşları-özel sektör’ işbirliği ile çözülebileceği vurgulanıyor.
#Güneş EnerjisiMYK kısaltması, farklı anlamlara sahip olabilen bir terimdir. En yaygın kullanımlarından biri, "Merkezi Yönetim Kurulu" anlamına gelir. Bu terim, özellikle siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri gibi kuruluşlarda kullanılır ve kurumun merkezi yönetim organına veya yönetim kuruluna atıfta bulunur. Ancak, "MYK" kısaltması, kullanıldığı bağlama göre farklı anlamlar da taşıyabilir. Mesleki Yeterlilik Kurumu bunlardan birisidir.
#MykTürkiye’nin CDS’lerindeki düşüş, ülkede halen 10 milyar doların üzerinde yatırım stoku bulunan İsviçreli şirketleri harekete geçirdi. İsviçre’nin İstanbul Başkonsolos Vekili Roland Brun, son iki aydır İsviçreli şirketlerin Türkiye ile ilgili sorularının arttığını belirtti. Hürriyet’e konuşan Brun, yıl bitmeden yeni yatırımların tamamlanabileceği bilgisini verirken, yatırım talebiyle gelenlerde yüzde 30’luk artış olduğunu söyledi.
#İsviçreBirçok iş kolunda yaşanan ara eleman sorununa çözüm için geliştirilen ‘Sanayide Kadın Eli’ projesi sonuç verdi. Ev kadınları aldıkları eğitim sonrasında fabrikalarda kaynakçı, paketlemeci, montajcı, boyacı ve pres operatörü olarak çalışmaya başladı. Antalya’da başlayan modelin Türkiye’ye yayılması hedefleniyor.
#Sanayiİstanbul’da 9’uncusu düzenlenen ve 67 ülkeden yükseköğretim kurumlarından temsilcilerin katıldığı ‘Avrasya Yükseköğretim Zirvesi EURIE’ dün başladı. Dünya yükseköğretim ekosistemini bir araya toplayan etkinlikte 270 katılımcı kurum ve 150 üniversitenin stantları yer aldı.
#İstanbulİstanbul’da 9’uncusu düzenlenen ve 67 ülkeden yükseköğretim kurumlarından temsilcilerin katıldığı ‘Avrasya Yükseköğretim Zirvesi EURIE’ başladı. Dünya yükseköğretim ekosistemini bir araya toplayan etkinlikte 270 katılımcı kurum ve 150 üniversitenin stantları yer aldı.
#YÖKManisa’da düzenlenen “İş-Pozitif” Kadın İstihdamı Projesi Bölge Toplantısına katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Önümüzdeki ay açıklanacak 2023 yılı verilerinde, hem genelde hem kadınlarda hem de gençlerde 2002 yılından bu yana en yüksek işgücüne katılım ve istihdam oranları beklenmektedir. Aynı şekilde tüm diğer göstergeler, son 22 yılın en düşük işsizlik oranının ortaya çıkacağını işaret etmektedir” dedi.
#Vedat IşıkhanSektöründeki her fabrikanın en az 100 işçi eksiğiyle çalıştığını söyleyen TUSİD Başkanı Bekir Topuz, “Türkiye sanayisinin işçi ithalatına ihtiyacı var. Bize artık mühendis lazım değil, vasıfsız işçi lazım” ifadelerini kullandı. İş dünyasının tepe noktasındaki temsilciler de işçi sorununun her alanda sanayiciyi sıkıştırdığını, çözümün ise mesleki eğitimde reformdan geçtiğini vurguluyor.
#TUSİDMillî Eğitim Bakanlığı (MEB), meslek lisesi mezunlarının istihdamının kolaylaştırılması için dört yeni programı hayata geçiriyor. ‘Bölge’, ‘ihtisas’, ‘sektör içi’ ve ‘sektöre entegre’ başlıklarını taşıyan yeni modeller gelecek eğitim öğretim yılından itibaren uygulanacak.
#Millî Eğitim BakanlığıTürk dizileri dünyanın dört tarafından büyük ilgiyle takip ediliyor. 74. Uluslararası Berlin Film Festivali’nde konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu “Dizilerimiz bugün dünya genelinde 170’ten fazla ülkede yayınlanıyor ve yaklaşık 750 milyon kişiye ulaşıyor” dedi.
#Türk DizileriEgeli ihracatçılar Bergama’da kurulan Batı Anadolu Serbest Bölgesi’nde faaliyete hazırlanıyor. Altyapısı tamamlanan bölgenin Egeli ihracatçı için bir çıkış kapısı olacağını belirten EİB Başkanı Jak Eskinazi, “Serbest bölgedeki birçok firma birçok kalemde vergiden muaf olacak. Şimdiden kurulan fabrikalar için binlerce genç iş başvurusunda bulundu. Bölgedeki üniversiteli ve meslek liseli gençlerin nitelikli eğitimi için mentörlük projeleri yürütülüyor” dedi.
#BergamaKAHRAMANMARAŞ depremlerinin birinci yıldönümünde bölgeyi ziyaret ettim. Geçen yıl depremden birkaç hafta sonra Kahramanmaraş ve Antakya’ya giderek; ildeki sanayiciler ve işletmelerle bir araya gelmiştim. Sonrasında da birçok defa kimi zaman sigortacılarla kimi zaman da sanayicilerle başta Kahramanmaraş olmak üzere depremden etkilenen illeri ziyaret etmiştim.
#KAHRAMANMARAŞ DepremleriVeri dağıtım kuruluşu Matriks, deprem bölgesinde Up School işbirliğinde Matriks Android Yazılımcı Meslek Edindirme Projesi’ni geliştirdi. Amaç bölgedeki kadınlara yazılım eğitimi vererek nitelikli işgücü piyasasında fark yaratmak. Geçen yıl eğitim alan kadınlar arasında hemşireler gibi farklı meslek gruplarından kadınlar yer aldı. Şirket bu kadınlara mentörler atadı. Şimdi sırada 11 ilde saha çalışması yapmak ve daha çok kadına ulaşmak var.
#Matriks