Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 4-8 Kasım tarihleri arasında Şanlıurfa’da gerçekleştirilen Dünya Neolitik Kongresinin açılışında konuştu. Neolitik Dönemin çekirdeği olarak kabul ettikleri Göbeklitepe çevresinde bulunan Karahantepe-Sayburç-Çakmaktepe ve Sefertepe’de yürütülen çalışmalarla Anadolu’da Neolitik Dönemi çok daha iyi anlamayı ve yorumlamayı başarmış bulunduklarını söyleyen Bakan Ersoy, şu anda Türkiye genelinde toplamda 750 arkeolojik kazı ve araştırmanın devam ettiğini belirtti.
#Mehmet Nuri ErsoyTarihin sıfır noktası sayılan Taş Tepeler’de son bulunan gerçek boyutlu insan ve hayvan heykelleri, tüm dünyayı heyecanlandırdı. Ancak buluntular, beraberinde 11 bin yıl öncesine dair birçok soru işaretini de getirdi. Taş Tepeler’in kazı başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, Hürriyet’e merak edilen soruları yanıtladı...
#Taş TepelerHer rengin bir havası bulunmaktadır. Renkleri kendi içinde ayırdığınızda her rengin kendi anlamı vardır. Renklerin anlamları olduğu için insanları kendilerine çekmektedir. Mor rengi de birçok kişi tarafından sevilmektedir. İnsanlar mor rengini sevdiği için ne anlama geldiğini merak etmektedir. Mor rengin anlamı nedir? Mor rengin psikolojik olarak ne anlam ifade etmektedir tüm detayları ile derledik.
#Mor Rengin AnlamıBilim insanları Konya’da Neolotik Dönem’in izlerini arayacak. Seydişehir’deki Gökhöyük’te başlayacak kazı çalışmaları ile Neolitik dönemden Demir Çağı’na kadar olan süreç araştırılacak. 2023 yılı kazı ve yüzey araştırmalarına 20’nin üzerinde ülkeden 250 civarında yabancı bilim insanı bilimsel iş birliği çerçevesinde katılım sağlayacak.
#KonyaArkeoloji müzeleri tarih öncesi çağlarda yaşayan medeniyetlerin kalıntılarını inceleyerek o medeniyetler hakkında bilgi edinebilmeyi sağlayan en önemli kurumlardır. Arkeoloji bilimi sayesinde yazıdan önceki dönemlerde herhangi bir yazılı bilgi bırakmayan medeniyetlerin bu kalıntılara bakarak medeniyet hakkında yorum yapma imkanı doğar. Arkeoloji müzeleri ülkemizde birçok şehirde bulunmaktadır. Bu şehirlerden bir tanesi de Eskişehir’dir. Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi olarak bulunur. Eti Arkeoloji Müzesi ile ilgili detayları yazımızda derledik.
#Eti MüzesiKonya Arkeoloji Müzesi, Türkiye’de hizmete giren en eski ikinci müze olarak ayrı bir öneme sahiptir. Genel olarak, Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Çatalhöyük antik kentinden günümüze kalanlar sergileniyor. Arkeoloji Müzesi ile ilgili detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.
#KonyaÜlkemizde bulunan müzeler içerisinde bulunan eserleri bakımından oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu müzelerden birisi de Anadolu Medeniyetler Müzesidir. Eski yıllardan günümüze kadar gelmiş olan medeniyetlerin hakkında birçok bilgiyi bize aktaran Anadolu Medeniyetler Müzesi ülkemizde oldukça merak edilen müzelerden birisidir. Sizlerde müzenin giriş saatlerini, ücretini ve konumunu öğrenerek ziyaret edebilirsiniz. Peki, Anadolu Medeniyetler Müzesi nerede? Tarihçesi, eserleri, giriş ücreti ve ziyaret saatlerini sizler için derledik.
#Anadolu Medeniyetler MüzesiDört medeniyete başkentlik yapmış Unesco’ya aday dünyaca ünlü tarihi kent İznik’te Arkeoloji müzesinin yapımı tamamlandı. Kısa süre içerisinde resmi açılışı yapılacak olan müze ilk kez görüntülendi. Dünyanın en önemlilerinden biri olmaya aday müzenin içerisinde bulunan Büyük İskender’in generallerinden Antigonos’a ait lahit mezarın üzerine işlenmiş duygusal mesaj ise herkesi şaşırtacak. Müze 5 bin yıllık tarihe ev sahipliği yapmasıyla da dikkatleri çekiyor.
#İznikDört medeniyete başkentlik yapmış Unesco’ya aday dünyaca ünlü tarihi kent İznik’te Arkeoloji müzesinin yapımı tamamlandı. Kısa süre içerisinde resmi açılışı yapılacak olan müze ilk kez görüntülendi. Dünyanın en önemlilerinden biri olmaya aday müzenin içerisinde bulunan Büyük İskender’in generallerinden Antigonos’a ait lahit mezarın üzerine işlenmiş duygusal mesaj ise herkesi şaşırtacak. Müze 5 bin yıllık tarihe ev sahipliği yapmasıyla da dikkatleri çekiyor.
#MüzeGöbeklitepe, Karahantepe, Çatalhöyük, gibi alanlar yaşam biçimi ve sanatı ile insanlık tarihini aydınlatırken pek çok soruyu da beraberindegetiriyor. Zihinleri zorluyor, düşündürüyor. Peki, yakın geçmişte yerli ve yabancı birçok meraklıyı kendine çeken Çatalhöyük ne oldu? Unutuldu mu? Hayır, ama ben bu hafta bu önemli neolitik alanı tekrar gündeme getirmek istedim çünkü Çatalhöyük’ün de bize anlatacakları bitmedi.
#Uğur ÇELİKKOLGöbeklitepe’den bin yıl daha öncesine giden Mardin’in Dargeçit ilçesindeki Boncuklu Tarla’da yürütülen kazı çalışmalarında, 3 döneme ait üst üste inşa edilmiş 12 bin yıl öncesine tarihlenen çok sayıda kamu binası bulundu. Alanda üzerilerinde çeşitli tasvirler olan çok sayıda boncuk da çıkıyor.
#MardinViyola sanatçısı ve yazar Meral Sayın sanatını ve yaşamını örnek aldığı Suna Kan’ın hayatını yazdı, kitabı kendi imkânlarıyla yayımladı. İki yıllık çalışmayla hazırlanan ‘Suna Kan: Kemana Adanmış Bir Ömür’de kapsamlı arşiv taramasından elde edilen bilgilerin yanı sıra tanıklıklar yer alıyor.
#Suna KanİZMİR'in Urla ilçesindeki Klazomenai Antik Kenti'nde 4 bin 861 ada 1 parselde yapılaşma talebinin çıkması üzerine yapıldığı belirtilen kazı çalışmasında iş makinesi kullanıldığı ortaya çıktı. Uygulamayı eleştiren ve üçüncü derece SİT alanı ilan edilen söz konusu bölgenin mezar buluntularını içermesi nedeniyle birinci dereceye dönüştürülmesi gerektiğini anlatan Arkeolog Prof. Dr. Armağan Erkanal, "Bölge muhakkak birinci dereceye alınmalıdır. Aynı zamanda muhakkak kazma kürek kullanarak derinleşilmesi gerekir. Değil dozer sokmak, çevresindeki boş alanlar dahi korumaya alınmalı" dedi.
#İzmirCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2 bin 300 öğrenciyi kapsayacak Stajyer Araştırmacı Bursları’nın (STAR) yeniden açılacağına yönelik açıklamasının ardından programla ilgili detaylar belli oldu. Üniversiteye giriş sıralaması ve not ortalaması tutan öğrenciler 22 Nisan’a kadar başvurabilecek.
#ErdoğanAnadolu'da ilk yerleşim yerlerinden olan Çatalhöyük ve Çayönü Antik Kentleri hem kültürel hem de tarih açısından büyük bir öneme sahiptir. Eski bir geçmişe sahip olan antik kentler hakkında pek çok soru sorulmaktadır. Özellikle hangi çağa ait olduğu araştırılmaktadır. Peki Çayönü ve Çatalhöyük antik kentleri hangi çağa ait yerleşim yerleridir? Sizlere Çayönü ve Çatalhöyük antik kentleri hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
Eski tarihlere baktığımız zaman birçok devir karşımıza çıkmaktadır. Bu devirlerin farklı özellikleri bulunmaktadır. Her devrin içerisinde ortaya çıkan çeşitli gelişmeler görülmektedir. Cilalı taş devride bu devirlerden birisi olarak dikkat çekmektedir. Cilalı taş devri hangi yıllar arasındadır? Maddeler halinde özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Cilalı Taş Devri Hangi Yıllar Arasındadır?Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Dışişleri ile Kültür ve Turizm Bakanlıkları ve bağlı kuruluşların 2022 yılı bütçeleriyle ilgili milletvekillerine bilgi verdi. TBMM Genel Kurulunda konuşan Bakan Ersoy, “2021 yılında sinema sektörüne toplamda 94 milyon 797 bin TL destek sağladık. Yine 1 Ekim 2021 tarihine kadar KDV oranını yüzde 1’e indirip, sinema bileti üzerinden alınan yüzde 10 eğlence vergisini de 31 Mayıs 2022’ye kadar sıfırladık” dedi.
#Mehmet Nuri ErsoyGeçmişten günümüze gelene kadar birçok çağ yaşanmıştır. Bu çağların bazıları kısa sürerken bazıları ise oldukça uzun sürmüştür. Tabi tarih öncesi çağların özellikleri ise birbirinden farklı olmuştur. Tarih öncesi çağlar sırasıyla nelerdir ve kaça ayrılır? Tarih öncesi çağların en uzun süreni hangisidir tüm detayları ile derledik.
#Tarih Öncesi Çağlar Sırasıyla Nelerdir Ve Kaça Ayrılır?