Neoliberalizm, 1940 yılından sonra ortaya çıkmış bir ekonomik sistemdir. Liberalizmde devletin serbest piyasa ekonomisi ile yönetilmesi gerektiği savunulur. Leoliberalizmin iktisadi yapılanmasında ise özel teşebbüs ekonomisi öne çıkar. Neoliberalizmin özellikleri nelerdir, temsilcileri kimdir? İşte, tüm detaylar.
#Neoliberalizm Nedir?Çok kültürlü dünya, küreselleşmenin getirdiği hem fırsatlar hem de zorluklar nedeniyle önemli değişimler yaşıyor. Dördüncü sanayii devriminin getirdiği yenilikler, dijital dünya, veri analitiği, yapay zekâ gibi farklı sektörlerde önemli dönüşümler getirerek günlük yaşamımızı ve çalışma ortamlarımızı değiştirdi.alanda kurumların, şirketlerin, kamu ve özel sektör yapılarının “küresel yeterlilik” temelinde kendilerini yeniden, hızlı tempolu küresel profesyonel ortamına hazırlaması ve adapte etmesi gerekir.
#Konuk YazarKarşı cinsle romantik ya da cinsel ilişki kuramayan ve bunun sorumlusu olarak kadınları gören erkekler sosyal medya platformlarında bir araya geliyor. Kadınlara yönelik saldırganlık ve şiddet içeren bir dili benimseyen ve ‘incel’ olarak adlandırılan bu topluluklar bir altkültürken giderek etkin hale geldiler. Nedenlerini siyasetbilimci Prof. Dr. Alev Özkazanç’la konuştuk.
#Meltem FıratlıElitizm, ülkenin belli başlı niteliklere sahip kişiler tarafından yönetilmesi gerektiğini savunan bir ideolojidir. ''Seçkincilik'' adıyla da bilinir. Oligarşi, Aristokrasi ve Faşizm gibi yönetim biçimlerinin temelinde seçkincilik vardır. Elitizm akımının özellikleri nelerdir, kurucusu ve temsilcileri kimdir? İşte, tüm detaylar.
#Elitizm Nedir?Altı yıldır üzerinde çalıştığı yeni kitabı ‘Kara Kutu-Yüzleşme Vakti’ raflarda. “Modern tıp sistemi çöküyor, yeni bir yol bulmalıyız” diyerek dünya ve Türkiye’deki sağlık sistemlerini ele alan, aşı ve otizm ilişkisini sorgulayan Soner Yalçın’la kitabını, öne sürdüğü iddiaları ve aldığı tepkileri konuştuk.
#SONER YALÇINGeoff Eley, Alman tarihi üzerine uzman bir İngiliz tarihçi. Nazizm ve faşizm üzerine pek çok kitabı var. Akademik çalışmalarını ABD’deki Michigan Üniversitesi’nde sürdürüyor. Boğaziçi Üniversitesi’nin, dünyanın önde gelen akademisyenlerini konuk ettiği ‘Boğaziçi Lectures’ kapsamında İstanbul’daydı. 20. yüzyılın Avrupa’sı üzerine yine Almanya’yı merkezine alan yeni bir kitap hazırlığı içinde. Yolu kaçınılmaz olarak Osmanlı’nın son dönemi, Türkiye’de ulus devletin kuruluşu ve 1915 olaylarıyla da kesişiyor. Otoriter rejimlerin faşist rejimlerle karıştırılmaması konusunda hassas. Ancak bir yandan da 11 Eylül’den itibaren dünyada yaşanan gelişmelerin faşizm tanımı üzerine yeniden tartışmamızı zorunlu kıldığını düşünüyor. ‘Bugünün Türkiye’si bütün bu tartışmaların, tanımların neresine düşüyor’ diye sordum. İlginç tespitlerde bulundu.
#Weimar