Yaş almayla birlikte yüzümüzdeki kırışıklıklar artar ve cildimiz geçen yıllarla birlikte canlılığını da kaybetmeye başlar. Çevresel etkiler ve genetik özellikler gibi çeşitli faktörler, cilt yaşlanmasının başlıca nedenleri arasında yer alsa da yanlış beslenme alışkanlıklarımız da cilt sağlığımızı olumsuz etkiler. Ancak beslenme listenize ekleyeceğiniz bazı gıdalarla, yıllara meydan okuyabilir, cildinizin daha sağlıklı ve daha genç görünmesine destek olabilirsiniz.
#Sağlıklı BeslenmeMelisa, kokusu limona benzeyen ve nane ile aynı aileden gelen bir bitki çeşididir. Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya’ya özgü olan bu bitki tüm dünyada yetiştirilebiliyor. Melisa hem sakinleşme amaçlı hem de bilişsel fonksiyonları güçlendirmek için kullanılıyor ancak potansiyel faydaları bunlarla sınırlı değil
#Melisa ÇayıGeleneksel Hint tıbbında yüzyıllardır kullanılan ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olan udi hindi, vücuttan mikropların atılmasını sağlayan özelliğiyle de dikkat çeken bitkilerden biridir. İçeriğinde udi hindi tozu, saf zeytinyağı, bal, zencefil, tarçın ve limon kullanılarak hazırlanan udi hindi yağı ise vücut direncinin artırılmasında oldukça etkilidir.
#Udi HindiAndız pekmezinin yapımı zor ve zahmetli… İğneli andız ağacının olgunlaşmış kozalaklarını toplayan kişiler, bu kozalaklardan pekmez üretiyor. Peki, bu pekmez nelere faydalı? Andız pekmezi gerçekten şifa kaynağı mı?
#Andız PekmeziÇörek otu, mutfaklarda sık sık tercih ediliyor. Ayrıca çörek otu ve yağının vücuttaki pek çok sisteme önemli yararları bulunuyor. Peki çörek otunun faydaları nelerdir? Çörek otu yağı nelere iyi geliyor? Tüketirken nelere dikkat edilmeli? Konuyla ilgili merak edilenleri uzmanlardan öğrendik.
#Çörek OtuKarabuğday, lif ve vitamin içeriğinin zengin olduğu için diyet yapanların en fazla tercih ettiği besinlerden biri. Özellikle sık acıkan kişilerin daha istikrarlı diyet yapmasına yardımcı oluyor. Peki karabuğday nelere iyi geliyor, faydaları nelerdir? Zayıflamaya etkisi var mı? Nasıl tüketilmeli?
#KarabuğdayNar bağışıklığı güçlendirip virüslere karşı vücudu koruyor. Aynı zamanda önemli bir antioksidan kaynağı. Uzmanlar narın zarı ayıklanmadan ve çekirdeğiyle birlikte tüketilmesi gerektiğini öneriyor. Peki ya nar suyu nelere faydalı biliyor musunuz?
#NarTüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, COVID-19 salgını nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla C ve D vitaminleri ile gıda takviyelerine olan talebin oldukça arttığını söyledi. Saydan, hekim ve eczacı gözetimi olmadan kullanılan bu ürünlerin çok ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğine dikkat çekerek, “İlaç formundaki takviye gıdaların ruhsatlandırılarak sadece eczanelerde satışının sağlanması halk sağlığı adına çok önemli. Bu durumla 2018 yılında bir kanun teklifi verilmişti. Bu düzenleme bir an önce yapılmalı” dedi.
#Tüm Eczacı İşverenler SendikasıAlıç sirkesi insan sağlığına oldukça faydalı olan alıç meyvesinden elde edilir. Evde kolaylıkla yapabileceğiniz alıç sirkesi tam bir şifa deposudur. Peki, uykusuzluk tedavisinden metabolizma hızlandırmaya kadar bin bir çeşit faydalarından yararlanabileceğiniz alıç sirkesi evde nasıl yapılır?
#Alıç SirkesiSon günlerde sumak suyu ile gündemde yer alan sumağın faydaları saymakla bitmiyor. Kan şekerini dengeleyici bir etkiye sahip olan sumak bitkisi, idrar söktürücü, solunum sistemini rahatlatıcı ve ateş düşürücü etkilere sahiptir. Sumak faydaları arasında anti mikrobiyal özellik ise dikkat çeken unsurlardan birisidir. Adet düzensizliği olanlara da tavsiye edilen sumak, anne sütünü destekleyici özelliğe sahiptir. İşte, mucizevi bitki sumak faydaları ve sumak suyu ile yapılabilecek olan kür bilgileri
#SumakPropolis, tamamlayıcı tıpta yüzyıllar boyunca kullanılmış %100 doğal bir arı ürünüdür. Arılar ağaçlardan topladığı bu reçineyi (propolisi) kovanlarını korumak için kullanırlar. Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı, propolisle ilgili merak edilenleri anlattı.
#PropolisVitamin ve mineral zengini aynı zamanda antioksidan deposu kırmızı pancar; yaprakları da yenebilen, ıspanakgiller ailesinden gelen bir kök sebzedir. Yemeği, çorbası, salatası ve turşusuyla sofralarımıza lezzet ve sağlık getiren kırmızı pancar, rengi dolayısıyla da doğal gıda boyası olarak kullanılır.
#Kırmızı PancarTürk mutfağının sevilen baharatlarından olan sumağın 150’den fazla çeşidi bulunuyor ve sadece iki türü zehirsiz… Toplandıktan sonra kurutulup toz haline getirilen sumak mayhoş tadıyla kolayca ayırt ediliyor. Peki, bu hoş kokulu baharatın faydalarını biliyor musunuz?
#SumakDoğanın bize sunduğu en faydalı sebzelerden biridir karnabahar. Etli çiçek kısımları ile lezzetli mi lezzetli bu sebze diyet yapanlar için düşük kalorili harika bir alternatif. Peki, A ve K vitamini açısından zengin olan karnabaharın faydalarını biliyor musunuz?
#KarnabaharKahvaltılarımızın vazgeçilmezi yumurta en sağlıklı gıdalar arasında yer alıyor. Yetişkinlerin beslenme programında önemli yer tutan bu besin çocuklar için de oldukça faydalı. Ancak uzmanlar yumurtayı pişirirken besin değerlerini kaybetmemesi açısından birkaç detaya dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.
#MineralBaharın müjdecisi gibi görülen çağla faydalarıyla şaşırtıyor. Bademin olmamış hali olan çağlayı büyükten küçüğe herkes severek yiyor. Yıl boyunca bahar mevsiminde ve sadece 20 gün görülebilen çağlanın faydalarını Diyetisyen Cansu Teke sıralıyor.
#Sağlıklı Beslenme