ABD depremi son dakika gelişmeler ile takip ediliyor. ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS) verilerine göre Amerika'nın Kaliforniya eyaletinin kuzey sahilleri açığında 7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kaliforniya'nın kuzeyi ile Oregon eyaletlerinde hissedilen depremin ardından ABD Ulusal Hava Durumu Servisine bağlı Tsunami Merkezinden tsunami uyarısı yapıldı. Okyanus ya da denizlerin dibinde oluşan deprem, volkan patlaması ve bunlara bağlı çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu meydana gelen tsunami, , Pasifik Okyanusunda çok sık diğer okyanus ve denizlerde seyrek görülür. Peki, Kaliforniya'daki depremde son durum nedir? Tsunami nedir, nasıl oluşur? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#ABD DepremYarın gerçekleşecek olan Yarım Ay Google Doodle oldu. Yarım Ay Döngüsü Google tarafından doodle oyunu ile kullanıcılara sunuldu. Özel günlerde anasayfasını değiştiren dev arama motoru Google, Yarım Ayın Yükselişi ile ilgili video oyun tasarladı. Ay döngüsüyle ilgili bilgileri test etmek için sunulan oyunda, hafıza ve bilgiye dayalı sorular yer aldı. Oyunla beraber kullanıcılar da Yarım Ay nedir, ne demek? sorularına yanıt aramaya başladı. Ay'ın görünümü (evresi), Ay'ın Dünya etrafındaki ve Dünya'nın Güneş etrafındaki göreceli yörünge konumları değiştikçe bir ay boyunca kademeli olarak değişir. Peki, Yarım Ay ne demek, anlamı nedir? 2024 Kasım ayı Yarım Ay ne zaman, nasıl oluşur, etkileri neler? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Yarım Ay Ne DemekSis, havada yoğunlaşan su buharının minik su damlacıkları veya buz kristalleri şeklinde yoğunlaşarak görünür hale gelmesiyle oluşur. Sis, genellikle nemli hava ve soğuk yüzeylerin etkileşimi sonucu meydana gelir. İşte sisin oluşumuna dair detaylı bilgiler
#SisGüneş Patlaması nedir, neden olur? Geçtiğimiz gün ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresinin (NOAA), Güneş'teki patlama sonucu "şiddetli" jeomanyetik fırtına meydana gelebileceği; bunun, elektrik santrallerini ve radyo sinyallerini geçici olarak devre dışı bırakabileceği uyarısında bulundu. Uyarı sonrası gerçekleşen patlamanın etkileri dünyaya ulaştı. Birçok bölgede patlama nedeniyle kuzey ışıkları görüldü. Peki, Güneş Patlaması nedir, neden olur? Kuzey Işıkları nasıl oluşur, Türkiye'den görüldü mü? İşte merak edilen detaylar...
#GüneşSüper hücre belirli dönemlerde Türkiye'de görülmesinin ardından merak konusu oldu. Geçtiğimiz yıllarda sosyal medyadan paylaşılan görüntülerde ceviz büyüklüğünde dolunun yağması dikkat çekmişti. Çakan şimşeklerin geceyi aydınlattığı şehirlerde sağanak yağış zaman zaman ise doluya dönüşmüştü. Süper hücre fırtınası Eylül ve Ekim aylarında geçtiğimiz senelerde İstanbul ve çevresini de süper hücre ciddi şekilde etkilemişti. Peki, süper hücre nedir? Süper hücre fırtınası neden olur, nasıl oluşur ne demek? İşte, süper hücre fırtınası hakkında bilgiler...
#YağmurÇoğumuzun yüzünde, kirpiklerimiz de dahil olmak üzere minik böcekler yaşıyor. Bazı insanlar daha az sayıda mayta sahipken bazılarında çok daha fazlası var. Özellikle yağlı bir cilde sahip olanlar ve makyajını temizlemeden uyumayı alışkanlık haline getiren kişilerde daha fazla sayıda mayt ciltlerine akın edebilir.
#MaytHamilelik belirtileri, her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Bu belirtilerin süreleri ve sıklıkları değişiklik gösterebilir. Belirtiler her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Ayrıca bazı kadınlar regl öncesi dönem ile hamilelik belirtilerini karıştırabilir. Ancak hamileliğin en önemli belirtisi adet (regl) döneminde adet görmemektir. Peki hamilelik nasıl oluşur, ne zaman başlar? hamilelik belirtileri nelerdir? İlk hafta hamilelikte hangi belirtiler görülür? İşte Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Cengiz ve Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın'ın verdiği bilgiler doğrultusunda erken hamilelik belirtileriyle ilgili detaylı bilgiler...
#Hamilelik BelirtileriKirpiklerimizde yaşayan böceklerin olduğunu duymak çoğumuza dehşet verici gelebilir. ‘Ben kişisel hijyenime dikkat ederim bende olmaz’ demeyin çünkü hepimizde var ama bazılarının kirpiklerinde sayıları hayli fazla. Hemen aynaya bakıp kontrol etmeye kalkmayın çünkü gözle görülmeyecek kadar küçükler. Kirpiklerimize sekiz bacağıyla sıkı sıkıya tutunan ve gözle görünmeyen bu böceklere mayt deniyor. Peki, maytlar tehlikeli mi? İnsandan insana bulaşır mı? Bir kere bulaştığı zaman tekrarlar mı?
#SağlıkDün öğleden sonra etkisini göstermeye başlayan bir güneş fırtınası, nadir görülen Kuzey(Aurora) Işıkları'nı ortaya çıkardı. Türkiye dahil birçok ülkeden görülen Kuzey Işıkları gökyüzünü bir renk cümbüşü ile aydınlatırken, insanlar bu durumu bir 'sihir' olarak değerlendirdi. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nden Rob Steenburgh ise bunun 'uzay havasından gelen bir hediye' olduğunu söyledi.
#Kutup IşıklarıRuang Adası’nda yer alan Ruang Yanardağı'nın dün lav ve kül püskürtmesinin ardından bölgede tedirgin bekleyiş sürüyor. Ruang Yanardağı'nda volkanik faaliyetlerin devam etmesi nedeniyle bölgede bulunan 12 bin kişi için tahliye kararı alındı. Peki, Ruang Yanardağı nerede, hangi ülkede? Yanardağ patlaması nedir, nasıl oluşur?
#Ruang YanardağıDubai yapay yağmur sonrası resmen sular altında kaldı. Bulut tohumlama yöntemi olarak bilinen yapay yağmur Dubai şehrinde hayatı durma noktasına getirdi. Körfez ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) vuran şiddetli yağış hayatı olumsuz etkiledi. Ulusal Meteoroloji Merkezine göre son 24 saatte kayıtların tutulduğu 1949'dan bu yana en yüksek yağış miktarı görüldü. Ülkenin kuzeyinde yer alan Ras Al Khaimah Emirliği'nde 70'li yaşlarındaki bir kişi, aracının sel sularına kapılması sonucu hayatını kaybetti. Birleşik Arap Emirlikleri’nin en kalabalık şehri olan Dubai sağanak yağış ve sel etkisi altında kaldı. Dünyanın en sıcak bölgelerinden birisi olan BAE’de yer alan Dubai’de yapay yağmur yağdırma teknolojisi kullanıldığı ifade ediliyor. Kontrolden çıkan yapay yağmur ile doğal yağmurun birleştiği ve bu sebeple de doğal afete dönüştüğü konuşulurken kentte okullar tatil edildi. Peki, Yapay yağmur nedir, nasıl oluşur? İşte Dubai yapay yağmur yöntemi ile ilgili detaylar!
#DubaiToprak kayması neden olur? sorusu, Erzincan İliç'te altın madeni bölgesinde meydan gelen heyelanla gündemde yer aldı. Zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın yer çekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru hareketi olarak adlandırılan toprak kayması heyelan olarak da biliniyor. Yeryüzünde çok sık meydana gelen ve çok yaygın bir kütle hareketi olan heyelanlar, yağış, eğim ve killi topraklar gibi nedenlerle meydana geliyor. Toprak kaymasına yönelik alınacak önlemler arasında zemin sertleştirilmesi v.b çalışmalar yer alıyor. Peki, toprak kayması neden olur, nedir? Erzincan İliç'teki toprak kaymasının nedeni ne? İşte, heyelanla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Toprak Kayması NedirMuğla Dalaman'da hortum görüntülerinin ardından İzmir'de de benzer anların yaşandığı ortaya çıktı. Meteoroloji'nin uyarıları sonrası Muğla'da çıkan hortum evlerin çatılarını uçurdu, elektrik direkleri ve ağaçları devirdi. İzmir Karaburun açıklarında da hortum oluştuğu gözlendi. Oluşan hortum görüntüleri cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Türkiye’nin farklı yerlerinde oluşan hortumlarla beraber doğal afet sırasında alınacak önlemler de bir kez daha gündeme geldi. Uçuşabilecek parçalara karşı hortum sırasında hemen sığınacak bir yer bulmak hayati önem taşıyor. Peki, Hortum nasıl oluşur, nedir? İşte, hortum afetinde alınabilecek önlemler ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Muğla HortumJaponya karasularında bulunan bir deniz altı yanardağının patlaması sonucu oluşan kara parçası, başkent Tokyo’nun bin 200 kilometre uzağında ve 2. Dünya Savaşı’nın en kanlı çarpışmalarının olduğu Iwoto adlı adanın açıklarında yer alıyor.
#JaponyaKuzey ışıkları, aurora borealis olarak da bilinen doğal bir olaydır. Kuzey yarımküre üzerinde, genellikle kutup bölgelerinde gözlemlenebilen ışıltılı bir gökyüzü olayıdır. Kuzey ışıkları, atmosferdeki yüklü parçacıkların Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime girmesi sonucu oluşur. Kuzey ışıkları, Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların (genellikle elektronlar ve protonlar) atmosfere girdiğinde, atmosferdeki gaz molekülleriyle çarpışmaları sonucu ortaya çıkar. Bu çarpışmalar sırasında yüklü parçacıklar enerji yayarak ışık üretir. Bu ışık, genellikle yeşil, mor, pembe veya kırmızı renklerde görülür. İşte, kuzey ışıkları hakkında merak edilen detaylar
#KuzeyAmmonit taşı günümüzde sıklıkla kullanılan doğal taşlar arasında yer almaktadır. Ammonit taşı nedir? Ne gibi faydaları bulunmaktadır? Sizler için detaylı bir şekilde araştırdık ve derledik.
#Ammonit TaşıSodalit taşı günümüzde sıklıkla kullanılan doğal taşlar arasında bulunmaktadır. Özellikle kullanım anlamı bakımından değer taşıyan bir taştır. Sodalit taşı nedir? Sodalit anlamı nedir? Sizler için detaylı bir şekilde araştırdık ve derledik.
#Sodalit TaşıSüper hücre Mekke'de görülmesinin ardından merak konusu oldu. Ülkemizde deprem felaketinin ardından Şanlıurfa'yı sel vururken, geçtiğimiz günlerde Kilis ve Gaziantep'te de süper hücre fırtınası görülmüştü. Sosyal medyadan paylaşılan görüntülerde ceviz büyüklüğünde dolunun yağması dikkat çekmişti. Çakan şimşeklerin geceyi aydınlattığı şehirlerde sağanak yağış zaman zaman ise doluya dönüştü. Süper hücre fırtınası eylül ve ekim aylarında geçtiğimiz senelerde İstanbul ve çevresini de süper hücre ciddi şekilde etkilemişti. Peki, süper hücre nedir? Süper hücre fırtınası neden olur, nasıl oluşur ne demek? İşte, süper hücre fırtınası hakkında bilgiler...
#YağmurPerseid meteor yağmuru günün öne çıkan başlıklarından biri. Bu görsel şölen 12-13 Ağustos’ta gerçekleşecek ve Türkiye’nin her yerinden gözlemlenebilecek. Bu etkileyici doğa olayının yeni ay etkisiyle de daha net gözlemlenebileceği belirtiliyor. Peki Meteor yağmuru nedir, kaç yılda bir olur? Perseid meteor yağmuru nasıl oluşur?
#Perseid Meteor Yağmuruİstanbul’da görülen yağmurun ardından oluşan çift gökkuşağı kartpostallık görüntüler oluşturdu. Birçok noktadan gözlenen gökkuşağı seyirlik manzara yarattı. Vatandaşlar kısa süren çift gökkuşağının keyfini çıkarırken, sosyal medyada da çok sayıda paylaşım yapıldı. Gökkuşağı, yapı itibariyle ışık ışınlarının su damlaları içinden geçerken kırılmasıyla ve yansımasıyla oluşuyor. Işık tayfı renklerinin bir yay şeklinde göründüğü meteorolojik bir olaydır. Peki, gökkuşağı nedir, nasıl oluşur? Gökkuşağında kaç renk var? İşte, gökkuşağının anlamı hakkında ayrıntılı bilgiler.
#GökkuşağıOraj, tropikal bir doğa olayıdır. Oraj, yağmurun bazı hallerde elektrik olaylarıyla yaşanmasına da neden olabilmektedir. Gök gürültüsü ve şimşekle birlikte düşen sağanak yağışlara sebep olan oraj, kalınlığı en az 1mm olan dolu yağışına da sebep olabilmektedir. İşte, oraj hakkında detaylı bilgiler
#OrajDeniz sezonunun açılmasıyla birlikte, geçtiğimiz yıllarda büyük tehdit oluşturan müsilaj yeniden gündeme geldi. Özellikle İstanbul'da denize girmek isteyen vatandaşlar müsilaj bitti mi, bitecek mi soruları hız kazandı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilaj tehlikesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Peki, müsilaj nedir, neden ve nasıl oluşur? Müsilaj bitecek mi? İşte merak edilenler...
#MüsilajDünyada 175 milyondan fazla kadını ilgilendiren bir hastalık var: Endometriozis ya da halk arasındaki bilinen adıyla çikolata kisti. Bu hastalık günümüzde ilaçlar ve cerrahi operasyonlarla tedavi edilse de tamamen iyileşmiyor ya da tekrar etmesi önlenemiyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuda Avustralya'dan çok önemli bir haber geldi: Bilim insanları bilinen her endometriozis türünden doku ürettiklerini duyurdu. Bu atılım, hastalığın çözümü konusunda önemli kapılar aralayacak gibi görünüyor. Biz de böylesi önemli bir adım atılmışken, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çepni'nin kapısını çaldık, endometriozis hakkında merak edilen her şeyin cevabını aldık
#Endometriozis