79 yıllık müze döneminin ardından yeniden ibadete açılan mozaikleriyle ünlü Kariye Camisi’ni gezdik. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği Kariye’de fresklerin perdelendiği cami bölümünde Müslümanlar namazlarını kılıyor, Hıristiyan turistler ise diğer bölümlerdeki fresklerin önünde dua ediyor.
#Kariye CamisiMilletler yaşadıkları topraklarda izler bırakır. Bu izler tarihi zenginlikler olarak değerlendirilir. Farklı din ve mezheplere ait pek çok zenginliğin yer aldığı ülkemizin her köşesinde farklı bir eser ve hikaye bulunur. Bunlardan biri olan Taksiyarhis Kilisesi nerededir? Nasıl gidilir? Tarihi nedir? Ziyaret saatleri nelerdir? İşte detaylar.
#TaksiyarhisKariye Camii, Kariye Müzesi ve Azize Kurtarıcı Hora Kilisesi olarak da bilinir. İlk inşa edildiği tarihte kilise olarak kullanılmıştır. Camiiye dönüştürüldükten sonra ibadete açılmıştır. Son yıllarda müze olarak kullanılan camii, yeniden ibadete açıldı. Kariye camii nerededir, tarihi ve özellikleri nelerdir konularını sizler için araştırdık.
#Kariye CamiiBurdur'un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'nde, M.Ö. 4'ncü ve 5'inci yüzyıllarda inşa edilen bazilikal planlı kilise kalıntısı bulundu. Kazı Başkanı Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, "Bu yıl kazılarımız sadece bu alanda devam ediyor. Çalışmaları herhangi bir aksilik olmazsa önümüzdeki sezon bitirmeyi planlıyoruz. Ondan sonra koruma, konservasyon ve restorasyon projesi hazırlanacak hızla. Birkaç yıl içerisinde ziyarete açılmış olacak" dedi.
#BurdurBurdur'un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'nde, M.Ö. 4'ncü ve 5'inci yüzyıllarda inşa edilen bazilikal planlı kilise kalıntısı bulundu. Kazı Başkanı Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, "Bu yıl kazılarımız sadece bu alanda devam ediyor. Çalışmaları, herhangi bir aksilik olmazsa önümüzdeki sezon bitirmeyi planlıyoruz. Ondan sonra koruma, konservasyon ve restorasyon projesi hazırlanacak hızla. Birkaç yıl içerisinde ziyarete açılmış olacak" dedi.
#Kibyra Antik Kentiİstanbul üç büyük imparatorluğa başkentlik yaptı; Roma, Bizans ve son olarak Osmanlı. Üç imparatorluk da şehre paha biçilemez eserler bıraktı. Ve bu eserlerin belki de en önemlisi bugün 1483 yaşındaki Ayasofya. Daha yapılmadan hakkında efsaneler üretilen ve bugünlerde de çok tartışılan Ayasofya’ya yakından bakalım...
#AyasofyaMarmara Denizi’nin kuzeydoğu kesiminde yer alan 9 adadan (prens adaları) biri olan, eski adı geçmişte bakır madeni çıkarılması nedeniyle “Bakır” anlamına gelen “Halki”dir. İstanbul'un en çok rağbet gören sayfiye yerlerinden biri olan Heybeliada'nın gezilecek yerlerini tanıyalım...
#HeybeliadaAmazon kadınlarının burada yaşadığına ve mitolojide Kaptan Yason önderliğindeki Argonotlar'ın Herkül ile birlikte altın postu aramak için geldiklerine inanılan Giresun Adası'nda arkeolojik kazı çalışmaları yürütülüyor. Bizans Dönemi'nin önemli dini merkezlerinden biri olan adadaki manastırda sürdürülen kazıda, fresk ve mozaik parçaları ile Zeuksippos Ailesi grubu seramikler bulundu.
#Giresun AdasıBizans’tan kalan bu eski kilise bugün bir konser salonu vazifesi görüyor. Bu ihtişama söylenecek şey yok; ne var ki acil bir restorasyonun gerekliliğini sadece uzmanlar değil, her Allah’ın kulunun gözü görüyor. Kimse “Orayı kapatıyorlar” gibi itirazlar ileri sürmesin. Önce bize tarihin emanet ettiği binayı kurtaralım.
#İlber Ortaylı- Alucra ilçesinde Rumlar tarafından inşa edilen ve "ikinci kilise" olarak adlandırılan kilise ile buraya ulaşım için yapılan kemer köprü, 1856'daki Islahat Fermanı'nın bölgedeki etkilerini bugüne aktarıyor - Fermandaki "Gayrimüslimler okul, kilise, hastane yaptırabilecek ve onartabilecek" maddesi üzerine bölgede yaptırılan 4 kilise arasında yer alan "ikinci kilise", zorlu doğa koşullarının etkisiyle tahrip olmuş durumda
Bitinya, Roma, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan İznik'in adını verdiği gölde kıyıdan yaklaşık 20 metre açıkta ve 2 metre derinlikte, erken Hristiyanlık mimarisinin özelliklerini taşıyan, Roma dönemine ait yaklaşık 1600 yıllık bazilika keşfedildi.
Edirne’nin Enez ilçesi, Yunanistan sınırına yakınlığından dolayı 2004 senesine kadar yasak bölgeydi. Şimdilerde dört kilometrelik altın kumsalıyla Marmara Bölgesi’nde yazın en çok tercih edilen tatil mekanlarından biri. Sahilden baktığınızda, sınırın öteki yakası ayaklarınızın altında. Kuş uçuşu 25 kilometre uzaklıktaki Dedeağaç’a (Alexandropolis) kadar geniş bir alanı görebiliyorsunuz. Yazlıklar ve antik kalıntılar ilçenin birbirinden çok farklı iki yüzünü oluşturuyor. İlki için söylenecek sözüm yok... Ben ikincisini anlatmayı tercih ettim.