Çorak topraklar olarak kuru ve sıcak Namib Çölü dünyanın en çok bilinen çölleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda farklı amaçlar doğrultusunda pek çok kişi bu çöl hakkında bilgi almaya çalışmaktadır. Peki, Namib çölü nerede ve hangi kıtada? Namib çölünün sıcaklık, iklim, canlıları ve bitki örtüsü bilgileri hakkında bilinmesi gereken detaylar.
#Namib Çölü NeredeEvlerimizdeyiz ama Türkiye’nin dağlarında, ormanlarında dolaşıp yaban hayatıyla tanışmak, insanın doğayla ilişkisine ekrandan da olsa tanıklık etmek mümkün. Film, dizi izlemekten sıkıldıysanız, dünyaya bakışınızı değiştirecek, bilgilerinizi derinleştirecek en güzel doğa belgesellerine buyurun.
#SanalKübra Karatatar Diker (29) endüstri ürünleri tasarımcısı. İstanbul’da 12 yıl yaşadıktan sonra geçen sene işinden ayrıldı ve eşi Uğur (36) ile doğup büyüdüğü İzmir’e geri döndü. Şimdiyse hayatlarında çok köklü bir değişiklik onları bekliyor. Bahreyn’e yerleşecekler. Diker çiftinin ortak noktaları seyahat. En çok kendilerini zorlayacak rotaları tercih ediyorlar. Adrenalin olmazsa olmazları… Okyanusta dalış da yaptılar, Namib Çölü’nde dünyanın en yüksek kumullarından Dune 45’e de tırmandılar. Hatta en büyük hayalleri ise Kuzey Amerika’da hortum avına çıkmak…
#Dünya TuruAfrika yollarına yeniden düştüğümüzde rotamız Güney Afrika, Zambiya, Zimbabve ve Botsvana’nın ardından Namibya oldu. Ülke bütün doğal güzelliklerini özenle önümüze serdi. Listenin en başında da uzun zamandır merak ettiğimiz Deadvlei yani ‘Ölü Vadi’ vardı. İskelet sahili, Etosha Milli Parkı ve Namib Çölü gibi pek çok özel noktaya sahip ülkenin belki de en özel yeri ‘Deadvlei’ yani Ölü Vadi… Peki Ölü Vadi’nin hikâyesi nedir ve buraya nasıl gidilir? İşte Ölü Vadi ile ilgili tüm detaylar…
#NamibyaABD'nin Texas eyaletindeki Rice Üniversitesi'nde nano teknoloji üzerine çalışmalar yapan Türk bilim adamı Şehmus Özden'in, Afrika'daki Namib Çölü'nde yaşayan Stenocara adlı böceği örnek alarak geliştirdiği teknolojik buluş, çöllerde ve kurak alanlarda içme suyu sorununa potansiyel çözüm olarak görülüyor.
Güney Afrika Cumhuriyeti’nden Namibya’ya uzanan özel tren yolculuğu, kıtanın el değmemiş doğal güzelliklerini yakından tanıma olanağı veriyor. Devasa çöller, birçok nadir hayvan türüne ev sahipliği yapan ulusal parklar, ziyaretçileri Afrika’nın büyüleyici yüzüyle tanıştırıyor. Yolculuğa, bölgenin ünlü şarapları da eşlik ediyor.
İstanbullu Oktay Uludağ, çeşitli yayınlarda editörlük ve yöneticilik yapıyor. Uzun yıllardan beri seyahat ediyor. Farklı kültürleri keşfetmeyi, fotoğraf çekmeyi seviyor. Yurtdışına ilk kez üniversite yıllarında çıkmış. Avrupa’nın büyük bir bölümünü görme fırsatım olmuş. Gittiği ülkeler arasında Nepal, Tayland, ABD, Güney Afrika, Namibya, Birleşik Arap Emirlikleri, Gürcistan var. Uludağ, Namib ve Kalahari çölleriyle meşhur Afrika ülkesi Namibya’da tecrübe ettiği kum safarisi ve kum sörfünü anlattı.
Zeynep Atılgan Boneval (35), işletme eğitimi aldı. Çeşitli firmalarda yöneticilik yaptı, dünyayı gezdi. Eşi Alp Boneval’le (42) bir kayak gezisinde tanıştı. Rotayı Doğu’ya çevirip keşif gezilerine çıktılar, macera turlarına katıldılar. İki yıl önce Yeni Zelanda’da, dört bin metreden boşluğa bırakıverdi kendini.
Yaşayacak bir hayatımız var. Gezip görülmesi gereken ise bir sürü yer... Antik anıtlar, olağanüstü manzaralar, tehlikeli yaban hayatı, yabancı kültürler, mimari ve sanatsal eserlerin bulunduğu yerler gibi. Steve Davey, BBC Books’tan çıkan "Ölmeden Önce Görmeniz Gereken Unutulmaz Yerler" adlı kitabında birikimlerinden yola çıkarak gezilmesi gerekilen 40 yeri kaleme alıyor.
Sanırdım ki hem seyahat eden, hem de yazanlar ve fotoğraf çekenler hobisini mesleğine dönüştürmüş kişilerdir. Yanılmışım. Atlas Dergisi Yayın Yönetmeni Özcan Yüksek mesleği uğruna seyyah olanlardan. Seyahatlerinin hemen hemen hepsini Atlas Dergisi için yapıyor.
Deneyim turizminde yeni çılgınlık bu: Medeniyetten uzakta, ıssızlığın ortasında, sessiz sedasız, mümkünse çölde ya da onun kıyısında yapılmış bir tasarım otelde kalmak! Gün geçtikçe bu otellere bir yenisi ekleniyor. İşte en favori 5 ıssızlık oteli…
#Onur Baştürk