Deprem bölgesindeki molozların bir kısmı Hatay’daki Mileyha Sulak Alanı’na döküldü! Daha pek çok önemli doğa alanımız, moloz tehlikesiyle karşı karşıya. Bu durum onlarca canlı ve bitki türünün neslini tehlikeye atıyor.
#Mileyha Sulak AlanıTürkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunulan ve Uludağ Milli Parkı’nın 2 bin 41 hektarlık kısmını Alan Başkanlığı’na devreden düzenleme, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşsa da gündemde kalmaya devam ediyor. Tartışmaların odağındaysa dağı mesken tutan nadir canlılar var.
#Uludağ Milli ParkıGüzel haber 2021’in son günlerinde geldi. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan 100 canlı için tür koruma eylem planı tamamlandı. İzmir’in akzambağından Şanlıurfa’nın çizgili sırtlan ve kelaynaklarına, Trakya’nın kırmızı karıncalarından Afyonkarahisar’da Eber sarısına birçok bitki ve hayvan türü koruma altına alındı.
#Nadir CanlıHatay'da, geçtiğimiz hafta ilk kez görüntülenen ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan balık baykuş, kaçak avcıların kurbanı oldu. Tüfekle vurularak yaralanmış halde bulunan balık baykuş, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
#HatayKırgızistan’a adım atar atmaz Tanrı Dağları’na neden bu adın verildiğini anlıyorsunuz. Dört bir yanda yüceliğiyle boy gösteriyor. Uçsuz bucaksız bozkırlar, göğe yükselen zirveler... Orta Asya’daki bu topraklara tam 3 bin yıldır devam eden bir geleneğin izlerini sürmeye gittim. Artık sadece üç ülkede kartalla avcılık yaşatılıyor; Kırgızistan, Moğolistan ve Kazakistan. Ben Kırgızistan’da kartalla avcılık yapan son aileleri buldum. Onlar için kartallar kutsal birer emanet. Hayvanların olağanüstü yeteneklerine çok saygı duyuyorlar. Daha yavruyken yuvalarından alıp eğitiyorlar. Evcilleştiriyorlar. Ava gittikleri bu yırtıcılarla adeta bir aile bağı kuruyorlar. Bir zamanlar atalarımızın, Türklerin Batı’ya yayıldığı nokta olan Issık Gölü’nde bu geleneği yaşatan son insanlarla at bindim, ok attım.
#BişkekKaçkarlar’da rengârenk kelebekler, Toroslar’da alageyik, Urfa’da kamuflaj ustası çizgili ishakkuşu, Aladağlar’da ters lale... Bu efsane canlıları görmek için her yıl yurtiçi ve yurtdışından binlerce insan Türkiye sınırları içinde koşturuyor. Güzellikleri ve özellikleriyle aklınızı başınızdan alacak bu canlıların peşinden giderek Türkiye’nin en güzel doğal alanlarını keşfetmiş ve yeni dostluklar edinmiş olacaksınız. Doğada huzur bulmak için şimdi yollara düşme zamanı.
#BeyşehirBosna Hersek'in güney kesimlerinde bulunan Trebinye kenti yakınlarındaki Vyetrenitsa mağarası, dünyada ender olarak bulunan bir mağara semenderi olan "İnsan Görünümlü Balık" türüne ev sahipliği yapıyor. Anadolu Ajansı'nın haberine göre balık karanlık ve derin denizlerde yaşıyor.
#Bosna HersekAkdeniz foku evsiz kalacak, Ada Martısı’nın nesli tükenecek, kılıçbalığı sularımızda görülemeyecek. Tüm bunlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Datça Yarımadası’na yönelik yaptığı imar değişikliği yüzünden. 10 adımda inceledik: Datça’nın geleceğini neden tehdit altında?
DoĞa Derneği’nin "Hedef Sıfır Yok Oluş" kampanyası kapsamında yürütülen "Urfa’nın Bozkırları" projesinde Türkiye’de ilk defa "çöl varanı" fotoğrafı çekildi. Turan Çetin’in fotoğrafları, Türkiye’nin en çok okunan gezi, doğa ve çevre dergisi Atlas’ın haziran sayısında yer aldı.
Doğa Derneği beş yıl önce kuruldu ve önce Türkiye’nin korunması gereken 305 doğa alanının haritasını çıkardı. 2010 sonuna kadar bu alanlardan 100’üne ulaşmayı hedefledi. 2003’te bunlardan ilki olan Şanlıurfa-Birecik’te "Sıfır Yok Oluş" kampanyasını başlattı. Şimdi 20 noktada sürdürdüğü çalışmaların amacı, buradaki doğal hazineleri koruma altına almak, bir yandan da kırsal gelişim hamlesi yaratmak.
Türkiye’nin önemli doğa alanlarını belirleyerek yola koyulan Doğa Derneği bu alanların korunması için aktif olarak 2003 yılından beri hizmet veriyor. Doğa Derneğiyle birlikte çalışan Doğa Turizm de Türkiye’nin en özel doğal alanlarına turlar düzenliyor. Doğa Turizm’in yeni projelerinden biri 2007 yılında başlayacak "Hedef: Sıfır Yok Oluş."
Doğa Derneği ile birlikte çalışan Doğa Turizm, doğayı korumak amacıyla doğa turları düzenliyor. Bu ay başlayan turlar şimdilik İstanbul, Ankara ve İzmir merkezli. Gezilecek yerler ise Türkiye’nin 305 önemli doğa alanı. Geziler yoluyla elde edilen para, bu doğal alanların korunması amacıyla Doğa Derneği’ne aktarılıyor.
Sultan III. Selim döneminde saray mimarlığına atanan Fransız asıllı Antoine Ignace Melling, İstanbul ve boğaz kıyılarının gravürlerini yapmış ve bunları 1800’lerin başında Fransa’da kitaplaştırmıştır. Demirören Yayınları da Melling'in kaleminden çıkan ‘İstanbul ve Boğaz Kıyılarına Pitoresk Seyahat’ adlı bu nadir kitabın tıpkıbasımını yaparak özgün boyutlarında yeniden yayımladı. Araştırmacı-yazar Erhan Altunay ve Arkeolog Dr. Murat Sav da kitapta yer alan gravürlerin, İstanbul’un günlük yaşamını, saray ile çevresini, mimari dokusunu ve dönemin ruhunu ayrıntılı bir şekilde yansıttığını söylüyor.
#Antoine Ignace MellingCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş’ta 155.000 Konut Anahtar Teslimi ve Kura Çekimi Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "CHP Genel Başkanı Sayın Özel'e diyorum ki Ankara'da siyasetçilik oynamak yerine gel, eser ve hizmet siyaseti nasıl yapılırmış Kahramanmaraş'ta gör. Bizi kendinizle de karıştırmayın. Çünkü biz, söz verince unutan değil, gecesini gündüzüne katıp gerçekleştirmeye çalışan bir hükümetiz. Seçim meydanlarında ne söylediysek hepsinin de arkasındayız" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTatil beldelerinde sokaklardaki kalabalık yerini sakinliğe bıraktı ama eğlence yerli yerinde duruyor. Sonbaharda rotasını sahillere çevireceklere, en popüler mekânlardan yeme-içme duraklarına bir liste hazırladım. İçinde vur patlasın çal oynasın adresler de var, yıllardır kalitesini bozmadan sadık müşterilerini ağırlamaya devam eden klasikler de… Ayrıca gitmişken nerede kalabilirsiniz diye de birkaç adres paylaştım.
#TatilAntalya’nın Kemer ilçesine bağlı Çıralı köyü yakınlarındaki Yanartaş, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre mesafede yer alıyor. Yüzyıllardır sönmeyen alevleriyle dikkat çeken bu benzersiz doğal alan, CNN Travel editörü Pavlo Fedykovych'in keşfiyle yeniden gündeme geldi. Doğanın büyüsü ve mitolojinin derinlikleriyle dolu Yanartaş, hem yerli hem de yabancı turistler için unutulmaz bir deneyim sunuyor. İşte Türkiye'nin en sıra dışı adresi Yanartaş'ın ilginç hikâyesi...
#SeyahatNasıl koktuğu sorulduğunda herkes farklı bir cevap veriyor ancak berbat koktuğu konusunda herkes hemfikir. Üstelik bu iğrenç koku 20 metre uzaktan bile alınabilecek kadar da güçlü. En tuhaf olanı da sadece dünyadaki sayılı botanik bahçelerinde bulunan bu bitkiyi koklamak isteyenlerin saatlerce sıra beklemeyi göze alıyor olması...
#Amorphophallus TitanumBu yıl ilk kez 12 ay boyunca çalışma yapılacak 20 alan dışında kalan arkeolojik kazılar sezonu kapattı. Biz de sezon sonunda Şanlıurfa’daki Karahantepe’ye gidip Prof. Dr. Necmi Karul başkanlığındaki çalışmaları izledik. Denizli’deki Hierapolis Antik Kenti’niyse kazı başkanı Grazia Semeraro’dan yerinde dinledik.
#Uygar TAYLANErtuğrul Osman Efendi hiç unutamayacağım bir portredir. Çok özgün ve bronz gibi sağlam bir kültürel birikime sahipti. Yıllar boyunca başka bir pasaport kullanmadı. Bir noter kimliğiyle yaşadı ve iş yaptı. Nihayetinde, Türk vatandaşlığına yeniden döndü. “Bizim aile için bir felaket olan bu durum, millet için faydalı olmuştur” demesini bilirdi. Böyle bir vakara sahipti.
#Ertuğrul Osman OsmanoğluMersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının, derneklerin ve siyasi partilerin temsilcileri, iş insanları, spor camiasından isimler, muhtarlar, gazeteciler ve yurttaşlar; ‘Deniz Ali’ye Umut Olalım, Güzel Yarınlara Beraber Koşalım’ sloganıyla gerçekleştirilen ortak canlı yayında DMD savaşçısı Deniz Ali Soydan’ın ölümcül kas hastalığı ile verdiği mücadelede birlik oldu. DMD hastası Deniz Ali Soydan'ın tedavi masraflarının karşılanması için organize edilen canlı yayında tüm Türkiye seferber oldu.
#Adana