28 Ağustos, Tataristan’ın başkenti Kazan’ın 1000. kuruluş yıldönümüdür.
3.6 milyon nüfuslu Tataristan Cumhuriyeti, Doğu Avrupa ovasının doğu bölgesinde, Çulman ve İdil(Volga) nehirlerinin birleştiği noktada yer alır. Belçika ile Hollanda’nın iki katı büyüklüğündeki Tataristan’da 100’den fazla millet ve çeşitli dinler bir arada yaşamaktadır. Nüfusunun yüzde 51.3’ünü Müslüman Tatarlar, yüzde 41’ini de Ruslar oluşturmaktadır.
Dünyada yaşayan Kazan Tatar’larının sayısının 11 milyon civarında olduğu bilinmektedir. Türkiye’de de on binlerce Kazan Tatarı yaşamaktadır.
Tatarlar’ın ataları olan İdil Bulgarları, İslamiyet’i resmen kabul eden ilk devlet unvanına sahiptir.
1994’te Rusya Federasyonu ile Tataristan Cumhuriyeti arasında ‘Hakimiyeti Paylaşma’ anlaşması imzalanmıştır. Bu anlaşma, iki devlet arasındaki ilişkileri kapsayan Rusya-Tataristan modelinin yasal temelini oluşturmaktadır.
‘Avrasyacılık’ akımının destekçilerinden olan Tataristan ekonomisi hızla gelişmektedir. Son 5 yıl içerisinde dış ticareti 3 kat artmıştır. Ekonominin ana sektörünü petrol, gaz ve kimya sektörü oluşturmaktadır. Kazan helikopter fabrikası Rusya’nın en büyük savunma ve ihracatçı şirketlerinden birisidir.
Dış ticaret hacmi 5 milyar doları aşmıştır. Yaklaşık 1 milyar dolar ile Türkiye 2. sırada yer almaktadır. Pek çok Türk inşaat şirketi Tataristan’ın gelişmesinde katkıda bulunmaktadır.
1000 TATAR
1.1 milyon kişinin yaşadığı Kazan’ın 1000. kuruluş yıldönümü törenleri bizzat Putin ve Tataristan Cumhurbaşkanı Şeymiyev tarafından kutlama törenlerinde dünyanın dört bir köşesindeki 1000 Tatar’ın katılacağı ‘Dünya Tatarlar Konferansı’ düzenlenecek. Tatar milli yazarı Kul Gali’nin müzesi, metro ve bu arada Türkiye’nin konsolosluk binası açılacaktır.
Bir milletin oluşumunda ve devamında tarih, dil, coğrafya ve kültür dört temel unsurdur. Tataristan, Türkiye açısından en az üçünün baz alınabileceği bir ülkedir. Ancak bugün biz Türkiye olarak bunlardan hiçbirini tam olarak uygulamıyoruz.
Peki, Tataristan’ın bu anlamlı günü için acaba hangi yetkilimiz oraya gidecektir?
Biz ne gibi bir katkı sağlamayı düşünüyoruz?
Evet! Sonuç olarak, yine ve yeniden Türk Dünyası demek istiyorum.
Kürşad ZORLU-ANKARA
Baykal, Ersoy’a dava açmamalı
SAYIN Deniz Baykal’a... Bülent Ersoy aleyhinde dava açmayınız. Çünkü, bir kısım generallerin Şevki Yılmaz aleyhinde gereksiz yere açtıkları davalar gibi yanlışlığa düşmeyiniz ve tenezzül etmeyiniz.
1980’lerde Fatih Asliye Hukuk Hákimi Sayın Erdoğan Gökçe, Cumhuriyet Savcısı merhum Kut huzurunda verdiği Yargıtay’ca onaylanan kesinleşmiş kararda, Bülent Ersoy’un kadın olmayıp ‘eşcinsel erkek’ olduğu sabit görülmüştür.
Aynı tarihlerde hiçbir CHP’liyi kabul etmediği halde beni kabul eden eski Genel Başkanımız Sayın Ecevit,‘Ersoy’u yasaklayan vali, işkenceci polislerle başa çıkamazken hep bu zavallı ile uğraşması, sizi ve sizin kadar o valiyi destekleyen Sayın Demirel’i pişman etmedi mi?’ şeklinde sualimi cevapsız bırakmıştı.
Konu, az veya çok ücret istemek gibi ipe sapa gelmeyecek kadar hafif ve gülünçtür. 1980 darbesi sonrası İstanbul Sıkıyönetim Komutanı da, gençlere işkence yapılması üzerine mücadele eden şerefli genç ve para kazanamayan avukatlara çok para alıyorlar diye soruşturma açmadı mı? Buna karşılık mafya örgütünden fahiş ücret alan avukatlara saygı göstermediler mi?
Sayın şahsınıza kin ve garezi tatmin zımnında CHP’yi yıpratan sözde CHP’lileri protesto ederim.
Mehmet FEYYAT-İSTANBUL
ERSOY’A PAYE
‘ERSOY’un ‘dönüş’ öyküsü yazınızda, Bülent Ersoy’u, Zeki Müren’den sonra en önemli sanatçı ilan etmişsiniz.Başına ‘bence’ deseydiniz, itiraz etmezdim.Bence Müzeyyen Senar, Münir Nurettin ve Mustafa Sağyaşar, Müren’den de Ersoy’dan da çok çok öndelerdir. Hele sadece TMS’yi değil de tüm sanat dallarını kastettiyseniz, değerlendirmenizin sanata gönül vermiş nicelerini yaraladığını tahmin etmek hiç zor değil. Sakın ‘en önemli’ yerine ‘en çok para kazanan’ demek istemiş olmayasınız.
Mustafa SAĞLAMER
Kedim ve İDO
İDO’nun hayvan taşıma konusunda batı ölçülerini dikkate almayacak mı? 14 ağustos günü Avşa’dan gelirken Minou adlı kedimle tuvalet holünde dört saat oturduk. Tuvalet önünde kusanları görmeye mecbur muyduk? Ben onlardan sigara içmek için kapıyı açtırmak için ricada bulunmadım. Daha anlatılacak çok şey var. Bana bunu yaşatacaklarına deniz otobüsünün uygun bir yerine evcil hayvanlar için kafes yapsalar kötü mü olur? N.TEZER
SP’de adaylar sahneye çıkıyor
SAADET Partisi’nde neler oluyor? İstanbul İl Kongresi 24 Ekim, Büyük Kongresi de 3 Kasım Pazar günleri yapılacak.
İstanbul İl Başkanı Osman Yumakoğulları rahatsızlığı nedeniyle affını istiyor. Yumakoğulları aday olmak istemezse, kongredeki yarışa eski Eminönü Belediye Başkanı Lütfi Kibiroğlu, Av. Fuat Sağıroğlu ve Av. Abdullah Demirhan’ın katılabileceği söyleniyor.
Erbakan, Recai Kutan’ın genel başkanlığı sürdürmesini istiyor. Ancak görevden çekilmek isterse büyük bir ihtimalle eski İstanbul İl Başkanı Prof. Numan Kurtulmuş, Genel Başkan Yardımcısı ve Erbakan’ın eski Başdanışmanı Doç. Mete Gündoğan, eski bakan Dr. Ahmet Demircan, eski bakan Teoman Rıza Güneri ve eski Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Özkafa’nın adaylıklarının söz konusu olabileceği belirtiliyor. Ancak bu isimler arasında en şanslı isim Numan Kurtulmuş olarak geçiyor.
Sanata saygı
DEVLET Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı’ndan (TOBAV): ‘Hiçbir koşulda Devlet Tiyatroları çalışanları bu siyasi müdahaleyi kabul etmiyoruz, yönetim kadrolarının çalışanların inisiyatifiyle belirleneceği bir düzenlemeye geçilene kadar dirençimizi sürdüreceğiz. Hazırlanacak bir bildiriyi Türkiye genelinde imzaya açmak üzere pazartesi günü Taksim AKM önünde 16.00’da bir açıklama yapacağız.
TRT çalışanları ve sanatçılardan oluşan bir grupun Harbiye’de İstanbul Radyoevi önünde ‘Radyoevimizi Vermeyeceğiz’ başlıklı basın açıklamasından: ‘Oteller, ticaret merkezleri, otoparklar her yere yapılabilir. Yüzlerce otele yenisi eklenebilir. Ama Radyoevi’nin yeri doldurulamaz. Göz kamaştıran bir geçmişi, gözleri para ile kamaşan kimselerin eline teslim etmeyeceğiz.’
Sadakat Treni
DİCLE Vadisi, Türkiye’nin uluslararası öneme sahip 266 önemli doğa alanından biri. Ilısu Barajıve Hidroelektrik Santralı yapıldığı takdirde sadece Hasankeyf değil çok sayıda nadir canlı türü de bölgeden silinecek. Doğa Derneği, barajın Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine tabi tutulmadan inşa edilmek istenmesine karşı çıktı. Doğa Derneği ve Atlas Dergisi’nin, Ilısu Barajı Projesi’nin tehdidi altındaki Hasankeyf’e, kültürü ve doğasıyla birlikte sahip çıkmak amacıyla düzenlediği ‘Hasankeyf’e Sadakat Treni’ gezisi için 26 Ağustos gecesi yola çıkılıyor. www.hasankeyfesadakat.com
Mesaj panosu
BOLU Dağı Tüneli’nin faaliyete girmesiyle kurulacak yeni tesisler Bolu sınırlarında kurulacak. TEM, Kaynaşlı ve Abant turnikeleri arasındaki 200 işyeri kepenk kapatacak. Kaynaşlı halkının yüzde 90’ının geçim kaynağı Bolu Dağı. İdarecilerden bir çözüm üretmelerini bekliyoruz.
Şinasi Özdemir-KAYNAŞLI
ÇANKAYA, Kırkkonaklar 21. Cadde’ye bir aydır posta hizmeti verilmiyor. Faturalarım adresime gelmiyor. Postacının emekliye ayrılması ve yeni birinin görevlendirilmemesi nedeniyle bu hizmetlerin verilemediğini öğrendim. Çocuğumun ÖSYM sonuç belgesini bile kendim gidip Yenimahalle dağıtım merkezinden elden aldım. AB yolunda mektupları dahi adresine ulaştırılamayan bir başkent düşünemiyorum.