ABD'nin Boston şehri 1990 yılında çok büyük bir soyguna şahit oldu. Şehrin en önemli müzelerinden birinden yarım milyar dolar değerinde 13 tablo çalındı. Aradan geçen bunca zamana ve sarf edilen bunca çabaya karşın soygunun gizemi halen çözülemedi. Peki o gece orada ne yaşandı?
#Isabella Stewart Gardner MüzesiTarihin en büyük soygunlarından biri Kasım 2019'da Almanya'nın Dresden şehrinde gerçekleşti. 6 kişilik bir grup sabah 5 sularında girdikleri müzedeki en değerli parçalardan 21 tanesini çalıp kayıplara karıştı. Şüpheliler yakalandı ancak çaldıkları eserler hâlâ ortalarda yok. Peki kimdi bu hırsızlar ve bu soygunu nasıl yapmışlardı? İşte filmleri, dizileri aratmayacak gerçek bir soygun hikâyesi...
#ALMANYAAlmanya'nın Dresden kentinde bulunan ve Avrupa'nın en eski müzelerinden biri olan Grünes Gewölbe Müzesinde gerçekleşen soygunda, hırsızların izlerini yangın söndürme tüpüyle kapattıkları ortaya çıktı. Öte yandan, polis, soygunda 4 hırsız olduğundan şüpheleniyor.
#DresdenAlmanya’da film senaryolarını aratmayan soygunun bilançosu ve çalınan mücevherler belirleniyor. Avrupa’nın en zengin hazinesinin sergilendiği Dresden’deki müzeye giren hırsızlar, en az 1 milyar Euro değerinde altın ve gümüş sikkelerle birlikte paha biçilmez pırlanta ve kristalleri de çaldı.
#GazetehaberleriAlmanya, Avrupa’nın en zengin ve en eski hazinesinin sergilendiği müze soygununun şokunu atlatamadı. Polis, Dresden’deki Yeşil Kubbe’yi (Grünes Gewölbe) soyan hırsızlara ulaşmak için olay yerinde delil aramayı sürdürüyor. Çalınan eserlerin sayısı da tam değeri de henüz belirlenemedi ancak 1 milyar Euro’dan fazla olduğu tahmin ediliyor.
#Yeşil Kubbe’Yi (Grünes Gewölbe)Taşradan gelip Paris’te, ortamın ikiyüzlü yapısına, sahte ilişkilerine, gösterişli ama kof kişiliklerine başkaldıran bir kadın... ‘Colette’, Fransız edebiyatının aykırı, özgür ve sarsıcı kalemi Sidonie-Gabrielle Colette’in edebi ve cinsel kimliğini bulma sürecini anlatıyor. Keira Knightley, performansıyla filme damgasını vuruyor.
#FilmGürcistan denince aklımıza öncelikle Tiflis ve ya Batum geliyor, aslında bu küçük ülkenin keşf edecek o kadar güzel şehirleri var ki. Siğnaği'den bahsedelim mesela. Adına aşk şehri deniyor. Aslında aşk adı pek yakışmış Siğnaği'ye. Bu minik, kasaba ruhlu şehir adeta aşk dolu, sevgi dolu. Sokaklarında cıvıl-cıvıl aşıklar dolanıyor. Yeni dünya evine girmiş çiftler ellerinde çiçekler, gülerek ilerliyor sokaklarda. Kısa bir bilgiyi paylaşmadan edemeyeceğim. Siğnaği'de kıyılan nikah ve verilen nikah cüzdanı dünyanın dört bir yanında geçerli. Peki bizimle birlikte aşk dolu sokaklarda kaybolmaya ne dersiniz? O zaman kemerlerinizi sıkıca bağlayın çünkü büyük bir hızla Siğnaği'ye uçuyoruz.
#GezginANTALYA’nın dünyaca ünlü Perge Antik Kenti’nde lahit içinde hiç bozulmamış halde bulunan 'Medusa' ve 'Okeanus' mozaikleri, jandarma, özel güvenlik ve özel kamera sistemleriyle korunuyor. İki eşsiz eser sadece özel izin ve uzmanlar eşliğinde ziyaret edilebiliyor ve her seferinde kapıları mühürleniyor.
#AntalyaCevap belli. ABD’de bir üniversite, Zeugma’nın nadide parçalarını elinde tutuyor ve vermemekte diretiyor. Mozaiklerin Mona Lisa’sının boynu bükük mü kalacak? “Kalmayacak” diyenler var... Örneğin, devlet kadar çalışıp, yurt dışına kaçırılmış eserlerin bugüne kadarki en geniş listesini çıkaran sade vatandaş Yaşar Yılmaz.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıMilas ilçesinde bulunan 2 bin 400 yıllık mezar odası ve lahdin bulunduğu alanın soyulmasında kullanılan malzemeler sergilenecek.<br><br> Hekatomnos Anıt Mezarı Bilim Kurulu Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Kızıl, "Soygunda kullanılan parçaların arasında silindirik karot çekirdekleri, İngiliz anahtarları, borular, elbiseler, içecek kapları var. İbret olsun diye sergileyeceğiz."
#SOYGUNHollanda’danın Rotterdam kentinde bulunan Kuntsthal Müzesi’nde sergilenen Picasso’dan Matisse’e, Monet’den Gaugin’e kadar ünlü ressamların 7 eseri çalındı. Müthiş hırsızlıkta çalınan eserlerin değerinin yaklaşık 200 milyon euro (460 milyon lira) olduğu tahmin ediliyor. Soygun haberini iş gezisinde bulunduğu Türkiye’de alan müze müdürü apar topar ülkesine döndü.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Muğla’da 100 yılın en önemli tarihi eserlerinin define avcıları tarafından bulunması ve talan edilmesi hakkında büyük suçlamada bulundu. Günay, “Yapılan adli soruşturma safhasından soygunun bilimsel çevrelerden destek de alınarak yapıldığını anladık. Büyük bir organize hırsızlık vakası, bir yandan bunun da peşindeyiz. Bir yandan da kazı ve kamulaştırma işlemlerini hızlıca sürdüreceğiz” dedi.